Απουσία αγροτικής πολιτικής

24/01/2024 | 19:14

Πασιφανής είναι η απουσία συγκεκριμένης αγροτικής πολιτικής (εγκατάλειψη καλλιεργειών, συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού, σοβαρά προβλήματα στα αγροτικά προϊόντα της περιοχής μας «ελιές, σταφίδα, αμπέλια, κηπευτικά κλπ», ανύπαρκτη στρατηγική στην γαλακτοπαραγωγική κτηνοτροφία). 

Ας καταγράψω ενδεικτικά κάποια θέματα που ταλανίζουν τους αγρότες και όχι μόνον. 

● Προγράμματα που ανακοινώνονται και δεν προκηρύσσονται (π.χ. Πρόγραμμα «δάσωσης γεωργικών γαιών», το πρόγραμμα «Καλή μεταχείριση των Ζώων» κ.λπ)

● Μικρό-δάνεια που δεν υπάρχουν τελικά.

● Αναπτυξιακός Νόμος (για τον πρωτογενή τομέα) που όλο προκηρύσσεται (εδώ και ένα (1) χρόνο) και ακόμα τίποτε….

● Σχέδια βελτίωσης που έχουν επιλαχόντες, όταν διατυμπανίζουν ότι ανάπτυξη δεν γίνεται χωρίς τον πρωτογενή τομέα (αλήθεια, πως γίνεται ανάπτυξη χωρίς επενδύσεις;) 

● Μεταποίηση για μόνον μεγάλες επενδύσεις, άνω των 600.000,00€ (αλήθεια την μικρή και η μικρομεσαία επιχείρηση, την απεμπολούν;) και με όρους joker, οι όποιες προκηρύξεις. 

● Πρόγραμμα «Αναδιάρθρωση αμπελώνων» που βγήκε τον Νοέμβριο 2023!! (αλήθεια, που θα βρουν κλήματα αμπέλου, όσοι εγκριθούν;) 

● Διαχειριστικά σχέδια βόσκησης που όλο βγαίνουν και όλο γίνονται ……………….

● Εγγραφή των αγροτών με συνδρομή, στα επιμελητήρια με το έτσι θέλω (αλήθεια ποιος το ζήτησε;)

● Νέος κανονισμός ΕΛΓΑ, που όλο έρχεται …………

● Πληρωμές ενισχύσεων κατά του 1/3 περίπου κομμένες (σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές) με αλαλούμ ανακοινώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ και παραίτηση του Προέδρου, που οδεύει στον εισαγγελέα με σοβαρές αναφορές του, τι γίνεται……. τόσα χρόνια. 

● Μια νέα ΚΑΠ που κανείς επίσημος Φορέας, δεν εξήγησε τις μεγάλες αλλαγές, δεν έδωσε κατευθύνσεις και άφησαν τους αγρότες με χιλιάδες ερωτήματα. 

● Ένα εξάμηνο τώρα, φορείς των αγροτών, αλλά και των γεωτεχνικών, φωνάζουν για την ακαρπία της ελιάς (που δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ) και ζητούν ενίσχυση, αλλά καμία ανταπόκριση. 

● Διακίνηση προϊόντων χωρίς εποπτεία (τρανό παράδειγμα, ότι παρά τις ελλείψεις στο εγχώριο ισοζύγιο πρόβειου γάλακτος, οι τιμές οδηγούνται σε επίπεδα αντίστοιχα του εισαγόμενου – όταν είναι γνωστό ότι δεν επιτρέπεται η παρασκευή «Φέτας» (προϊόν ΠΟΠ) από εισαγόμενο γάλα. 

● Εργάτες γης : το πρόβλημα παραμένει και γιγαντώνεται 

Θα μπορούσα να γράψω σελίδες για την αδιαφορία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και των Περιφερειακών Υπηρεσιών που υποτίθεται ότι είναι εκείνοι, οι οποίοι αφουγκράζονται τα προβλήματα του χώρου. Θα περίμενα, μετά από τόσα χρόνια, που τα προβλήματα ανακυκλώνονται και συνεχώς προστίθενται νέα, να υπάρχει αποφασιστικότητα να λυθούν. 

Εις μάτην όμως…..

 

*Γεωπόνος, τ. Πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ παρ. Πελ/σου & Δυτ. Ελλάδος, τ. Αντιδήμαρχος Πατρέων, Μέλος του πολ. Συμβουλίου της Περιφ. Παράταξης «Νεα Δυτική Ελλάδα – Ενωμένοι Μπορούμε»

 

Πάτρα: Απαγόρευσαν το κολύμπι στο Ρίο με απόφαση του 2004 ! Έντονες αντιδράσεις των κατοίκων

Πάτρα: «Δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε» – Πολυπληθές συλλαλητήριο για τα 3 χρόνια από την τραγωδία στα Τέμπη (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Πάτρα: Απίστευτες εικόνες στον Λυκοχορό με το βουνό να ολισθαίνει- “Φύγετε από το σπίτι, κινδυνεύετε” ΦΩΤΟ

Πάτρα: Συνελήφθησαν οι δύο ανήλικες που ξυλοκόπησαν και έστειλαν στο νοσοκομείο μαθήτρια κατά τη διάρκεια εκδρομής

Αχαΐα: Θρήνος για το θάνατο του 19χρονου Γεωργίου Γαλάνη

Πάτρα: Τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας στο Δικαστικό Μέγαρο-Μεγάλη κινητοποίηση από την Αστυνομία-ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ-ΝΕΟΤΕΡΑ

Σοκαριστικό τροχαίο στα Καλάβρυτα: Νεαρή καρφώθηκε σε δέντρο – Το αυτοκίνητο έπεσε σε πλαγιά και διαλύθηκε (ΦΩΤΟ)

Πώς έγινε η τραγωδία στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος με την 67χρονη ΑμεΑ – Ποια ήταν η «αγωνίστρια της ζωής» Μαρία Λαδά από την Κεφαλονιά