Αποσυντονίζοντας την τηλεοπτική ελευθερία

10/09/2016 | 11:02

«Μαύρο» σε τέσσερις τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας αποφάσισε να επιβάλει η Κυβέρνηση, κατά τρόπο αυταρχικό και αντισυνταγματικό. Το ενδεχόμενο όφελος το οποίο προσδοκά η Κυβέρνηση είναι ίδιον: ο έλεγχος της πληροφόρησης, ο περιορισμός του πλουραλισμού, η δημιουργία χειραγωγήσιμου ολιγοπωλίου και βεβαίως ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης από τον οικονομικό-κοινωνικό μαρασμό που έχει επιφέρει η ίδια και που φανερώνεται τις εβδομάδες αυτές με ιδιαίτερη ένταση.

Η διαδικασία-παρωδία αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών προκάλεσε πολλαπλά πλήγματα:

Στη δημοκρατική νομιμοποίηση: ο σφετερισμός από την Κυβέρνηση της αρμοδιότητας αδειοδότησης καναλιών που το Σύνταγμα ρητά αναθέτει στην Ανεξάρτητη Αρχή ΕΣΡ, συνιστά θεσμική εκτροπή. Κατ’ ελάχιστον, η Κυβέρνηση όφειλε να περιμένει την απόφαση του ΣτΕ για τη νομιμότητα της διαδικασίας που αναμένεται τους επόμενους μήνες.

Στην ελεύθερη διακίνηση πληροφοριών και ενημέρωσης: ο περιορισμός του πλουραλισμού αποτελεί εξ ορισμού στρέβλωση του δικαιώματος στην πληροφόρηση αλλά και της πολυφωνίας στην ενημέρωση, που προβλέπεται εξάλλου από το Σύνταγμα. Μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση δεν έχει δώσει καμία πειστική απάντηση για την απόφασή της να περιορίσει τις άδειες σε μόλις τέσσερις, δεδομένου μάλιστα ότι οι τεχνολογικές δυνατότητες του φάσματος είναι πολύ μεγαλύτερες.

Στην οικονομία και την κοινωνία: σύμφωνα με την Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, η ετήσια συνεισφορά των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών φτάνει στα 350 εκ. €, με μεμονωμένα κανάλια να πληρώνουν στο δημόσιο άνω των 40 εκ. κατ’ έτος. Συνεπώς, τα έσοδα που θα χάσει το Κράτος τα επόμενα δέκα έτη από τέσσερα κανάλια που θα κλείσουν είναι υπέρογκα, πολλαπλάσια του ποσού των 246 εκ. που ευελπιστεί να αποκομίσει σε βάθος διετίας η Κυβέρνηση από την πώληση των τεσσάρων αδειών.

Συμπεριλαμβανομένων του κοινωνικού και οικονομικού κόστους των εκατοντάδων εργαζομένων που θα μείνουν άνεργοι, των επιδομάτων, της περίθαλψης και στήριξης αυτών, της εντεινόμενης αναξιοπιστίας της Κυβέρνησης στο εσωτερικό και το εξωτερικό, της απώθησης των επενδύσεων, η απώλεια για το δημόσιο ταμείο είναι ανυπολόγιστη.

Η ΝΔ συμφωνεί να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο.

Αλλά σύννομα, ισόνομα, δημοκρατικά, με σεβασμό στη δικαιοσύνη και διασφάλιση της πολυφωνίας.

 

* Η Νίκη Κ. Κεραμέως, είναι Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της Ν.Δ., Βουλευτής Επικρατείας

Αχαΐα: Επιτέθηκαν σε μεταφορέα με ΙΧ – Προσπάθησαν να εμβολίσουν την μοτοσικλέτα του και στη συνέχεια τον ξυλοκόπησαν

Πάτρα: Στις φλόγες σπίτι στην Περιβόλα – Ισχυρή πυροσβεστική δύναμη στο σημείο (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ) – ΝΕΟΤΕΡΑ

Τσικνοπέμπτη στην Πάτρα: Δεν θα πραγματοποιηθούν οι βραδινές εκδηλώσεις, κανονικά οι πρωινές

Πάτρα: Γερό τρακάρισμα στα Μποζαΐτικα – Ενεπλάκησαν τρία οχήματα (ΦΩΤΟ)

Αυτή είναι η αιτία θανάτου της 34χρονης από την Πάτρα δύο εβδομάδες μετά τον τοκετό – Τι έδειξε η Ιατροδικαστική

Πάτρα: Καταγγελία-σοκ από μητέρα αυτιστικού παιδιού – Εκπαιδευτικός του έριξε χαστούκια – Δικογραφία από την ΕΛ.ΑΣ

Θλίψη και στη Ζάκυνθο για τον ξαφνικό χαμό της γλυκιάς Εύης από την Πάτρα – Τριήμερο πένθος στα σχολεία

Πάτρα: Άνδρας έπεσε από ύψος δύο μέτρων – Μεταφέρεται στο νοσοκομείο