Αποστρατεύονται 581 υπαξιωματικοί που έμεναν στις Ενοπλες Δυνάμεις με ειδικά προνόμια

14/03/2025 | 19:13

Μέχρι τις πλέον προνομιακές κατηγορίες του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν φτάσει οι κρίσεις στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, καθώς 581 υπαξιωματικοί «Εκτός Οργανικών Θέσεων» χάνουν τα ειδικά προνόμιά τους, όπως για παράδειγμα την εξαίρεση από τις κρατήσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Πεντάγωνο.

Συγκεκριμένα, «κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, προς τα Γενικά Επιτελεία και σε συνέχεια του εξορθολογισμού του αριθμού των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030», κρίθηκε μη διατηρητέο από τα αρμόδια Συμβούλια Κρίσεων το σύνολο των εκτός οργανικών θέσεων (ΕΟΘ) Αξιωματικών (εξ Υπαξιωματικών) των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν συμπληρώσει 35 έτη πραγματικής υπηρεσίας και έχουν πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τα οποία δεν θίγονται», όπως σχετικά αναφέρεται.

Επιπλέον, «με την εξέλιξη αυτή σταματά να εφαρμόζεται στην πράξη ένα παράδοξο καθεστώς στο οποίο στελέχη τα οποία δεν είχαν προαχθεί επιβραβεύονταν με την παραμονή στο στράτευμα εκτός οργανικών θέσεων. Παράλληλα αίρεται η αδικία σε βάρος των στελεχών τα οποία αποστρατεύθηκαν» σύμφωνα με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο καταλήγει πως «η κατάργηση της συγκεκριμένης πρακτικής συμβάλλει στην ορθολογική κατανομή πόρων και προσωπικού και επιτρέπει να τεθεί σε νέα βάση το μισθολογικό των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο το 2020 – 2025 το ετήσιο συνολικό κόστος μισθοδοσίας των Αξιωματικών εκτός οργανικών θέσεων ξεπέρασε τα 157 εκατ. ευρώ».

Σημειωτέον ότι εκτός από τις 581 θέσεις που καταλάμβαναν υπαξιωματικοί ΕΟΘ, στην ίδια κατηγορία εμπίπτουν, κατά πληροφορίες, και περίπου 35 αξιωματικοί, ενώ αμφότεροι παρέμεναν ουσιαστικά στις Ένοπλες Δυνάμεις από την… πίσω πόρτα, για να κάνουν χρήση των ειδικών προνομίων που είχαν καταφέρει να κατοχυρώσουν.

protothema.gr

Πάτρα: Βρέθηκε η τσάντα της 16χρονης Λόρας στου Ζωγράφου – Καλοστημένο σχέδιο για να φύγει από το σπίτι της “βλέπουν” οι αρχές

Πάτρα: Στην κυκλοφορία ξανά από την Πέμπτη η Περιμετρική

“Πάτρα Ενωμένη”: Κοσμοσυρροή στην εκδήλωση για την κοπή πίτας της παράταξης – Κ. Σβόλης: “Το 2028 θα είμαι εκ νέου υποψήφιος για το Δήμο” (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Πάτρα: Πωλείται διαμέρισμα στα Ψηλαλώνια

Πάτρα: Θρήνος για τον Χρήστο Ελευθερίου που έφυγε νωρίς

Πάτρα: Ένοχοι για τον θάνατο της Δώρας μετά από γέννα η αναισθησιολόγος και ο νοσηλευτής – Kαταδίκη δύο ετών για ανθρωποκτονία

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ στιγμές στον “αέρα” – Ο Θ. Κατερινόπουλος έσωσε σε live μετάδοση τον άνδρα που απειλούσε να πέσει από κτίριο στην Ομόνοια (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Ανεστίδης βρίζει χυδαία τον Μητσοτάκη on camera – Άθλιες αισχρότητες (ΒΙΝΤΕΟ)