Απευθείας αναθέσεις στον Δήμο Πατρέων

06/06/2023 | 11:29

Σε πρόσφατη συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πατρέων συζητήθηκε  το θέμα των συμβάσεων με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης.

Η απευθείας ανάθεση είναι μια νόμιμη ενέργεια με την οποία παρακάμπτονται  γραφειοκρατικά και χρονοβόρα προβλήματα,   με την προϋπόθεση βέβαια να έχει προηγηθεί  έλεγχος  αγοράς ώστε να εξασφαλιστεί η οικονομικότερη προσφορά.

Η κριτική που ασκήσαμε στη σημερινή Δημοτική Αρχή εστιάσθηκε σε δύο κυρίως  επίπεδα.

Πρώτον,  υπάρχουν απευθείας  αναθέσεις με πρόσκληση σε έναν μόνο οικονομικό φορέα, χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί έρευνα αγοράς  και με μηδενική έκπτωση. Νόμιμη είναι η διαδικασία αν έχεις απευθυνθεί σε έναν μόνο φορέα, νόμιμη είναι και  αν έχεις απευθυνθεί σε περισσότερους ώστε να εξασφαλίσεις την οικονομικότερη προσφορά. Στην πρώτη περίπτωση, όμως, ελέγχεσαι  για  ηθική απαξία.

Δεύτερον, υπάρχουν  παροχές υπηρεσιών προς τον Δήμο Πατρέων  χωρίς να έχει προηγηθεί η νόμιμη διαδικασία της πρόσκλησης και σύναψης σύμβασης με τον οικονομικό φορέα.  Στις περιπτώσεις αυτές παρείχε ο φορέας  την υπηρεσία και διεκδικούσε, δικαστικώς, εκ των υστέρων την αποζημίωσή του με τη  συναίνεση της Δημοτική Αρχής. Χωρίς πρόσκληση και χωρίς σύμβαση.

Η απάντηση της Δημοτικής Αρχής και των υποστηρικτών της ήταν ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις και ότι  η ευθύνη βαραίνει τους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Δεν αντιλαμβάνονται οι διοικούντες ότι  όταν απαιτείς  αποδείξεις και όχι ενδείξεις, για να διαπιστωθεί η μη χρηστή διοίκηση, ευτελίζονται οι ιδέες της μαρξιστικής  αριστεράς; Δηλαδή, η απευθείας ανάθεση σε εκτός Πατρών έμπορο για προμήθεια τροφίμων  χωρίς έρευνα αγοράς και με μηδενική  έκπτωση δεν πείθει  όσους κόπτονται για το λαϊκό συμφέρον;

Σε ότι αφορά τους εργαζόμενους, η σημερινή  Δημοτική Αρχή τους χρησιμοποιεί κατά το δοκούν. Άλλοτε τους στερεί συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα και άλλοτε τους χρησιμοποιεί ως ανάχωμα στην εκάστοτε κριτική.

Η απάντηση θα δοθεί από τους πολίτες στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου του  2023. Η παράταξή μας «Πάτρα Ενωμένη», ως επόμενη Δημοτική Αρχή, θα κρίνει και θα προτείνει λύσεις που θα εξασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον. Το συμφέρον του πολίτη.

Ακολουθεί το λινκ της σχετικής τοποθέτησης του Κώστα Σβόλη:

*Ο Κωνσταντίνος Σβόλης είναι ιατρός καρδιολόγος και υποψήφιος δήμαρχος Πατρέων-Επικεφαλής της παράταξης “Πάτρα Ενωμένη”

Πάτρα: Λήξη συναγερμού για τη νεαρή που απειλούσε να πέσει από ταράτσα – ΝΕΟΤΕΡΑ (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Του επιτέθηκαν με μαχαίρι, ρόπαλο και μπετόβεργα – Τι συνέβη στο σοβαρό επεισόδιο στην οδό Σωσιπάτρου

Κακοκαιρία στην Πάτρα: Απόκοσμες εικόνες στην παραλιακή του Ρίου – Η θάλασσα “μπήκε” στα σπίτια – Πλημμύρα στην Πλαζ ΦΩΤΟ

Αχαΐα: Θλίψη για την απώλεια της εκπαιδευτικού Ειρήνης Καραβίτη

Πάτρα: 50χρονος έβαλε τέλος στη ζωή του – Βρέθηκε νεκρός με τραύμα από μαχαίρι

Πάτρα: Άγιο είχαν οι νεαροί που τούμπαρε το ΙΧ τους τα ξημερώματα στην Ακτή Δυμαίων -ΦΩΤΟ

Πάτρα: Ένας στη φυλακή, τρεις ελεύθεροι με όρους για τον θάνατο του 30χρονου Κώστα Μπασιλάρη

Πάτρα: Παραδόθηκε 5ος για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό  του 30χρονου στο “Αβαντάζ”