Αντώνης Χαροκόπος: “Τα παιδιά με αυτισμό και οι οικογένειές τους μένουν πάλι πίσω”

30/06/2025 | 15:02

Ο Αντώνης Χαροκόπος, Γ’ Αντιπρόεδρος Ε.Σ.Α.μεΑ, Πρόεδρος Π.ΟΜ.Α.μεΑ Δ.Ε. & Ν.Ι.Ν. και Δημοτικός Σύμβουλος, στην τοποθέτηση του για το κτίριο του αυτισμού τονίζει:

Κύριε Δήμαρχε,

Κύριε Πρόεδρε,

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Το 2021 υπογράφηκε μία σύμβαση με ιδιαίτερη κοινωνική σημασία: η κατασκευή δομής που θα περιλαμβάνει Κέντρο Ημέρας και Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για άτομα με αυτισμό, σε οικόπεδο του Σταθακοπουλείου Κληροδοτήματος.

Τέσσερα χρόνια μετά, βρισκόμαστε στο σημείο, με ένα έργο ημιτελές, ενώ έχουν ήδη δοθεί πέντε παρατάσεις στον εργολάβο. Αυτή η καθυστέρηση δεν είναι απλώς ένα τεχνικό ή διαχειριστικό ζήτημα: είναι μία πράξη καθυστέρησης ζωτικής σημασίας για δεκάδες οικογένειες που περιμένουν να βρουν στήριξη, ανάσα, αξιοπρέπεια για τα παιδιά τους.

Είναι αυτονόητο ότι τέτοιου είδους δομές δεν είναι «έργα βιτρίνας». Είναι έργα ζωής. Και ως τέτοια, θα έπρεπε να τυγχάνουν της απόλυτης προτεραιότητας από τη Δημοτική Αρχή.

Σήμερα ζητάμε σαφείς και ειλικρινείς απαντήσεις:

·         Πότε προβλέπεται η αποπεράτωση του έργου;

·         Ποιες εργασίες πραγματοποιήθηκαν στις πέντε φάσεις παράτασης;

·         Υπήρχε πραγματική εποπτεία από τον Δήμο και πίεση για να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα;

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αυτισμό Αχαΐας «Μίτος» – που θα διαχειρίζεται τη δομή – έχει εκφράσει εύλογη αγωνία: αν δεν παραδοθεί άμεσα η δομή, δεν θα καταστεί δυνατή η έκδοση των αναγκαίων αδειών και η στελέχωση με προσωπικό μέχρι τον Σεπτέμβριο. Θα χαθεί άλλος ένας χρόνος.

Και όσο καθυστερούμε, τα παιδιά με αυτισμό και οι οικογένειές τους μένουν πάλι πίσω, με μία Δημοτική Αρχή που οφείλει να στέκεται αρωγός και όχι παρατηρητής.

Σας καλώ, λοιπόν, να απαντήσετε με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και δεσμεύσεις.

Απαιτούμε σεβασμό και λογοδοσία, γιατί τα άτομα με αυτισμό και οι οικογένειές τους δεν έχουν την άνεση της αναμονής.

Σας ευχαριστώ.

Πάτρα: “Έφυγε” ένα γλυκύτατο κορίτσι! Της είπαν το “τελευταίο” αντίο

Δυτ. Αχαΐα: Πώς συνέβη η ασύλληπτη τραγωδία με τον 3χρονο – Τραυματίστηκε και ο άνδρας που το είχε αγκαλιά – Έπεσαν μαζί από τη μάντρα – Συνελήφθη από την ΕΛ.ΑΣ

Πάτρα: Σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο αντίο στoν Θρασύβουλο Μαυρομμάτη – ΦΩΤΟ

Δυτική Αχαΐα: Κατέληξε το 3χρονο αγοράκι που έπεσε από μάντρα – Σκηνές αρχαίας τραγωδίας στο Καραμανδάνειο

Ανεμοστρόβιλος “χτύπησε” την Πάτρα – Έπεσαν δένδρα, έσπασαν τζαμαρίες (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Ασύλληπτες εικόνες από το πέρασμα του ανεμοστρόβιλου – Πυρετώδεις εργασίες των συνεργείων (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Πάτρα – ΝΕΟΤΕΡΑ: Έσβησε η φωτιά που ξέσπασε στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Θηλέων – ΒΙΝΤΕΟ, ΦΩΤΟ

Η Πάτρα αποχαιρετά τον Θρασύβουλο Μαυρομμάτη: Συλλυπητήρια μηνύματα για την απώλεια του – Tη Δευτέρα η κηδεία του