Ανησυχούν Λέκκας – Τσελέντης για το ρήγμα στις Αλκυονίδες: «Αν γίνει σεισμός θα είναι 6 με 6,5 Ρίχτερ»

16/12/2022 | 18:26

Τα βλέμματα στο ρήγμα των Αλκυονίδων στον ανατολικό Κορινθιακό Κόλπο στρέφουν με ιδιαίτερη προσοχή ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης και ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας. Οι δύο έγκριτοι επιστήμονες με νέες τοποθετήσεις τους εκφράζουν την ανησυχία τους.

«Αν γίνει στην περιοχή των Αλκυονίδων στον Κορινθιακό κάποιος σεισμός θα είναι περίπου 6 με 6,5 Ρίχτερ. Όσο πιο κοντά στην Αθήνα είναι, θα έχουμε και προβλήματα», τόνισε ο σεισμολόγος, Άκης Τσελέντης.

Ο Ευθύμιος Λέκκας επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ότι έχει ενημέρωση για περιοχές σε σεισμική διέγερση, όπως οι Αλκυονίδες, τα Ιόνια Νησιά και η Κρήτη. Μάλιστα ο κ. Λέκκας ανακοίνωσε ότι καταργήθηκε η επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου και συγκροτήθηκε νέα 5μελής επιτροπή, με αντικείμενο την εκτίμηση αλλά και διαχείριση σεισμικού κινδύνου.

Σημειώνεται ότι ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Άκης Τσελέντης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είχε εκφράσει την έντονη ανησυχία του για την περιοχή των Αλκυονίδων, αποκαλύπτοντας, μάλιστα, ότι έχει ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς και τον κ. Λέκκα και για άλλες περιοχές της Ελλάδας.

«Ανησυχούμε για το ρήγμα στον ανατολικό Κορινθιακό κόλπο. Το έχω πει εδώ και κάποιες μέρες και δέχτηκα επιθέσεις. Ο ανατολικός Κορινθιακός έχει μαζέψει πολύ ενέργεια. 40 χρόνια τώρα. Κάποια στιγμή θα κάνει κάποιο σεισμό. Αν γίνει σε αυτήν την περιοχή κάποιος σεισμός θα είναι περίπου 6 με 6,5 Ρίχτερ. Όσο πιο κοντά στην Αθήνα είναι, θα έχουμε και προβλήματα», τόνισε.

Τσελέντης: Έχω χάσει τον ύπνο μου με τις Αλκυονίδες

«Στην Αθήνα υπάρχει μεγάλο θέμα. Στην Αθήνα έχουμε έναν πολεοδομικό ιστό, ο οποίος είναι παλιός. Τα κτίρια που έχουν χτιστεί πριν από το ’60 και το ’50 είναι ευάλωτα. Επίσης στην Αθήνα υπάρχει ένα πυκνό δίκτυο φυσικού αερίου χαμηλής πίεσης που πάει στα σπίτια. Φανταστείτε σε έναν σεισμό να έχουμε μία κατάρρευση κτιρίου και διαρροή φυσικού αερίου. Θα καεί όλη αυτήν η περιοχή. Έχω πει εδώ και κάποιο καιρό ότι πρέπει να μπουν στις παροχές αντισεισμικές βαλβίδες» συνέχισε.

Ο κ. Τσελέντης επανέλαβε, εκτός από το ρήγμα στον ανατολικό Κορινθιακό Κόλπο, ότι ανησυχεί και για άλλες περιοχές. «Ανησυχώ πολύ για τον ανατολικό Κορινθιακό. Ανησυχώ πολύ και για κάποιες άλλες περιοχές που δεν μπορώ να τις πω για να μην τρομοκρατήσω τον κόσμο. Το θέμα είναι πάρα πολύ λεπτό. Εισηγήσεις αντίστοιχες έχω κάνει, έχω ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς. Με τον κ. Λέκκα είμαστε σε συνεχή συνεργασία και έχουμε συνεχή επικοινωνία για θέματα τέτοια» υπογράμμισε.

Ευθύμιος Λέκκας: Νέα επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου

Από τη δική του πλευρά, ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στον Realfm 97,8, ανακοίνωσε ότι καταργήθηκε η επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου και συγκροτήθηκε νέα πενταμελής επιτροπή, με αντικείμενο την εκτίμηση αλλά και διαχείριση σεισμικού κινδύνου.

«Ο ελληνικός χώρος χαρακτηρίζεται από υψηλή σεισμικότητα, χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί χρονικά το πότε θα γίνει ένας σεισμός. Στον ελληνικό χώρο έχουμε υψηλή σεισμική επικινδυνότητα. Εξετάζουμε πληροφορίες σχετικά με τις έρευνες που εξελίσσονται σε κάθε περιοχή της χώρας, κυρίως στα σημεία που έχουμε κάποια προϊστορία ή έχουμε κάποια υποψία ότι μπορεί να εκδηλωθεί μία μεγάλη σεισμική δραστηριότητα», δήλωσε ο κ. Λέκκας.

Και συνέχισε: «Η επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου, δυστυχώς, δεν μπορούσε να ανταποκριθεί. Μετά από τις οδηγίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, η επιτροπή αυτή απαρτίζεται πλέον από πέντε άτομα, τα οποία είναι ευκίνητα, θα παίρνουν γρήγορα αποφάσεις, θα ενημερώνουν την Πολιτεία, θα ενημερώνουν τους φορείς».

 

ΠΗΓΗ

Το πρώτο συμβάν στη νέα Πατρών Πύργου – ΦΩΤΟ

Σοκ στην Πάτρα: Ο καθηγητής Στέφανος Σκαρπέλος είναι ο άνδρας που πνίγηκε στα Βραχνέικα

Πλαζ Πάτρας: “Χρυσή” διάρρηξη – Έσπασαν τζάμι αυτοκινήτου και άρπαξαν χρήματα και πανάκριβο ρολόι!

Η Τροχαία έκοψε την Πάτρα στα δύο! Συνθήκες κυκλοφοριακής “κόλασης” μέχρι την Κυριακή το βράδυ

Πάτρα: Μέσα σε 3 μήνες… έχασε τη “μάχη”!

Τέλος στο θρίλερ σε Πάτρα και Κ. Αχαΐα με τον 13χρονο που εξαφανίστηκε – Πού και γιατί κρυβόταν – ΝΕΟΤΕΡΑ

‘Εκοψαν μέρα μεσημέρι την Κορίνθου-Κυκλοφοριακή κόλαση στο κέντρο της Πάτρας-Αποκλείστηκε και η Κανακάρη από χαλασμένο λεωφορείο-ΦΩΤΟ

Αχαΐα – Θρίλερ με 13χρονο: Πήρε το ΙΧ του πατέρα του και εξαφανίστηκε – Έχουν “σηκωθεί” ακόμη και drone για τον εντοπισμό του