Τα παιδιά στην Αγγλία ζουν σε «σχεδόν Ντικενσιανά επίπεδα φτώχειας», όπου η στέρηση έχει γίνει φυσιολογική, δήλωσε η επίτροπος για τα παιδιά στη χώρα, επιμένοντας ότι το όριο στο επίδομα δύο παιδιών πρέπει να καταργηθεί.
Νέοι ανέφεραν ότι είχαν βιώσει την έλλειψη νερού για ντους, αρουραίους που δάγκωναν τους τοίχους τους και μουχλιασμένα υπνοδωμάτια, μεταξύ πολλών παραδειγμάτων σε μια έκθεση σχετικά με την «κρίση δυσκολιών» που πλήττει τη χώρα.
Τα παιδιά στην Αγγλία στερούνται τα βασικά
Η Ντέιμ Ρέιτσελ ντε Σόουζα δήλωσε ότι έχει παρατηρήσει μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι νέοι μιλούν για τη ζωή τους από τότε που ανέλαβε επίτροπος για τα παιδιά πριν από τέσσερα χρόνια και ότι «ζητήματα που παραδοσιακά θεωρούνταν «ενήλικα» ζητήματα πλέον γίνονται έντονα αισθητά από τα παιδιά».
«Τα παιδιά μοιράστηκαν οδυνηρές περιγραφές δυσκολιών, με κάποια να βρίσκονται σε σχεδόν Ντίκενσιανά επίπεδα φτώχειας», είπε. «Δεν μιλάνε για τη «φτώχεια» ως αφηρημένη έννοια, αλλά για το ότι δεν έχουν τα πράγματα που οι περισσότεροι άνθρωποι θα θεωρούσαν βασικά: ένα ασφαλές σπίτι που δεν είναι μουχλιασμένο ή γεμάτο ή αρουραίους, με ένα κρεβάτι αρκετά μεγάλο για να ξαπλώσει κανείς, «πολυτελή» τρόφιμα όπως μπέικον, ένα μέρος για να κάνει τις εργασίες του, θέρμανση, ιδιωτικότητα στο μπάνιο και να μπορούν να πλυθούν, να καλούν τους φίλους τους στο σπίτι και να μην χρειάζεται να ταξιδεύουν ώρες για να πάνε στο σχολείο».
Η έκθεση ανέφερε ότι ήταν «βαθιά ανησυχητικό το πόσο συχνά τα παιδιά φαινόταν να αποδέχονται αυτές τις ανεπαρκείς καταστάσεις ως φυσιολογικές ή να έχουν ανησυχητικά χαμηλές προσδοκίες για αυτά που θα έπρεπε να δικαιούνται».
Είπε ότι, σε «μία από τις πλουσιότερες κοινωνίες στον κόσμο», οι άνθρωποι που βρίσκονται στην εξουσία «θα έπρεπε να ντρέπονται που τα παιδιά μεγαλώνουν γνωρίζοντας ότι το μέλλον τους καθορίζεται από την οικονομική τους κατάσταση».
Σε συνθήκες φτώχειας 4,5 εκ. παιδιά
Η εμβληματική στρατηγική των Εργατικών για την παιδική φτώχεια έχει αναβληθεί τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο, καθώς αντιμετωπίζουν αυξανόμενες πιέσεις για την κατάργηση του ορίου των δύο παιδιών στην καθολική πίστωση.
Την Κυριακή, ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι η πρόσφατη στροφή της κυβέρνησης στις αλλαγές στην κοινωνική πρόνοια θα δυσχεράνει την εφαρμογή της πολιτικής , εντείνοντας τις ανησυχίες ότι ενδέχεται να μην προστεθεί στη στρατηγική.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία , ο αριθμός ρεκόρ των 4,5 εκατομμυρίων παιδιών ζούσε σε συνθήκες φτώχειας στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά το έτος που έληξε τον Απρίλιο του 2024.
«Οι αποφάσεις που ελήφθησαν την τελευταία εβδομάδα όντως καθιστούν τις μελλοντικές αποφάσεις πιο δύσκολες», δήλωσε η Μπρίτζετ Φίλιπσον στην εκπομπή Sunday with Laura Kuenssberg του BBC.
Το όριο, το οποίο τέθηκε σε ισχύ υπό τους Συντηρητικούς τον Απρίλιο του 2017, περιορίζει την πίστωση φόρου τέκνων και την καθολική πίστωση στα δύο πρώτα παιδιά στα περισσότερα νοικοκυριά. Η Ομάδα Δράσης για την Παιδική Φτώχεια εκτιμά ότι 109 παιδιά ωθούνται στη φτώχεια κάθε μέρα λόγω του ορίου.
Το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών έχει εκτιμήσει ότι η κατάργηση της πολιτικής θα κόστιζε στην κυβέρνηση περίπου 3,4 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως και θα έβγαζε 500.000 παιδιά από τη σχετική φτώχεια.
Τι ζήτησε η Επίτροπος για τα παιδιά
Η Ντε Σόουζα δήλωσε ότι «δεν υπάρχει γρήγορη λύση για τον τερματισμό της παιδικής φτώχειας», αλλά ήταν «πολύ σαφές ότι οποιαδήποτε στρατηγική για την παιδική φτώχεια πρέπει να βασίζεται στην κατάργηση του ορίου των δύο παιδιών».
Η έκθεση της επιτρόπου, βασισμένη στις εμπειρίες 128 παιδιών ηλικίας μεταξύ έξι και 18 ετών σε όλη τη χώρα μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου φέτος, επισήμανε μια σειρά από ανησυχίες, όπως η έλλειψη πρόσβασης σε ποιοτικά, υγιεινά τρόφιμα και η διαβίωση σε περιορισμένους και κακές συνθήκες.
Η ντε Σόουζα ζήτησε επίσης ένα «τριπλό κλείδωμα» στα επιδόματα που σχετίζονται με τα παιδιά, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα συμβαδίζουν με τις αυξανόμενες τιμές, μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν ότι οι οικογένειες δεν θα στεγάζονται σε προσωρινά καταλύματα με πρωινό για περισσότερο από το νόμιμο όριο των έξι εβδομάδων και δωρεάν ταξίδια με λεωφορείο για όλα τα παιδιά σχολικής ηλικίας στην Αγγλία.
Απαντώντας στην έκθεση, ο Paul Whiteman, γενικός γραμματέας του σωματείου σχολικών ηγετών NAHT, δήλωσε ότι οι εκπαιδευτικοί «λειτουργούν ολοένα και περισσότερο τράπεζες τροφίμων και κέντρα υποδοχής, παρέχουν κουπόνια τροφίμων και μάλιστα προσφέρουν χρήση πλυντηρίων, αλλά αυτό δεν θα έπρεπε να είναι απαραίτητο και τα σχολεία δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν όλες τις υποκείμενες αιτίες της παιδικής φτώχειας».
Είπε ότι υποστήριξε την έκκληση του επιτρόπου για δράση και αυτόματη εγγραφή για δωρεάν γεύματα.