Αναδρομικά έως 2.000 ευρώ στο Δημόσιο – Οι δικαιούχοι

21/03/2025 | 10:08

Στην επιστροφή αναδρομικών εισφορών σε 100.000 δικαιούχους μόνιμους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, των ΟΤΑ, στρατιωτικούς, Σώματα Ασφαλείας ως αχρεωστήτως καταβληθεισών μέχρι 31/12/2019, των κλάδων επικουρικής ασφάλισης, πρόνοιας και υγειονομικής περίθαλψης, προχωρά ο ΕΦΚΑ, με ποσά που αρχίζουν από 400 έως 2.000 ευρώ, όπως αναφέρει η Απογευματινή.

Ο ασφαλιστικός φορέας προχώρησε στην έκδοση οδηγιών, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση μέχρι το τέλος του χρόνου, η οποία θα πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων σε δόσεις, όπως ανάλογα γίνεται και με τις εισφορές για κύρια ασφάλιση.

Τι προβλέπεται για τα αναδρομικά

Οι απαιτήσεις από αχρεωστήτως καταβληθείσες εισφορές δεν πρέπει να έχουν υποπέσει σε παραγραφή κατά την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αιτήσεως. Οι απαιτήσεις από αχρεωστήτως καταβληθείσες εισφορές υπόκεινται σε πενταετή παραγραφή. Επομένως, είναι απαιτητό το ποσό των εισφορών που καταβλήθηκε κατά την τελευταία πενταετία πριν από την υποβολή της αιτήσεως για επιστροφή αυτών.
Οι εκκαθαριστές μισθοδοσίας πριν από την έκδοση της βεβαίωσης θα πρέπει να έχουν πιστοποιήσει ότι τα ποσά που έχουν βεβαιώσει είναι πράγματι προς επιστροφή.
Οι δικαιούχοι που υπέβαλαν αιτήσεις στην πρώην Α’ Διεύθυνση Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών Δημοσίου Τομέα και δεν έχουν διεκπαιρεωθεί, δεν έχουν την υποχρέωση υποβολής νέας αίτησης στις τοπικές διευθύνσεις, όπου αυτές θα διαβιβαστούν αρμοδίως.
Οι αποφάσεις Διευθυντού που θα εκδοθούν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας που περιγράφηκε, θα πρέπει να φυλάσσονται σε Ειδικό Αρχείο μαζί με την αίτηση και τα λοιπά δικαιολογητικά, προκειμένου να εξεταστούν τα αιτήματα επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών που αφορούν εισφορές μετά την 1/1/2020 (σε όλους τους κλάδους), εφόσον ολοκληρωθούν από τη Διεύθυνση Κύριας Ασφάλισης και Εισφορών Δημοσίου Τομέα οι απαιτούμενοι έλεγχοι.

Ονόματα πασίγνωστων Πατρινών στη δικογραφία για το κύκλωμα παράνομου στοιχηματισμού – Διακινούσαν τεράστια “μαύρα” ποσά, κυκλοφορούσαν με πανάκριβα αυτοκίνητα (ΦΩΤΟ)

Τραγωδία στην Πάτρα: Αυτή είναι η 45χρονη που έχασε την ζωή της στο τροχαίο στην Οβρυά

Πάτρα: Τραγική κατάληξη για τον 44χρονο που χάθηκε στις εκβολές του Γλαύκου ενώ ψάρευε – Ποιος είναι ο άτυχος άνδρας

Αχαΐα: Άγνωστος πυροβόλησε και τραυμάτισε ανήλικους-Μεγάλη κινητοποίηση της Αστυνομίας-Νοσηλεύονται σε σοκ

Πάτρα: Τραγωδία τα ξημερώματα στην Οβρυά – 45χρονη νεκρή σε τροχαίο ΦΩΤΟ

Μεγάλη φωτιά σε πτηνοτροφική μονάδα στη Δυτική Αχαΐα – Ακούστηκαν εκρήξεις (ΦΩΤΟ) – ΝΕΟΤΕΡΑ

Πάτρα: “Έφυγε” από την ζωή ο “γίγαντας” της πυγμαχίας Αλέξης Πεφάνης

Πάτρα: Έρευνες του Λιμενικού για τον εντοπισμό 44χρονου που αγνοείται στις εκβολές του ποταμού Γλαύκου – Είχε πάει για ψάρεμα (ΦΩΤΟ)