Αμερικανική μελέτη: Φάρμακο για την παχυσαρκία μειώνει κατά 60% τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2

12/09/2022 | 11:25

Το νέο φάρμακο σεμαγλουτίδη κατά της παχυσαρκίας μπορεί να μειώσει σημαντικά, πάνω από 50%, τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, όπως δείχνουν δύο νέες αμερικανικές έρευνες.

Η σεμαγλουτίδη, ένας αγωνιστής των υποδοχέων του πεπτιδίου GLP1 που έχει έως τώρα λάβει έγκριση για θεραπεία της παχυσαρκίας, χορηγείται ενέσιμα μία φορά την εβδομάδα. Η έγκρισή της δόθηκε με βάση κλινικές δοκιμές που έδειξαν ότι μειώνει το σωματικό βάρος κατά μέσο όρο τουλάχιστον 15%, σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα υγιεινού τρόπου ζωής.

Διαβάστε επίσης: Σήμα για νέα αγγεία σε διαβητικούς δίνει η άσκηση

Η μελέτη

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τίμοθι Γκάρβεϊ του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, θα κάνουν σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD) στη Στοκχόλμη.

Η παχυσαρκία είναι γνωστό ότι αυξάνει τουλάχιστον κατά έξι φορές τον κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από δύο νέες κλινικές μελέτες (STEP1 και STEP4) που αφορούσαν 1.961 και 803 άτομα αντίστοιχα, τα οποία ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες και επί μερικές εβδομάδες πήραν είτε σεμαγλουτίδη (εβδομαδιαία δόση των 2,4 μιλιγκράμ) είτε εικονικό φάρμακο (πλασίμπο). Στη συνέχεια αξιολογήθηκε ο μελλοντικός κίνδυνός τους για διαβήτη.

Τα συμπεράσματα

Υπολογίστηκε ότι στην πρώτη κλινική δοκιμή ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 μειώθηκε κατά 61% στην ομάδα της σεμαγλουτίδης (έναντι 13% στην ομάδα του πλασίμπο), ενώ η απώλεια βάρους ήταν κατά μέσο όρο 17% (έναντι 3% στην ομάδα του πλασίμπο). Στη δεύτερη κλινική μελέτη υπήρξε, επίσης, σημαντική μείωση του κινδύνου διαβήτη σε όσους έπαιρναν σεμαγλουτίδη.

«Η σεμαγλουτίδη φαίνεται να είναι το πιο αποτελεσματικό φάρμακο μέχρι σήμερα για τη θεραπεία της παχυσαρκίας. Μειώνει, επίσης, τον μελλοντικό κίνδυνο διαβήτη πάνω από 60% στους ασθενείς με παχυσαρκία, σε επίπεδα παρόμοια με εκείνα του προδιαβήτη ή του φυσιολογικού επιπέδου του σακχάρου στο αίμα. Η συνεχόμενη χορήγησή της είναι αναγκαία για να διατηρηθεί το όφελος», δήλωσε ο δρ Γκάρβεϊ.

Πηγή: ΑΠΕ

Πάτρα: Θλίψη για την απώλεια του Σάκη Παναγιωτόπουλου

Πάτρα: Συνελήφθη μεθυσμένος οδηγός αυτοκινήτου που έκανε αναστροφή και τραυμάτισε οδηγό μοτοσικλέτας – Δεν είχε ούτε δίπλωμα!

Αδιανόητη τραγωδία στο Αγρίνιο – Πατέρας παρέσυρε με το όχημά του και σκότωσε το 2χρονο παιδί του

Πάτρα: Πανικός από φωτιά τα ξημερώματα ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Αχαΐα: Αυτές είναι οι 3 περιοχές που απαγορεύεται το κολύμπι

Πάτρα: Προφυλακίστηκε η Ειρήνη Μουρτζούκου – Απολογήθηκε με υπόμνημα (ΒΙΝΤΕΟ)

Αχαΐα: Θλίψη για τον αιφνίδιo θάνατο της συνταξιούχου φαρμακοποιού Μάρθας Ξηρομάμου (ΦΩΤΟ)

Στα δικαστήρια της Πάτρας για την απολογία της η Ειρήνη Μουρτζούκου – Οργή και αποδοκιμασίες από το πλήθος (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)