Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ: Νωρίτερα η πληρωμή του

09/05/2021 | 20:54

Αλλάζουν το 2022 τα πράγματα για τον ΕΝΦΙΑ. Όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΤΟ ΒΗΜΑ”, από το επόμενο έτος η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα αρχίσει πολύ νωρίτερα από τον καθορισμένο μήνα Σεπτέμβριο προκειμένου οι συνολικές δόσεις εξόφλησης να φθάσουν τις 8 όπως συμβαίνει και με τον φόρο εισοδήματος ή και τις 10 αν αυτό καταστεί εφικτό .

Για να πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ σε 8 μηνιαίες δόσεις θα πρέπει τα εκκαθαριστικά να έχουν αναρτηθεί έως τέλη Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου και η 1η δόση να πληρωθεί έως τέλη Ιουλίου. Η τελευταία δόση θα παραμείνει τέλη Φεβρουαρίου του επόμενου έτους. Με βάση τη νομοθεσία για τους 20 φόρους που επιβαρύνουν τα ακίνητα δηλαδή των φόρων στις μεταβιβάσεις (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές) και των τελών που επιβαρύνουν τα ακίνητα (δημοτικά τέλη, ΤΑΠ κ.λπ.) , τον ΕΝΦΙΑ κ.λπ. θα πρέπει να εφαρμοστούν οι νέες αντικειμενικές αξίες με τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης στο Φύλλο Εφημερίδα Κυβερνήσεως. Ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα για μεταγενέστερη εφαρμογή με σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΟ ΒΗΜΑ”, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να μεταθέσουν π.χ ένα δίμηνο ή και παραπάνω την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών σε όλες τις φορολογίες που σχετίζονται με τα ακίνητα προκειμένου να δώσουν περιθώριο στους ιδιοκτήτες ακινήτων να προχωρήσουν σε μεταβιβάσεις, γονικές παροχές χωρίς να υποστούν μεγάλες επιβαρύνσεις. Για τον ΕΝΦΙΑ ήδη έχει αποφασιστεί η μετάθεση για έναν χρόνο καθώς εφέτος θα υπολογιστεί με τις ισχύουσες τιμές και όχι με τις καινούργιες που θα ανακοινωθούν έως τα τέλη του τρέχοντος μηνός.

 

Πηγή: enikonomia.gr

Ονόματα πασίγνωστων Πατρινών στη δικογραφία για το κύκλωμα παράνομου στοιχηματισμού – Διακινούσαν τεράστια “μαύρα” ποσά, κυκλοφορούσαν με πανάκριβα αυτοκίνητα (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός επιχειρηματίας της εστίασης Αντώνης Λάγιος

Μεγάλη φωτιά σε πτηνοτροφική μονάδα στη Δυτική Αχαΐα – Ακούστηκαν εκρήξεις (ΦΩΤΟ) – ΝΕΟΤΕΡΑ

Πάτρα: Τραγική κατάληξη για τον 44χρονο που χάθηκε στις εκβολές του Γλαύκου ενώ ψάρευε – Ποιος είναι ο άτυχος άνδρας

Πάτρα: “Έφυγε” από την ζωή ο “γίγαντας” της πυγμαχίας Αλέξης Πεφάνης

Αχαΐα: Άγνωστος πυροβόλησε και τραυμάτισε ανήλικους-Μεγάλη κινητοποίηση της Αστυνομίας-Νοσηλεύονται σε σοκ

Ο ξακουστός θίασος «VARATE» ξανακτιπά απόψε με την τραγοδία «ΜΥΔΙΑ»

Πάτρα: Έρευνες του Λιμενικού για τον εντοπισμό 44χρονου που αγνοείται στις εκβολές του ποταμού Γλαύκου – Είχε πάει για ψάρεμα (ΦΩΤΟ)