Ακόμα και οι πιο γενναίοι επιστήμονες φοβούνται να ανοίξουν αυτόν τον τάφο – Η κατάρα που κρύβει

16/05/2025 | 07:08

Όχι, δεν πρόκειται για ταινία του Ιντιάνα Τζόουνς, αλλά για πραγματικότητα.

Στην επαρχία Σανξί, στην καρδιά της Κίνας, βαθιά κάτω από ένα ανάχωμα, βρίσκεται ο μυστηριώδης τάφος του πρώτου Κινέζου αυτοκράτορα, Κιν Σι Χουάνγκντι.

Για πάνω από δύο χιλιάδες χρόνια, έκρυβε τα μυστικά του ακόμη και από τους αρχαιολόγους. Τον αποφεύγουν σαν τον διάβολο. Και έχουν καλό λόγο για αυτό.

Το 1974, μια ομάδα αγροτών έσκαβε ένα πηγάδι κοντά στην κινεζική πόλη Xi’an και έπεσε τυχαία πάνω σε μερικά περίεργα θραύσματα. Δεν είχαν ιδέα για το πόσο μεγάλη ανακάλυψη είχαν κάνει – πάνω από 40 χρόνια αργότερα, οι αρχαιολόγοι ανέσκαψαν τον εκπληκτικό Στρατό από Τερακότα στην περιοχή. Ήταν ένα από τα μεγαλύτερα αρχαιολογικά ευρήματα του 20ού αιώνα. Δύο χιλιάδες πήλινοι στρατιώτες παρατάσσονται σε μάχη, έτοιμοι να προστατεύσουν τον αυτοκράτορά τους ακόμα και μετά το θάνατό του. Ο καθένας είναι σε φυσικό μέγεθος, μοναδικός και διαφορετικός.

Οι στρατιώτες είναι πολύ λεπτομερείς – τα χαρακτηριστικά του προσώπου, τα μαλλιά, τα ρούχα, η πανοπλία. Σε τρεις αρχαιολογικούς θαλάμους παρατάσσονται πεζικό, ιππικό και τοξότες. Ναι, έχουν και άρματα και άλογα, επίσης σε φυσικό μέγεθος με ρεαλιστικές λεπτομέρειες.

Αυτός ο μεγαλοπρεπής στρατός, που αριθμεί έως και οκτώ χιλιάδες πήλινους πολεμιστές, λέγεται από τους επιστήμονες ότι φρουρεί τον αφέντη του στη μετά θάνατον ζωή. Ωστόσο, παρά τις εκτενείς ανασκαφές, οι αρχαιολόγοι είναι επιφυλακτικοί όσον αφορά τον ίδιο τον τάφο. Φοβούνται να τον ανοίξουν.

1728248-terakotova-armada-base_16x9.jpg.jpg

Θανάσιμη παγίδα

Ο τάφος υποτίθεται ότι είναι μια «πύλη προς την άλλη όχθη» για κάθε εισβολέα. Όποιος μπει θα πεθάνει. Τουλάχιστον αυτό λένε αρχαία κείμενα που γράφτηκαν μόλις 100 χρόνια μετά το θάνατο του αυτοκράτορα.

Σύμφωνα με αυτά, κάθε εισβολέας θα σκοτωθεί από βέλη που εκτοξεύονται από αυτόματα ενεργοποιούμενα τόξα. Τα κείμενα περιγράφουν επίσης εσωτερικές λίμνες, ποτάμια και θάλασσες από υγρό υδράργυρο. Ο υδράργυρος μπορεί επίσης να διαρρεύσει από ρωγμές, γεγονός που αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για τους επιστήμονες και το περιβάλλον. Αυτές οι θανατηφόρες παγίδες προστατεύουν τα λείψανα του αυτοκράτορα και τους πολύτιμους θησαυρούς με τους οποίους θάφτηκε.

Δεν είναι σαφές αν αυτό είναι αλήθεια. Αλλά αρκεί για να ανησυχήσει τους επιστήμονες, οι οποίοι θα μπορούσαν να πληρώσουν το υψηλότερο τίμημα για την πρόσβαση στους θησαυρούς. Και ο τάφος του αυτοκράτορα θα μπορούσε να γίνει και ο δικός τους τάφος. Η μόνη ελπίδα παραμένει η τηλεπισκόπηση (3D σαρώσεις και γεωραντάρ).

Πάτρα: Η μουσικοθεατρική παράσταση «Ο πόνος ξεκινάει πάντα από τα ονόματα» και στη Μεγάλη Οθόνη

Ερντογάν: «Άθλια προβοκάτσια» το σκίτσο του Μωάμεθ, η ασέβεια δεν είναι αποδεκτή

Πάτρα: Τέλος στο “θρίλερ” με τον 7χρονο; Και η δεύτερη ιατροδικαστική που έγινε σήμερα, δεν δείχνει σημάδια κακοποίησης!

Η πιο φιλική προς τα παιδιά πόλη

Κεραμέως για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο: «Απλοποιεί διαδικασίες, φέρνει ρυθμίσεις που ενισχύουν τους εργαζόμενους & ενισχύει τους ελέγχους»

Η μοναξιά συνδέεται με 871.000 θανάτους ετησίως

Τραγωδία στην Πάτρα: Φωτιά σε διαμέρισμα στην Κορυτσάς, εντοπίστηκε απανθρακωμένη γυναίκα (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Ελεάννα Παπαϊωάννου: «Η Γλυκερία είναι τεράστια τραγουδίστρια και θεωρώ άδικο αυτό που έγινε»