Αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να βράζεις τα μακαρόνια

14/04/2018 | 16:29

Σιγά το δύσκολο στο να βράσει κάποιος μακαρόνια, θα μου πείτε. Κι όμως, όσο απίστευτο κι αν ακούγεται υπάρχουν λάθη στο μαγείρεμα των ζυμαρικών και τη λύση έρχονται να δώσουν όχι οι σεφ αλλά οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Χημική Εταιρεία, όλοι κάνουμε κάποια λαθάκια στο βράσιμο των ζυμαρικών, αλλά ας τα πάρουμε όλα από την αρχή:

Τα ζυμαρικά όπως τονίζουν, φτιάχνονται με τρία βασικά συστατικά, δηλαδή αβγά, νερό και αλεύρι και περιέχουν μόνο δύο βασικά χημικά συστατικά -άμυλο και πρωτεΐνες. Το μαγείρεμα, λοιπόν, έχει να κάνει με το πώς θα χειριστεί κάποιος τις αλληλεπιδράσεις των πρωτεϊνών και του αμύλου ώστε να γίνουν τα ζυμαρικά al dente.

Όσον αφορά στην προσθήκη λαδιού στην κατσαρόλα που βράζουν τα ζυμαρικά, υποστηρίζουν ότι δεν παίζει κανένα σημαντικό ρόλο και γι αυτό μπορείτε να το παραλείπετε. “Το περισσότερο λάδι που βάζετε στην κατσαρόλα θα ξεπλυθεί όταν σουρώσετε τα ζυμαρικά και όσο μείνει πάλι, δεν θα κάνει και καμία μεγάλη διαφορά στη σάλτσα”, σημειώνουν. Βέβαια, την ίδια στιγμή πολλοί σεφ, ανάμεσά τους και ο Gordon Ramsay, υποστηρίζουν ότι το ελαιόλαδο είναι απαραίτητο για να μην κολλάνε τα ζυμαρικά.

Και μπορεί να απορρίπτουν το ελαιόλαδο, δεν ισχύει το ίδιο με το αλάτι, που θεωρούν βασικότατο, μιας και είναι αυτό που θα ξεχωρίσει ένα άνοστο πιάτο από ένα γευστικό. Μάλιστα, συνιστούν να προσθέτετε και μέρος από το αλατισμένο νερό στο οποίο έβρασαν τα μακαρόνια και στη σάλτσα που θα τα συνοδεύσει, καθώς εκτός από γεύση θα βοηθήσει και την υφή, δένοντας τη σάλτσα.

Τέλος, στο σωστό βράσιμο των ζυμαρικών παίζει ρόλο και το νερό, όχι όσον αφορά στη σύσταση του, αλλά στο να φροντίσετε να είναι άφθονο και να βράζει σε δυνατή φωτιά, ώστε να υπάρχει έντονος βρασμός και μην κολλάνε τα μακαρόνια. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάτε να τα ανακατεύετε κατά διαστήματα.

Τραγωδία στην Πάτρα: Αυτή είναι η 45χρονη που έχασε την ζωή της στο τροχαίο στην Οβρυά

Πάτρα: Τραγωδία τα ξημερώματα στην Οβρυά – 45χρονη νεκρή σε τροχαίο ΦΩΤΟ

Αίγιο: Μεταφέρθηκε ξημερώματα στα δικαστήρια ο 47χρονος που πυροβόλησε 4 παιδιά, για την αποφυγή επεισοδίων

Το Πατρινό Καρναβάλι 2026 πέρασε στην ιστορία – Φαντασμαγορική η Τελετή Λήξης, ραντεβού το 2027! (ΦΩΤΟ)

Καρναβαλικός «πυρετός» συνεπήρε Πατρινούς και επισκέπτες στη Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής (ΔΕΙΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟ)

Ο πιο δύσκολος αγώνας για τον πρώην Δήμαρχο Πατρέων Ανδρέα Φούρα – «Ελπίζω πως θα αντέξω»

Πάτρα: Χαμός σε σχολική εκδρομή – Επιτέθηκαν σε μαθήτρια και την έστειλαν στο νοσοκομείο

Πάτρα: Σοβαρό επεισόδιο με οπαδικά κίνητρα – Άγρια επίθεση από μέλη καρναβαλικού πληρώματος σε δύο νεαρά άτομα, τους έστειλαν στο νοσοκομείο