Αφρικανικός αντικυκλώνας φέρνει 38άρια – Αυξάνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης φωτιάς

30/05/2025 | 13:35

Το καλοκαίρι είναι στην κυριολεξία προ των πυλών, με ότι αυτό συνεπάγεται. Αν και τις τελευταίες ημέρες ο καιρός είναι βροχερός και η θερμοκρασία έχει πέσει ελάχιστα -συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα-, από την Κυριακή φαίνεται πως το θερμόμετρο θα εκτοξευτεί προκαλώντας καύσωνα σε όλη τη χώρα και δυστυχώς αυξημένο κίνδυνο για εκδήλωση φωτιάς.

Σε ανάρτηση που έκανε στα social media ο Γιώργος Τσατραφύλλιας, το μεσημέρι της Παρασκευής (30.05.2025), αναφέρει πως ο ανοιξιάτικος καιρός αναμένεται να λάβει τέλος από την Κυριακή, μία ημέρα που θα σηματοδοτήσει και επίσημα την έναρξη του καλοκαιριού και την αρχή του προβλεπόμενου καύσωνα.

Όπως λέει ο ίδιος, ο λόγος που η θερμοκρασία θα αλλάξει τόσο απότομα είναι ο αντικυκλώνας ο οποίος θα μεταφέρει στην ανατολική Μεσόγειο ζέστη από την Αφρική.

Οι περιοχές τώρα που θα επηρεαστούν από τον αντικυκλώνα φαίνεται πως θα είναι η κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία, η Βοιωτία, η Φθιώτιδα και η Πελοπόννησος.

Όσον αφορά την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, στις 2 μεγάλες πόλεις το θερμόμετρο θα δείξει έως τους 36 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, δυστυχώς ο καύσωνας θα ευνοήσει και την εκδήλωση φωτιάς.

«Ο αφρικανικός αντικυκλώνας φέρνει 38άρια. Καλημέρα! Μετά τις ανοιξιάτικες συνθήκες αστάθειας και δροσιάς που θα επικρατήσουν την Παρασκευή και το Σάββατο, από την Κυριακή 1/6/25 και μετά ο υδράργυρος θα πάρει την ανηφόρα.

Συγκεκριμένα ο Ιόνιος θα ξεκινήσει με άκρως καλοκαιρινές διαθέσεις. Αυτό οφείλεται στις αντικυκλωνικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στην ανατολική Μεσόγειο οι οποίες θα ευνοήσουν τη μεταφορά ζέστης από την Αφρική», αναφέρει αρχικά ο Γιώργος Τσατραφύλλιας.

«Μάλιστα τα θερμόμετρα στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές την επόμενη Τέταρτη – Πέμπτη – Παρασκευή ενδέχεται να προσεγγίσουν τους 37-38 βαθμούς. Οι περιοχές αυτές είναι η κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία, η Βοιωτία, η Φθιώτιδα ,η Πελοπόννησος. Η Αττική και η Θεσσαλονίκη θα φλερτάρουν με τους 35-36 βαθμούς. Μπορεί και παραπάνω. Υ.Γ : -Δεν προβλέπεται αφρικανική σκόνη.

Δεν γνωρίζω ακόμα τη διάρκεια αυτού του κύματος ενόψει του τριημέρου του Αγ. Πνεύματος. Αυξημένος θα είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς την άλλη εβδομάδα. Η παραπάνω πρόγνωση θα επικαιροποιείται ανάλογα με την πορεία της θερμής μάζας. Καλά μπάνια», γράφει στο τέλος της ανάρτησής του.

ΠΗΓΗ

Ονόματα πασίγνωστων Πατρινών στη δικογραφία για το κύκλωμα παράνομου στοιχηματισμού – Διακινούσαν τεράστια “μαύρα” ποσά, κυκλοφορούσαν με πανάκριβα αυτοκίνητα (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός επιχειρηματίας της εστίασης Αντώνης Λάγιος

Μεγάλη φωτιά σε πτηνοτροφική μονάδα στη Δυτική Αχαΐα – Ακούστηκαν εκρήξεις (ΦΩΤΟ) – ΝΕΟΤΕΡΑ

Πάτρα: Τραγική κατάληξη για τον 44χρονο που χάθηκε στις εκβολές του Γλαύκου ενώ ψάρευε – Ποιος είναι ο άτυχος άνδρας

Πάτρα: “Έφυγε” από την ζωή ο “γίγαντας” της πυγμαχίας Αλέξης Πεφάνης

Αχαΐα: Άγνωστος πυροβόλησε και τραυμάτισε ανήλικους-Μεγάλη κινητοποίηση της Αστυνομίας-Νοσηλεύονται σε σοκ

Ο ξακουστός θίασος «VARATE» ξανακτιπά απόψε με την τραγοδία «ΜΥΔΙΑ»

Πάτρα: Έρευνες του Λιμενικού για τον εντοπισμό 44χρονου που αγνοείται στις εκβολές του ποταμού Γλαύκου – Είχε πάει για ψάρεμα (ΦΩΤΟ)