Αφιέρωμα στο ρεμπέτικο και την χορευτική παράδοση στην Πάτρα, απόψε στο Δημοτικό Θερινό Θέατρο

25/07/2025 | 14:09

Οι εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας συνεχίζονται σήμερα Παρασκευή 25 Ιουλίου στις 9.30 το βράδυ Δημοτικό Θερινό Θέατρο, με την πραγματοποίηση μουσικού  αφιερώματος στο ρεμπέτικο τραγούδι και την χορευτική του παράδοση στην Πάτρα, σε επιμέλεια του μουσικού, εθνομουσικολόγου και ερευνητή της Μουσικής Ακαδημίας Sibelius (Πανεπιστήμιο Τεχνών του Ελσίνκι) Σπύρου Δελέγκου.

 Κυρίαρχο στοιχείο της συναυλίας, η  μουσική   και   ο   χορός – δύο  αναπόσπαστες   εκφάνσεις   της   λαϊκής   μας έκφρασης – που θα αποτελέσουν τους πρωταγωνιστές της βραδιάς. Θα παρουσιαστούν   αντιπροσωπευτικά   τραγούδια   του   ρεμπέτικου   από   σημαντικούς δημιουργούς   όπως   οι   Μάρκος   Βαμβακάρης, Βασίλης  Τσιτσάνης καθώς και Μικρασιάτες συνθέτες   όπως   οι   Παναγιώτης   Τούντας και ο  Βαγγέλης   Παπάζογλου. 

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στη μνήμη του Μπάμπη Γκολέ, μεγάλου Πατρινού ερμηνευτή και αναβιωτή του ρεμπέτικου τραγουδιού, τον οποίο θα τιμήσουν μουσικά επί σκηνής κάποιοι από τους συνεργάτες και φίλους του.

Η   μουσική   παρουσίαση   θα   πλαισιωθεί   από   χορευτικά   δρώμενα   βασισμένα   στην ιδιαίτερη χορευτική παράδοση που έχει διαμορφωθεί ιστορικά στην Πάτρα γύρω από το   ρεμπέτικο   τραγούδι. 

Το Χορευτικό Τμήμα Δήμου Πάτρας υπό την καθοδήγηση του Χρήστου Γιαννόπουλου, καθώς και σημαντικοί Πατρινοί  βιωματικοί χορευτές – ζωντανοί   φορείς   αυτής της παράδοσης – θα παρουσιάσουν χαρακτηριστικές χορευτικές επιτελέσεις όπως το λεγόμενο «ταμπαχανιώτικο» χασάπικο και ζεϊμπέκικο, αναδεικνύοντας την τοπική πολιτισμική ταυτότητα στο πλαίσιο της αστικής λαϊκής μουσικής. 

Το εξαμελές μουσικό σχήμα απαρτίζεται από εκλεκτούς καλλιτέχνες από την Πάτρα και την Αθήνα: 

1. Γιώργος Γκριζιώτης: τρίχορδο μπουζούκι, τραγούδι

2. Σπύρος Δελέγκος: κιθάρα, τραγούδι

3. Ανδρέας Σταματόπουλος: ακορντεόν, τραγούδι

4. Σενίχ Ούνδεγερ: βιολί

5. Σωτήρης Παπατραγιάννης: μπαγλαμάς, τραγούδι

6. Ιφιγένεια Ιωάννου: τραγούδι

Μουσική επιμέλεια: Σπύρος Δελέγκος

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι δωρεάν

Αίγιο: Μεταφέρθηκε ξημερώματα στα δικαστήρια ο 47χρονος που πυροβόλησε 4 παιδιά, για την αποφυγή επεισοδίων

Πάτρα: Χαμός σε σχολική εκδρομή – Επιτέθηκαν σε μαθήτρια και την έστειλαν στο νοσοκομείο

Ο πιο δύσκολος αγώνας για τον πρώην Δήμαρχο Πατρέων Ανδρέα Φούρα – «Ελπίζω πως θα αντέξω»

Θλίψη στην Πάτρα: Έφυγε από τη ζωή ο Άγγελος Φραντζής σε ηλικία 56 ετών

Πάτρα: Σοβαρό επεισόδιο με οπαδικά κίνητρα – Άγρια επίθεση από μέλη καρναβαλικού πληρώματος σε δύο νεαρά άτομα, τους έστειλαν στο νοσοκομείο

Αχαΐα: Τα έκανε “γυαλιά καρφιά” στα κρατητήρια – Έσπασε τα υδραυλικά και πλημμύρισε ο τόπος – Είχε συλληφθεί αρνούμενος αλκοτέστ

Πάτρα: Σφράγισμα 30 ημερών σε κατάστημα – Βρέθηκε ανήλικη μαζί με την ενήλικη αδερφή της, τι υποστηρίζει η μητέρα τους – ΕΓΓΡΑΦΑ

Πάτρα: Επίθεση με μπογιές και στο γραφείο του αχαιού βουλευτή Ανδρέα Κατσανιώτη