Αχτσιόγλου: Το ασφαλιστικό σχέδιο της ΝΔ μεταθέτει τον κίνδυνο των κεφαλαιαγορών στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους

25/02/2021 | 09:02

 

 

«Το δημόσιο διανεμητικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της εποχής», υποστήριξε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στη διαδικτυακή συζήτηση της “διαΝΕΟσις” για το ασφαλιστικό και το δημογραφικό, ενώ υπογράμμισε την αντίθεση του κόμματός της στο σχέδιο της κυβέρνησης για επιβολή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση.

Αναπτύσσοντας τα επιχειρήματα υπέρ του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος, τόνισε: «Πρώτον, μετά τη μεταρρύθμιση του 2016 είναι μακροπρόθεσμα οικονομικά βιώσιμο, με δεδομένες τις αρνητικές δημογραφικές εξελίξεις, πράγμα που επιβεβαιώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Eurostat. Άρα κανένας δημοσιονομικός κίνδυνος κατάρρευσης του ασφαλιστικού δεν υπάρχει. Δεύτερον, εξασφαλίζει επάρκεια συντάξεων. Τρίτον, ακριβώς λόγω του δημοσίου διανεμητικού χαρακτήρα, προστατεύει από τη φτωχοποίηση των συνταξιούχων, στην οποία οδηγούν τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα».

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι η μετατροπή του δημόσιου συστήματος επικουρικής ασφάλισης σε κεφαλαιοποιητικό, «όχι μόνο δεν είναι αναγκαία και ορθή επιλογή, αλλά θέτει σε μεγάλο κίνδυνο και αβεβαιότητα τις συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων, καθώς οι εισφορές των νέων ασφαλισμένων θα πηγαίνουν σε ατομικούς κουμπαράδες και δεν θα χρηματοδοτούν τις σημερινές συντάξεις», κατά συνέπεια «το κόστος μετάβασης θα είναι τεράστιο, της τάξης των 55 δισ., και η κάλυψή του θα οδηγήσει σε μειώσεις συντάξεων και επιβάρυνση των φορολογούμενων…Επιπλέον οι εισφορές των νέων ασφαλισμένων τίθενται σε μεγάλο επενδυτικό κίνδυνο και η εμπειρία έχει δείξει ότι στο παρελθόν υπέστησαν τεράστιες απώλειες…Οι περισσότερες χώρες που επιχείρησαν τη μετάβαση επέστρεψαν στα δημόσια διανεμητικά συστήματα μετά από μειώσεις συντάξεων, απώλειες και τεράστιο κόστος στους Προϋπολογισμούς, ενώ οι αποδόσεις που τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα – και η κυβέρνηση – υπόσχονται στους νέους ασφαλισμένους, δεν ισχύουν».

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε τέλος, ότι «η μετατροπή της δημόσιας διανεμητικής κοινωνικής ασφάλισης σε κεφαλαιοποιητική, σημαίνει τεράστιο κόστος μετάβασης, μείωση σημερινών συντάξεων, ανισότητες στις συντάξεις των δύο φύλων, μη προβλέψιμα επίπεδα συντάξεων για τους νέους ασφαλισμένους», και με αυτόν τον τρόπο «ο κίνδυνος των κεφαλαιαγορών μεταφέρεται στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους».

Πάτρα: Χειροπέδες σε τέσσερα άτομα μετά από καταδίωξη

Αγοράζει μετοχές στην ομάδα μπάσκετ της Νάπολι ο Σακίλ Ο’ Νιλ

Greek Basketball League: Έμεινε κατηγορία το Μαρούσι, υποβιβάστηκε το Λαύριο

Αχαΐα: Άρπαξαν τσάντα με χιλιάδες ευρώ

Ανδρέας Φίλιας: Στον Άγιο Νικόλαο Σπάτα με τον Γιώργο Αυτιά

Τελεσίγραφο Τραμπ και Ευρωπαίων ηγετών σε Ρωσία για την εκεχειρία – Αρνητική η πρώτη αντίδραση του Κρεμλίνου

Άγριο επεισόδιο στα Άνω Λιόσια: Νεκρός 37χρονος που εισέβαλε σε σπίτι ηλικιωμένων υπό την επήρεια ουσιών

Αρης Μουγκοπέτρος: Έχει βάλει στόχο να παίξει ξανά κλαρίνο μέχρι τον Οκτώβριο