Μυσταγγικός “Φωκαεύς” στον Ι. Ν. Αγίας Σοφίας

10/12/2024 | 11:20

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την  Κυριακή  8  Δεκεμβρίου  2024  και ώρα 7.30 μ.μ., στον  Ι. Ν. Αγ. Σοφίας  Πατρών, η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση της Βυζαντινής – Παραδοσιακής χορωδίας «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ», με επίκαιρο τίτλο  «Σήμερον ο Χριστός εν Βηθλεέμ γεννάται», που  ήταν αφιερωμένη στην μεγάλη εορτή της Γέννησης του Χριστού και έγινε υπό την  αιγίδα της  Ι. Μ. Πατρών και της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών.

Στον κατάμεστο ναό, ο Βυζαντινός χορός παρουσίασε  ένα ιδιαίτερα απαιτητικό μουσικό πρόγραμμα, με επιλεγμένους, επίκαιρους Βυζαντινούς ύμνους και πατροπαράδοτα Κάλαντα Χριστουγέννων, υπό την διεύθυνση του χοράρχη του, Μουσικολογιωτάτου Πρωτοψάλτου του Ι. Ν. Αγ. Σοφίας Πατρών κ. Χαραλάμπους Θεοτοκάτου. Η παρουσίαση των ύμνων που απέδωσε  η χορωδία, έγινε από τον πρόεδρό της  κ. Γεώργιο Βέργο, ο οποίος  στην εισαγωγική ομιλία του, παρέθεσε ένα σύντομο βιογραφικό της χορωδίας, με την εν γένει πορεία της, τις δισκογραφικές της παραγωγές και τις μεγάλες διακρίσεις της.

Στο πρώτο μέρος της μουσικής εσπερίδας, ο Βυζαντινός χορός απέδωσε θαυμάσια γνωστούς, Βυζαντινούς ύμνους Χριστουγέννων, με αξιοπρόσεκτη αρμονία μέλους – ισοκρατήματος, κατανυκτικό και παρακλητικό ύφος, άριστες τονικές εναλλαγές, μελίρρυτη αρμονία  και μελωδικές αυξομειώσεις της έντασης του ήχου στα αποδιδόμενα μέλη. Τους τρεις πρώτους ύμνους χοράρχησε με πλήρη επιτυχία ο αναπληρωτής χοράρχης του μουσικού σχήματος κ. Γεώργιος Λαμπρόπουλος, Πρωτοψάλτης του  Ι. Ν. Αγ. Αικατερίνης Κ. Αχαΐας. Από τα μουσικά κομμάτια που παρουσιάστηκαν, ξεχώρισε η γλυκύτατη και κατανυκτική απόδοση των γνωστών Καταβασιών των Χριστουγέννων, η μοναδική εκτέλεση των Ιδιόμελων και Δοξαστικών της Θείας Γεννήσεως, ενώ το Κοινωνικόν «Λύτρωσιν απέστειλε», μέλος Δανιήλ Πρωτοψάλτου, που ολοκλήρωσε το Βυζαντινό πρόγραμμα της πολύ επιτυχημένης συναυλίας, με εξαιρετικές τονικές εναλλαγές και μελωδικές εξάρσεις, σε ύφος πανηγυρικό και παρακλητικό συνάμα, ενθουσίασε  το φιλόμουσο ακροατήριο, που χειροκρότησε θερμά την χορωδία. 

Μυσταγγικός "Φωκαεύς" στον Ι. Ν. Αγίας Σοφίας

Στο δεύτερο μέρος της μουσικής εκδήλωσης, η χορωδία παρουσίασε Κάλαντα Χριστουγέννων απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, τραγουδημένα με τον πατροπαράδοτο τρόπο. Την παράσταση έκλεψαν τα προσωδιακά Θρακιώτικα Παινέματα με την ιδιαίτερη γλώσσα και την σκωπτική τους διάθεση, ενώ η μουσική πανδαισία ολοκληρώθηκε με τα πανελλήνια κάλαντα «Καλήν εσπέραν», που με παρότρυνση του χοράρχη, τραγούδησαν όλοι οι παρευρισκόμενοι μαζί με τον Βυζαντινό χορό. Την εκδήλωση έκλεισε  ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πατρών  κ.κ. Χρυσοστόμου, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Προκόπιος Κόρδας, νέος προϊστάμενος του Ι. Ν. Αγ. Σοφίας Πατρών, ο οποίος μίλησε σύντομα για το νόημα της εορτής των Χριστουγέννων και την ανάγκη ο σύγχρονος άνθρωπος να βάλει τον Γεννηθέντα Χριστό μέσα του και να ζήσει πραγματικά, πνευματικά Χριστούγεννα. Παράλληλα, συνεχάρη  τον πρόεδρο, τον χοράρχη και τα μέλη του χορού του «Φωκαέως» για την εξαίσια απόδοση του  μουσικού τους προγράμματος και απένειμε τιμητική πλακέτα στον χοράρχη της χορωδίας κ. Χαράλαμπο Θεοτοκάτο, για την ανεκτίμητη συμβολή του στην ανοδική, πολιτιστική πορεία της χορωδίας και την σημαντική και ακούραστη προσφορά του στα αναλόγια του Ιερού Ναού Αγ. Σοφίας Πατρών, με συνέπεια και αγαστή συνεργασία,  επί 53 συναπτά έτη. Την συναυλία παρακολούθησαν πολλοί ιερείς, Μουσικολογιώτατοι ιεροψάλτες, εκπρόσωποι των Αρχών της πόλης και πλήθος κόσμου.

Χορωδία «Θεόδωρος Φωκαεύς»: π. Βασίλειος Πατσός, π. Χαράλαμπος Σταματόπουλος, Αγγελακόπουλος Κωνσταντίνος, Αθανασόπουλος Σωτήριος, Γεωργόπουλος Γεώργιος, Γκουρβέλος Σπυρίδων, Δημήτρουλας Κωνσταντίνος, Θεοδωρόπουλος Γεώργιος, Καραγκούνης Λουκάς,   Κοζιώρης Ιωάννης, Κοροντζής Κωνσταντίνος, Κυριακόπουλος Θεόδωρος, Κωνσταντακόπουλος Διονύσιος,  Κωστόπουλος Ιωάννης, Κωστακιώτης Ευάγγελος,  Λαμπρόπουλος Αλέξανδρος, Λαμπρόπουλος Γεώργιος,  Λέντζιος Παναγιώτης, Μαντέλης Γεώργιος, Μάρκου Γεώργιος, Μαρούδας Νικόλαος, Παπαδόπουλος Γρηγόριος, Παπαρρηγόπουλος Αλέξιος, Πολύδωρος Παναγιώτης, Σαγιάς Πελοπίδας, Σταθόπουλος Γεράσιμος, Σταυρόπουλος Γεώργιος,  Στεφανόπουλος Κωνσταντίνος, Τζουμανίκας Παναγιώτης, Τσόκρης Γεώργιος, Φράγκος Νικόλαος,  Χαλκίδης Παναγιώτης. 

Μυσταγγικός "Φωκαεύς" στον Ι. Ν. Αγίας Σοφίας

Μυσταγγικός "Φωκαεύς" στον Ι. Ν. Αγίας Σοφίας

 

Πάτρα: Ξύπνησαν μνήμες στην Αμερικής – Νέο τροχαίο με δίκυκλο στο σημείο που σκοτώθηκε ο 27χρονος Δημήτρης Λιόπετας (ΦΩΤΟ)

Αχαΐα: Σφοδρή σύγκρουση οχημάτων στο ύψος της Παναγοπούλας – Το ένα πήρε φωτιά, απανθρακώθηκε οδηγός, άλλοι δύο τραυματίστηκαν (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Υπό έλεγχο η φωτιά στην Αιγιάλεια-Δόθηκε μάχη με τις φλόγες κοντά σε σπίτια – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Αχαΐα – Τραγωδία δίχως τέλος: Και δεύτερος νεκρός στο φρικτό τροχαίο στην Ολυμπία Οδό, ένας νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Πάτρα: Έκανε… σαματά, ζήτησε και τα ρέστα… από τους αστυνομικούς – Επεισοδιακή σύλληψη

Συνελήφθη ο ηγούμενος από το Μέγα Σπήλαιο – Θα πουλούσε ευαγγέλιο του 1700-Έξι συνολικά οι συλλήψεις – ΝΕΟΤΕΡΑ

Πάτρα: Σφοδρή σύγκρουση ΙΧ με δίκυκλο στην Ακτή Δυμαίων – Δύο τραυματίες (ΦΩΤΟ)

Δυτ. Ελλάδα: Απίστευτο περιστατικό – Ούρησε δημοσίως και ακολούθησε συμπλοκή!