Η ταινία “Kneecap” προκρίθηκε για Όσκαρ σε δύο κατηγορίες

19/12/2024 | 11:20

Η ταινία Kneecap για ένα μουσικό γκρουπ της χιπ-χοπ στην Ιρλανδία που γνωρίζει επιτυχία με ραπ τραγούδια στην ιρλανδική γλώσσα προκρίθηκε για δύο Όσκαρ, Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας και Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού.

Η βιογραφική κωμωδία, η οποία επικεντρώνεται στην άνοδο του hip-hop συγκροτήματος στο Μπέλφαστ, συμπεριλήφθηκε στη βραχεία λίστα των 15 κινηματογραφικών έργων που προκρίθηκαν για την κατηγορία Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας και στη λίστα με τις 14 ταινίες που διεκδικούν Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού.

Η ταινία του Ριτς Πέπιατ έχει ως θέμα τη γέννηση μιας ριζοσπαστικής μουσικής μπάντας από το Μπέλφαστ, που μετατρέπεται σε μια συναρπαστική περιπέτεια.

Η μουσική βιογραφία του γκρουπ, που είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό της προϊόν φαντασίας εστιάζει και στον αγώνα της Βόρειας Ιρλανδίας να αναγνωριστεί η ιρλανδική ως επίσημη γλώσσα από τους Βρετανούς.

Το φιλμ Kneecap έχει κερδίσει επτά Βραβεία Βρετανικού Ανεξάρτητου Κινηματογράφου (BIFA) συμπεριλαμβανομένης της κορυφαίας διάκρισης Καλύτερης Βρετανικής Ανεξάρτητης Ταινίας.

Στο κόκκινο χαλί της τελετής απονομής των βραβείων ο Naoise Ó Cairealláin, πιο γνωστός ως Móglaí Bap, εξήγησε γιατί πιστεύει ότι η ταινία έχει απήχηση στο κοινό.

«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που υπέφεραν από τον ιμπεριαλισμό και την αποικιοκρατία και πολλοί άνθρωποι βλέπουν τον εαυτό τους στην ιστορία της» είπε.

Το άλλο μέλος του συγκροτήματος Liam Óg Ó Hannaidh (Mo Chara) τόνισε: «Πιστεύαμε ότι ήταν μια ταινία για την ιρλανδική γλώσσα, αλλά οι γλώσσες που έχουν καταπιεστεί είναι μια διεθνής ιστορία και πολλοί άνθρωποι συνδέονται με αυτήν».

Η Ιρλανδική Ακαδημία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (IFTA) επέλεξε την ταινία για επίσημη υποψηφιότητα της Ιρλανδίας για τα Όσκαρ. Οι υποψηφιότητες θα ανακοινωθούν στις 17 Ιανουαρίου και η τελετή απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί στις 2 Μαρτίου στο Λος Άντζελες.

Μοίρα Τσιγγάνα
31/01/2026 | 08:47

Πάτρα: “Εφυγε” στα 59 του ο επιχειρηματίας Αντώνης Λαλιώτης – Την Τρίτη η κηδεία του

Σφοδρή καταιγίδα με ισχυρούς ανέμους στην Πάτρα – “Πέταξε” τσεκούρι από μπαλκόνι (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Θλίψη για το θάνατο 59χρονης – “Έφυγε” ξαφνικά

Πάτρα: Σοκαριστική καταγγελία – “Έπιασε τη μητέρα μου από το λαιμό, την πέταξε στο κρεβάτι και την βίασε”!

Πάτρα: Κατέρρευσε σπίτι στην Ανω Πόλη (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Αύριο οι κηδείες του 19χρονου και της 17χρονης που σκοτώθηκαν σε τραγικό τροχαίο στην Παραλία

Πύργος: Δένδρο έπεσε πάνω σε εν κινήσει τρένο – Στο νοσοκομείο ο μηχανοδηγός- ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ

Πυροτεχνουργός της ΕΛ.ΑΣ βρήκε πολεμικό υλικό στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου – Χειροβομβίδες και βλήματα όλμου ως εκθέματα!