Η «στρουθοκάμηλος» της Ευρώπης

22/01/2025 | 19:03

του Μιχάλη Ψύλου, δημοσιογράφου

 

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός (WEF) είναι μια εκδήλωση όπου συνήθως κάποιοι δισεκατομμυριούχοι στο πάνελ εξηγούν στους εκατομμυριούχους ,που είναι στο κοινό, πώς οι «κανονικοί άνθρωποι», τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, πρέπει να κάνουν κάτι για να σώσουν τον κόσμο.

Από αυτό τον «κανόνα» δεν ξέφυγε ούτε και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας χθες στο Νταβός. Αφού περιπλανήθηκε ανάμεσα στην υποβάθμιση των νέων συγκρούσεων που φέρνει η πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ και την υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων της ΕΕ, ουσιαστικά «σφύριξε» αδιάφορα, μπροστά στις τρομακτικές αλλαγές, που βιώνει ο πλανήτης: «Υπάρχει ένας «νέος ανταγωνισμός» μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, είπε η φον Ντερ Λάιεν. Φυσικά πρόκειται για ανόητες κοινοτυπίες. Γιατί ο ανταγωνισμός δεν είναι νέος, ήταν πάντα εκεί.

Η Αμερική και η Κίνα ακολουθούν μια ανοιχτά επιθετική εμπορική πολιτική και η ΕΕ μάλλον βλέπει τον σκληρό παγκόσμιο οικονομικό ανταγωνισμό ως διασκεδαστικό παιχνίδι. «Οι εφοδιαστικές αλυσίδες γίνονται όπλα», παραπονέθηκε η Πρόεδρος της Κομισιόν– σαν να συμβαίνει αυτό για πρώτη φορά. Και είπε και ψέματα: ότι η Ρωσία «έκοψε τον εφοδιασμό της ΕΕ με φυσικό αέριο». Όταν έγινε ακριβώς το αντίθετο: η ΕΕ δεν ήθελε και δεν θέλει πλέον να εισάγει ρωσικό αέριο, παρόλο που η Μόσχα το προσφέρει και μάλιστα πολύ πιο φθηνά από το αμερικανικό LNG. Επέρριψε επίσης στη Ρωσία την ευθύνη για τον υψηλό πληθωρισμό και την ακρίβεια στην Ευρώπη. Και όχι στις αποτυχημένες δημοσιονομικές πολιτικές των 27.

Η φον ντερ Λάιεν φώναξε πάντως από το μικρόφωνο του Νταβός ότι «ο κόσμος αλλάζει, και πρέπει να αλλάξουμε κι εμείς». Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε τι αλλαγές θα εισάγει σύντομα η πρόεδρος της Κομισιόν. Γιατί μέχρι τώρα παίζει ωραία την «στρουθοκάμηλο», κρύβοντας το κεφάλι της στην άμμο.

Ο πρόεδρος Τραμπ, είναι στον Λευκό Οίκο και θα μείνει  για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, Θεού και «βαθέως κράτους», θέλοντος.

Μία από τις πρώτες ενέργειες του Τραμπ ήταν να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο θέμα της ενέργειας για να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου. Συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς για τις περιβαλλοντικές συνέπειες των αυξανόμενων γεωτρήσεων, το σίγουρο είναι ότι οι ΗΠΑ θα κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, διασφαλίζοντας τιμές της ενέργειας σημαντικά χαμηλότερες από τις ευρωπαϊκές.

Τι πρέπει να κάνουν οι Βρυξέλλες; Να αναλάβουν μια σοβαρή ενεργειακή πρωτοβουλία, αντί απλά να ακολουθούν την πολιτική των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, όπως έχουν κάνει μέχρι τώρα.

Η Ευρώπη δεν μπορεί να ξεφύγει από τις απώλειες που της επιβάλλει η βορειοαμερικανική πολιτική εξουσίας, επίσης επειδή οι Βρυξέλλες δεν μπόρεσαν να εφαρμόσουν ουσιαστικά ποτέ, ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική.

Η φον ντερ Λάιεν είναι δυστυχώς είναι μεταξύ των «υπνοβατών» που αναφέρει ο Αυστριακός συγγραφέας Κρίστοφερ Κλάρκ, στο ομώνυμο βιβλίο του για το πώς φτάσαμε στον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο.

Στο Νταβός, η πρόεδρος της Κομισιόν  δεν μίλησε για πραγματική εξωτερική πολιτική, αλλά για οικονομικές σχέσεις με άλλες χώρες. Επαινώντας φυσικά την ΕΕ και τον εαυτό της για ισορροπημένη αντιμετώπιση των παγκόσμιων προβλημάτων. Αλλά αν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι αυτό που βλέπεις όταν ασχολείσαι με την ΕΕ, τότε ο κόσμος και η Ευρώπη θα στραφεί  για λύσεις στον Ντόναλντ Τραμπ και τις πολιτικές «παραφυάδες» του…

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Αχαΐα: Τραγωδία στην 111 – Αυτός είναι ο 60χρονος μελισσοκόμος που έχασε την ζωή του μετά από σφοδρή σύγκρουση νταλίκας με φορτηγάκι (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Σοκ στην Πάτρα: Ο καθηγητής Στέφανος Σκαρπέλος είναι ο άνδρας που πνίγηκε στα Βραχνέικα

Πάτρα: Αυτός είναι ο άνδρας που σκοτώθηκε στα έργα στη Βόνιτσα – Θρήνος στην πόλη και στους φιλάθλους του Ολυμπιακού

Πάτρα: Πετάχτηκαν στο δρόμο οι γείτονες από τα ουρλιαχτά κοριτσιού – Τι συνέβη

Δυτ. Ελλάδα: Αυτός είναι ο 50χρονος ποδηλάτης που έχασε τη ζωή του μετά από παράσυρση – Ήταν πατέρας ενός παιδιού

Αχαΐα: «Έφυγε» ο Πέτρος Μαρσέλος- Θλίψη στον ιατρικό κόσμο

Πάτρα: Έφυγε από τη ζωή ένας αξιαγάπητος έμπορος της πόλης – Πένθος σε γνωστή οικογένεια (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Πάρκαρε το μηχανάκι της σε πολυκατάστημα και της βγήκε ξινό – Της το έβαλαν στο μάτι, τι είχε κάτω από τη σέλα