Πώς θα καταλάβουμε ότι το κατοικίδιό μας έχει κάποιο οφθαλμολογικό πρόβλημα

30/01/2025 | 23:47

Αντίθετα με όσα πιστεύουν πολλοί κηδεμόνες, τα περισσότερα οφθαλμολογικά νοσήματα στα ζώα συντροφιάς εμφανίζονται νωρίς, με ξεκάθαρα και εύκολα αναγνωρίσιμα συμπτώματα. Στην ουσία, τα μάτια των μικρών μας φίλων «μιλούν» όταν κάτι δεν πάει καλά – αρκεί να μάθουμε να τα «ακούμε».

Ποια είναι λοιπόν τα σημάδια που πρέπει να σας προβληματίσουν και να σας οδηγήσουν το συντομότερο σε έναν ειδικό;

1. Ερυθρότητα στα μάτια: Ελέγξτε την εσωτερική επιφάνεια των βλεφάρων. Αν το ένα μάτι είναι ερυθρότερο από το άλλο ή αν και τα δύο εμφανίζουν κοκκινίλα, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον κτηνίατρο.

2. Αυξημένη δακρύρροια ή εκκρίσεις: Η περιοχή γύρω από τα μάτια πρέπει να είναι καθαρή και στεγνή. Υπερβολικά δάκρυα ή έκκριση υγρού, πύου ή βλέννας πρέπει να μας προβληματίσει.

3. Κλείσιμο του ματιού ή βλεφαρόσπασμος: Τα βλέφαρα πρέπει να είναι ανοιχτά και συμμετρικά. Όταν το κατοικίδιο πονάει, τις περισσότερες φορές ανοιγοκλείνει το ένα ή τα δυο μάτια του ή τα κρατάει μισόκλειστα. Σε κατάσταση βαθύ ύπνου, τα βλέφαρα πρέπει να είναι τελείως κλειστά.

4. Θόλωση ή αλλαγή στο χρώμα του ματιού: Η θόλωση, οι λευκές κηλίδες ή η αλλαγή του φυσικού χρώματος, της στιλπνότητας και της διαφάνειας του/των ματιών είναι πάντα παθολογικά σημάδια. Σε καλό φωτισμό, θα πρέπει να διακρίνετε καθαρά την ίριδα και την κόρη του ματιού.

5. Προεξοχή ή αλλαγή στο σχήμα του ματιού: Τα μάτια δεν θα πρέπει να προεξέχουν από τα βλέφαρα και θα πρέπει να είναι συμμετρικά μεταξύ τους.

Τα παραπάνω σημάδια συχνά εμφανίζονται στα αρχικά στάδια πολλών οφθαλμολογικών προβλημάτων. Ωστόσο, πολλές φορές δεν λαμβάνονται υπόψη, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος. Για ένα τόσο ευαίσθητο όργανο όπως ο οφθαλμός, ο χρόνος είναι καθοριστικός.

Τι πρέπει να κάνετε;
Αν παρατηρήσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, συμβουλευτείτε άμεσα τον κτηνίατρό σας. Εκείνος θα αξιολογήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης και θα σας κατευθύνει, αν χρειαστεί, σε εξειδικευμένο κτηνίατρο-οφθαλμίατρο.

[Γράφει η Ευαγγελία Παπαδοπούλου, DVM, Μετεκπαιδευθείσα στο τμήμα Οφθαλμολογίας της Κτηνιατρικής Σχολής ΑΠΘ, Πλακεντία Κτηνιατρική Κλινική Θεσσαλονίκης]

Πάτρα: Σήμερα η κηδεία του Βασίλη Αγγελόπουλο που “έφυγε” νωρίς

Πάτρα: Έπαθε έμφραγμα την ώρα που την έλουζαν σε κομμωτήριο

Πάτρα: Η κακοκαιρία έφερε πλημμύρες σε Ακτή Δυμαίων και Παραλία – “Ποτάμια” οι δρόμοι

Νέα τραγωδία στη Δυτική Ελλάδα: Άνδρας βρέθηκε κρεμασμένος στο μπαλκόνι του σπιτιού του

Αχαΐα: Πυρκαγιά σε καφέ (ΦΩΤΟ)

Παραλίγο τραγωδία στην Πάτρα: Πήγε να περάσει τον δρόμο και την “πάτησε” το λεωφορείο

Πάτρα: Τροχαίο με εμπλοκή δικύκλου – Τραυματίστηκε αστυνομικός

Έντονη βροχόπτωση στην Πάτρα – Πού προκλήθηκαν προβλήματα (ΦΩΤΟ)