Η εσωτερική σχιζοφρένεια και ο νέος σερίφης

15/02/2025 | 08:35

Του  ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Όπως οι δεινοί σέρφερ, επιχειρούν να δαμάσουν το κύμα και να καβαλήσουν με την ιστιοσανίδα τους πάνω σε αυτό, έτσι και οι δικοί μας ταγοί της πολιτικής σκηνής, ανέβηκαν στο άρμα του διδύμου Βελόπουλου-Κωνσταντοπούλου και επιδιώκουν να απολαύσουν άκοπα πολιτικά κέρδη, ποντάροντας στο πόνο των ανθρώπων, που είδαν τα παιδιά τους να χάνονται, στη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη.

Έφτασαν στο σημείο να εμπλέξουν και το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού είδαν ότι το αφήγημά τους για Πρόεδρο από την αντίπερα όχθη δεν βρήκε ευήκοα ώτα στο κοινό. Ισχυρίστηκαν ότι δεν ενημερώθηκαν για την παραγγελία του ανακριτή, την ώρα που χρήση του περιεχομένου της αναγγελίας του ανακριτή έκανε στη Βουλή ο τότε πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς.

Εδώ ο κόσμος καίγεται κι εδώ οι πολιτικοί πλακώνονται για το ποιος θα καταλάβει μια διακοσμητική θέση, όπως είναι αυτή του ΠτΔ, μιας και δεν μπορούν να δουν με τους μυωπικούς τους φακούς, πέρα από την μύτη τους.  

Τέλος επιχειρούν να ακυρώσουν το έργο της δικαιοσύνης, βγάζοντας πορίσματα και αποφάσεις και παίζοντας τον ρόλο του αυτόκλητου εισαγγελέα και του λαϊκού δικαστή. Όλα αυτά προς τέρψιν ενός φιλοθεάμονος κοινού, που παρασύρεται λόγω της τραγωδίας, βάζοντας το συναίσθημα πάνω από την λογική.

Όμως θα αντιπαρέλθουμε όλα αυτά, μιας και η λογική λέει να αφήσουμε ήσυχες τις ανακριτικές αρχές να κάνουν την δουλειά τους κι όταν εκδώσουν πορίσματα, σε αυτή την φάση, και δικαστικές αποφάσεις στη συνέχεια, θα μπορούν να κριθούν, μιας και οι κρίνοντες κρίνονται.

Χωρίς στοιχεία με υποθέσεις, εικασίες,  με προσωπικές απόψεις και  σκοπιμότητες πολλών εμπλεκομένων, οι κουβέντες είναι καφενόβιες και δεν βοηθούν τις αρμόδιες αρχές να επιτελέσουν ανεπηρέαστες το έργο, που τους έχει ανατεθεί.

Ο σεβασμός στην θεσμική λειτουργία της Πολιτείας, είναι αρχές που συνιστούν και συγκροτούν το κράτος δικαίου και κυρίως υπηρετούν το δημοκρατικό μας πολίτευμα. Όσοι παρασύρονται από τους πατριδοκάπηλους και τους υστερικούς, δεν λειτουργούν ως υπεύθυνοι πολίτες σε μια δημοκρατική κοινωνία.

Όμως μέσα στον παροξυσμό και στην παραφιλολογία των ημερών, διαφεύγουν της προσοχής των πολλών, τα όσα συμβαίνουν εκτός των συνόρων. Γεγονότα πρωτόγνωρα που ανατρέπουν αρχές και αξίες που καθιερώθηκαν πριν από ογδόντα χρόνια αμέσως μετά την λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι ‘πρωτοβουλίες’ Τραμπ,  που καταργούν το απαραβίαστο των συνόρων, έρχονται να επιβάλουν την ισχύ υπεράνω των νόμων και Διεθνούς Δικαίου. Ο Businessman νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ αποφασίζει και διατάσσει και δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Είναι ο νέος σερίφης όπως είπε ενώπιον των εμβρόντητων Ευρωπαίων ο αντιπρόεδρος του Βανς.

Μίλησε στο τηλέφωνο με τον Πούτιν, έβαλε σε δικό του πλαίσιο και απ’ ότι όλα δείχνουν, στις  συνομιλίες για το ουκρανικό, αγνόησε την εμπλεκόμενη και ενδιαφερόμενη Ευρώπη και όπως διαφαίνεται  θα αποδεχθεί ως βάση συνομιλιών  την διατήρηση της κατοχής του 20% του εδάφους της Ουκρανίας από την Ρωσία.

Σε αντάλλαγμα των ‘καλών υπηρεσιών του’ ο Τραμπ ζητάει και την αμοιβή του, που απ ότι μας λέει θα είναι σε είδος, υδρογονάνθρακες και σπάνια μέταλλα από το υπέδαφος της πολυτραυματισμένης Ουκρανίας.

Και το σοβαρότερο θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους να πληρώσουν στο ακέραιο το μάρμαρο, που αποτιμάται κατά τον Blumberg σε τρία και κάτι τρις ευρώ, χωρίς αυτοί να έχουν λάβει γνώση των όσων διημείφθησαν, στο ενενηντάλεπτο τηλεφώνημα του Τραμπ στον Πούτιν.

Ακόμη επιβάλει κυρώσεις στον πρόεδρο του διεθνούς δικαστηρίου, που εκτός από τον Νετανιάχου έχει εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης  και για τον Πούτιν. Για να μην μιλήσουμε και για την Γαζα που θέλει να την κάνει το Μαϊάμι της Ανατολής.

Βεβαίως όπως και στο παρελθόν έχουμε επισημάνει ο αναθεωρητισμός των συνθηκών και η επεκτατική διάθεση δεν διακρίνει μόνο τον Πούτιν και τον γείτονα μας τον Ερντογάν, έχει  γοητεύσει και τον Τραμπ, του οποίου τα γονίδια τον παραπέμπουν  σε επιχειρηματικές αυθαιρεσίες.

Κάθε ελπίδα για συνεννόηση ή παρανόηση των λεχθέντων εξέλιπε στη Σύνοδο του Μονάχου για την ασφάλεια. Ο Βανς που πήγε εκεί συν γυναιξί και τέκνοις τα είπε χύμα στους ευρωπαίους που τον άκουγαν άναυδοι. Τους κατηγόρησε για αντιδημοκρατική συμπεριφορά προσθέτοντας για να γίνει πιο ότι δεν επιτρέπουν να ακουστούν οι απέναντι.

Και ποιοι είναι στην προκειμένη περίπτωση οι απέναντι; Η ακροδεξιά που κατά τον Βανς φιμώνεται από τους φίλους των παρανόμως εισερχομένων στην Γηραιά Ήπειρο. Σε αυτό το παραλήρημα προστέθηκε και ο ρόλος του αφεντικού του Τραμπ που με έμφαση είπε ότι είναι ο νέος σερίφης της Ουάσιγκτον.

Οι Ευρωπαίοι από την πλευρά τους σε αυτό τον ορυμαγδό επιμένουν να ζουν στην εσωστρέφεια τους. Οι ρωγμές που έχουν ήδη δημιουργηθεί στην ενδοχώρα της Ε.Ε. από Μελόνι,  Όρμπαν και  Φίτσιο που υποτάσσονται στο νέο σερίφη, δεν είναι αμελητέες.  

Ποια Ευρώπη άραγε θα μπορέσει να αντιταχθεί στα όσα καινοφανή διακηρύσσει  ο Τραμπ, ανατρέποντας κάθε κανόνα δικαίου και προωθώντας μέσω της ισχύος, τις αρπαχτικές του διαθέσεις; 

Τραγωδία στην Πάτρα: Αυτή είναι η 45χρονη που έχασε την ζωή της στο τροχαίο στην Οβρυά

Αίγιο: Μεταφέρθηκε ξημερώματα στα δικαστήρια ο 47χρονος που πυροβόλησε 4 παιδιά, για την αποφυγή επεισοδίων

Το Πατρινό Καρναβάλι 2026 πέρασε στην ιστορία – Φαντασμαγορική η Τελετή Λήξης, ραντεβού το 2027! (ΦΩΤΟ)

Καρναβαλικός «πυρετός» συνεπήρε Πατρινούς και επισκέπτες στη Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής (ΔΕΙΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟ)

Ο πιο δύσκολος αγώνας για τον πρώην Δήμαρχο Πατρέων Ανδρέα Φούρα – «Ελπίζω πως θα αντέξω»

Πάτρα: Χαμός σε σχολική εκδρομή – Επιτέθηκαν σε μαθήτρια και την έστειλαν στο νοσοκομείο

Πάτρα: Σοβαρό επεισόδιο με οπαδικά κίνητρα – Άγρια επίθεση από μέλη καρναβαλικού πληρώματος σε δύο νεαρά άτομα, τους έστειλαν στο νοσοκομείο

Θλίψη στην Πάτρα: Έφυγε από τη ζωή ο Άγγελος Φραντζής σε ηλικία 56 ετών