«Έκθεση Βούρτση» του σπιράλ στην Αγορά Αργύρη: Ανοικτή το Σάββατο, πρωί και απόγευμα

07/03/2025 | 12:14

Σε ανακοίνωσή της, η δημοτική παράταξη σπιράλ αναφέρει:

«Το μεγαλύτερο καλλιτεχνικό έργο που έκαμεν η πρωτεύουσα στα εκατό χρόνια της ελευθερίας της ήταν το αποκρηάτικο άρμα […]. Το δημόσιο αυτό θέαμα, έργο εφαρμοσμένης τέχνης, ήταν το πιο κοινωνικό καλλιτέχνημα που έγινε στην νέαν Ελλάδαν […], έργο που είχε συνενώνει την τριάδα των πλαστικών τεχνών […], έργο κοινωνικής ωφέλειας, σαν την αρχαία κωμωδία […]. Η ιδέα των μαθητών της σχολής ήταν να συνθέσουν σ’ ένα άρμα τις εικόνες της τρέλλας, του κωμικού, του οργιαστικού και του ωραίου, που μας έχουν παραδοθή από την τέχνη και την ιστορία με το όνομα λατρεία του Διονύσου, ή Διονύσια».

Στο παραπάνω κείμενο, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Ελεύθερον Βήμα» τον Μάρτιο του 1936, με αφορμή την κατασκευή ενός Διονυσιακού άρματος που φιλοτέχνησαν φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών και παρέλασε σε Καρναβάλι στην Αθήνα, ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου, τότε Διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης, παραθέτει την άποψή του σχετικά με την καλλιτεχνική και κοινωνική αξία αυτής της τέχνης.

Την Κυριακή 9 Μαρτίου – “Ημέρα Άλκη Στέα”, στις 7μμ, το σπιράλ προσκαλεί στην Τελετή Λήξης της αναδρομικής έκθεσης του Δημήτρη Βούρτση «Και εγένετο… Καρνάβαλος» που διοργανώνει, για μία ξεχωριστή ξενάγηση, κατά την οποία θα δοθεί η ευκαιρία στους επισκέπτες να συνομιλήσουν για το έργο του καλλιτέχνη, την τέχνη της κατασκευής των καρναβαλικών αρμάτων και την ανάγκη δημιουργίας Καρναβαλικού Θεματικού Πάρκου και Καρναβαλικού Μουσείου στην Πάτρα.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή και το Σάββατο 8 Μαρτίου 2025, από τις 11.30πμ έως τις 1.30μμ και από τις 7μμ μέχρι τις 9μμ.

Σημειώνεται πως η έκθεση γνώρισε πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας της, με πολλά σχολεία, σωματεία, ομάδες, τουριστικές αποστολές αλλά και μεμονωμένους επισκέπτες- Πατρινούς και μη- να ξεναγούνται, να ενημερώνονται, να θαυμάζουν τα εκθέματα και να αφήνουν τις εντυπώσεις τους στο βιβλίο επισκεπτών. Ιδιαίτερα κατά το τελευταίο τριήμερο του φετινού Πατρινού Καρναβαλιού πλήθος κόσμου προσήλθε στην Αγορά Αργύρη, τόσο πληρώματα και θεατές των δύο παρελάσεων του Σαββατοκύριακου, όσο και επισκέπτες της Πάτρας πριν από την αναχώρησή τους την Καθαρά Δευτέρα.

 

Πάτρα: Η φωνή αγωνίας της μάνας “Σώστε το γιό μου” – Ο Μάριος είναι διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Ρίου και ο ΕΟΜ απορρίπτει το αίτημα της μεταμόσχευσης!

Πάτρα: Μεγάλη φωτιά σε γνωστή επιχείρηση στην περιοχή του Γλαύκου (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Δυτ. Αχαΐα: Πώς συνέβη η ασύλληπτη τραγωδία με τον 3χρονο – Τραυματίστηκε και ο άνδρας που το είχε αγκαλιά – Έπεσαν μαζί από τη μάντρα – Συνελήφθη από την ΕΛ.ΑΣ

Πάτρα: Ποιος είναι ο 48χρονος που βρέθηκε κρεμασμένος στις φυλακές Αγίου Στεφάνου

Πάτρα: 23χρονος διέφυγε από την Ψυχιατρική του Ρίου και ταμπουρώθηκε σε μπαλκόνι – Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση (ΦΩΤΟ)

Απέραντη θλίψη στην Αχαΐα που παραμένει σοκαρισμένη από την τραγωδία – Πώς έχασε την ζωή του ο μικρός Ανδρέας – Ανείπωτος πόνος για τους γονείς και τις αδελφούλες του – Αύριο η κηδεία του

“Βόμβα” Σπύρου Μαρτίκα για τον επιχειρηματία και τη σπείρα με τις απάτες που δρούσε και στην Πάτρα: «Έφαγε 250 χιλιάρικα από τον Παντελίδη το βράδυ που σκοτώθηκε»

Πάτρα: Περιπετειώδης σύλληψη 35χρονου για ενδοοικογενειακό επεισόδιο – Επιχείρησε να αρπάξει το όπλο αστυνομικού