Η Εθνική Πινακοθήκη εγκαινιάζει στις 5 Απριλίου μια νέα έκθεση «Ιστορικά Προσωπεία: Ίχνη παρουσίας»

02/04/2025 | 20:38

Η διαφύλαξη της μνήμης της Επανάστασης από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης του ελληνικού κράτους αποτελεί κύριο μέλημα των πρωταγωνιστών της ελληνικής επανάστασης. 13 ορειχάλκινα προσωπεία των αγωνιστών του 1821, που ανήκουν στη Συλλογή του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου παρουσιάζονται στην ενότητα Μνήμη του Αγώνα της μόνιμης συλλογής του παραρτήματος, με θέμα «Ο Αγώνας των Ελλήνων για την Ανεξαρτησία-1821».

Τα προσωπεία αυτά αντιγράφηκαν σε ορείχαλκο, την τελευταία δεκαετία του 20ού αιώνα από τα γύψινα εκμαγεία των αγωνιστών, τα οποία δωρήθηκαν στην Ιστορική Εθνολογική Εταιρεία Ελλάδος, το 1886 από το Σχολείον των Τεχνών.
Η έγνοια της διαιώνισης της ανθρώπινης ύπαρξης και εικόνας των ιστορικών προσώπων της ελληνικής ανεξαρτησίας, μαζί με την ιστορία τους και τη μορφή τους αποτελούν μνημονικό τόπο του αγώνα του 1821 και θεωρούνται πολύτιμα στοιχεία ιστορικής μνήμης.

ertnews.gr

Μάικλ Ντάγκλας: «Με τον πατέρα μου κάναμε πάνω από 150 ταινίες σε 80 χρόνια»

Νέες εντάξεις στο ΕΣΠΑ για παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης νοσοκομείων, ύψους 27,1 εκατ. ευρώ

Τι έλεγε ο άτυχος ορειβάτης όταν βρήκε το αεροσκάφος στο δάσος Φρακτού

Ερώτηση Αυτιά για τους κατεστραμμένους ναούς της Σάμου

Πάτρα: Αναβάλλεται η συναυλία της Ελεωνόρας Ζουγανέλη

Επίδομα αδείας 2025: Υπολογίστε άμεσα και online το ποσό που δικαιούστε

Τι πραγματικά συνέβη στο Titan: Συγκλονίζει το ντοκιμαντέρ που αποκαλύπτει την τραγωδία της OceanGate

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πάτρας, Αχαΐας σήμερα Σάββατο 14 Ιουνίου