«Αυτή δεν είναι μια νομική απόφαση, είναι μια πολιτική απόφαση», δήλωσε η Λεπέν για την καταδίκη της

06/04/2025 | 23:15

Η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, η οποία καταδικάστηκε σε στέρηση των πολιτικών της δικαιωμάτων, κατήγγειλε σήμερα μια «πολιτική απόφαση» μιλώντας σε υποστηρικτές της σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι.

Η Λεπέν κρίθηκε ένοχη για κατάχρηση δημοσίων πόρων και καταδικάστηκε τη Δευτέρα σε φυλάκιση τεσσάρων ετών και σε πρόστιμο 100.000 ευρώ. Παράλληλα, στερήθηκε, με άμεση ισχύ, το δικαίωμα του εκλέγεσθαι για μια πενταετία, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να είναι υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του 2027. Το εφετείο του Παρισιού πρέπει να αποφασίσει ως το καλοκαίρι του 2026 για την τύχη της Λεπέν, τρεις φορές υποψήφια στις προεδρικές εκλογές, που θεωρείται φαβορί για το 2027.

«Αυτή δεν είναι μια νομική απόφαση, είναι μια πολιτική απόφαση», η οποία «όχι μόνο παραβιάζει το κράτος δικαίου, αλλά και το κράτος δημοκρατίας», είπε η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Εθνικός Συναγερμός (RN), μιλώντας μπροστά από το Μέγαρο των Απομάχων, εμβληματικό μνημείο της γαλλικής πρωτεύουσας. Πολλοί από τους υποστηρικτές της Λεπέν κρατούσαν γαλλικές σημαίες.

«Δεν ζητάμε να είμαστε υπεράνω του νόμου, αλλά όχι σε επίπεδο χαμηλότερο από αυτό του νόμου», τόνισε, αντικρούοντας κάθε «πνεύμα ανταρσίας».

Ο πρόεδρος του RN, Ζορντάν Μπαρντελά κατήγγειλε από την μεριά του μια «αισχρή και ακτιβιστική» δικαστική απόφαση, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν θέλει να «απαξιώσει το σύνολο των δικαστών».

Παράλληλα με τη συγκέντρωση του Εθνικού Συναγερμού, γίνονται συγκεντρώσεις από κόμματα της αριστεράς, την Ανυπότακτη Γαλλία και τους Οικολόγους.

 

ΠΗΓΗ

 

Πάτρα: Τραγωδία σε γαμήλιο γλέντι – Τι συνέβη

Θλίψη στην Πάτρα: Έφυγε από τη ζωή ο Σάκης Μπονέλης

Πάτρα: “Εισέβαλαν” με κουκούλες σε σούπερ μάρκετ – Τι αφαίρεσαν

Πάτρα: Αυτός είναι ο παππούς που πέθανε χορεύοντας στο γάμο της εγγονής του

Πάτρα: Άγρια καταδίωξη άνδρα που έκλεψε μηχανή – Τι εντόπισε η Άμεση Δράση

Πάτρα: Δικυκλιστές τραυματίστηκαν σε τροχαίο (ΦΩΤΟ)

Τραγωδία με Πατρινό ψαροντοφεκά στο Αντίρριο (ΒΙΝΤΕΟ)

Πάτρα: Σήμερα η κηδεία του γνωστού επιχειρηματία Παύλου Κουτρόπουλου