Ν. Δένδιας: Ορόσημο για τις αμυντικές μας δυνατότητες η προκήρυξη των πρώτων δύο προσκλήσεων από το ΕΛΚΑΚ

04/03/2025 | 20:06

«Η προκήρυξη των πρώτων δύο προσκλήσεων ενδιαφέροντος από το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), είναι ένα ορόσημο για τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας μας. Η εγχώρια παραγωγή δυνατοτήτων στην άμυνα δεν αποτελεί μία δυνητική μας επιλογή, αλλά μία υπαρξιακή ανάγκη».

Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, σχετικά με τις προσκλήσεις ενδιαφέροντος από το ΕΛΚΑΚ.

«Στην κατεύθυνση αυτή», συμπλήρωσε, «η προκήρυξη αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την αλλαγή φιλοσοφίας, αλλά και πρακτικής, με την ανάπτυξη του οικοσυστήματος καινοτομίας».

«Στόχος», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας, «είναι η Ελλάδα να σταματήσει να αγοράζει από το “ράφι” και να επιτύχει μια σημαντική αύξηση της συμμετοχής του ελληνικού αμυντικού οικοσυστήματος στο ΑΕΠ, από το 0,7% που βρίσκεται σήμερα. Στόχος είναι επίσης, σε συνδυασμό με τα επόμενα σημαντικά βήματα που θα ακολουθήσουν σύντομα στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης “Ατζέντα 2030”, η θωράκιση των Ενόπλων μας Δυνάμεων με τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, προκειμένου να εκπληρώσουν την αποστολή της διαφύλαξης της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας».

Το  Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη 4 Μαρτίου, ότι στις 28 Φεβρουαρίου αναρτήθηκαν δύο προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος που αφορούν στους τομείς των μη επανδρωμένων συστημάτων και των συστημάτων διοίκησης, ελέγχου και πληροφοριών.

Με την προκήρυξη το ΕΛΚΑΚ υλοποιεί το ρόλο του ως αναθέτουσα αρχή για την υλοποίηση προγραμμάτων Έρευνας και Ανάπτυξης που αφορούν τους τομείς της Άμυνας και Ασφάλειας.  

Συγχρόνως, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, προγραμματίζει την ανακοίνωση νέων προσκλήσεων προς την αγορά στο άμεσο μέλλον.

Συγκεκριμένα, οι πρώτες προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος του ΕΛΚΑΚ, αφορούν:

α. Την Ανάπτυξη Μη Επανδρωμένων Θαλασσίων Σκαφών Επιφανείας (USV) δύο (2) σχεδιάσεων, πολλαπλών διαμορφώσεων, τα οποία θα μπορούν να επιχειρούν εκτελώντας αυτόνομη ή ημιαυτόνομη πλοήγηση και αποφυγή εμποδίων.  

Β. Την Ανάπτυξη Συστήματος Διαχείρισης Μάχης (ΣΔΜ) με αρχική εφαρμογή σε πλοίο τύπου «Κανονιοφόρος», το οποίο θα μπορεί να συνθέτει, τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και ως μέλος δικτύου, την τακτική εικόνα του θεάτρου επιχειρήσεων.

«Με μόλις 9 μήνες λειτουργίας, το ΕΛΚΑΚ έχει κάνει σημαντικές κινήσεις για την περαιτέρω ενεργοποίηση του εγχώριου οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΚΑΚ, Παντελής Τζωρτζάκης.

«Με τις ανακοινωθείσες προκηρύξεις είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσουμε μια σημαντική ευκαιρία στο εγχώριο οικοσύστημα να συντρέξει  πρωταγωνιστικά και περήφανα στο μεγάλο έργο εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων», πρόσθεσε.

ertnews.gr

Έρχεται Σαββατοκύριακο με χαλάζι, καταιγίδες και λίβα – Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στη δυτική Ελλάδα

Πάτρα: “Αυτό είναι το αίμα της κόρης μου” – Ο πατέρας της 8χρονης που τραυματίστηκε στο θανατηφόρο τροχαίο στην Ακτή Δυμαίων ξεσπά (ΦΩΤΟ)

Πάτρα – ΝΕΟΤΕΡΑ: Θανατηφόρο το τροχαίο στην Ακτή Δυμαίων – Νεκρή η γυναίκα που παρασύρθηκε από μηχανή – Στο νοσοκομείο με τραύματα το ανήλικο κορίτσι που ήταν μαζί της – ΦΩΤΟ

Πάτρα: Η 71χρονη “γιαγιά” έχασε την ζωή της για να προστατεύσει την 8χρονη – Σοκαριστικές λεπτομέρειες για το τροχαίο στην Ακτή Δυμαίων

Πάτρα: Σήμερα η κηδεία του γνωστού επιχειρηματία Παύλου Κουτρόπουλου

Τροχαίο στην Ακτή Δυμαίων: Η 86χρονη Τιτίκα Βασιλοπούλου έσωσε με τον θάνατό της τη μικρή Μαρία!

Πάτρα: Ένοπλος εισέβαλε σε φαρμακείο και απείλησε για να πάρει σκευάσματα χωρίς ιατρική συνταγή

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ για το θανατηφόρο στην Ακτή Δυμαίων και τη σύλληψη του οδηγού της μηχανής