Βασίλης Αϊβαλής: Υστέρηση εσόδων του Δήμου Πατρέων από ευρωπαϊκά κονδύλια κατά 11.61%, στο Πλαίσιο Δράσης για το 2025

Λευκό ψήφισε η  παράταξη «Πάτρα, Σπουδαία και Πάλι» κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πατρέων, σε ό,τι αφορά το φετινό Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης και η στοχοθεσία του Δήμου Πατρέων, επισημαίνοντας τις ειδικές συνθήκες που συνηγορούν σε αυτή τη στάση της και εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι η στοχοθεσία δεν θα αποκλίνει ιδιαίτερα από την πραγματικότητα, κάτι που ενδεχομένως οδηγήσει σε δυσμενείς ατραπούς και εποπτεία.

Στην τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της παράταξης Βασίλης Αϊβαλής, υπογράμμισε την σημαντική υστέρηση εσόδων σχετικά με τις επιχορηγήσεις, της τάξεως του 11,61%, η οποία παρά την αύξηση της τακτικής επιχορήγησης από την Πολιτεία επιμένει να επηρεάζει καθοριστικά τα συνολικώς εκτιμώμενα έσοδα του δήμου στο Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης μειώνοντάς τα κατά 5% σε σχέση με τα περσινά έσοδα.

Επεσήμανε επίσης ότι σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης πρέπει να  καταρτίζεται και να ψηφίζεται μαζί με τον προϋπολογισμό του Δήμου, κάτι που η Δημοτική Αρχή της Πάτρας επέλεξε να μην ακολουθήσει, γεγονός που οδηγεί στην αναγκαιότητα εκ νέου αναμόρφωσης του προϋπολογισμού και του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης σε λιγότερο από δύο μήνες. 

Το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης του κ. Αϊβαλή έχει ως εξής:

«Το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσηςτου 2025 συνοψίζει τον ετήσιο προϋπολογισμό Δήμου και των νομικών του προσώπων αποτυπώνοντας σε πίνακες ενοποιημένα και συνοπτικά τα οικονομικά στοιχεία του ετήσιου προϋπολογισμού και εκτιμήσεις ως προς τα έσοδα και τα έξοδα του τρέχοντος έτους.

Μέσα από τους πίνακες στοχοθεσίαςτίθενται οι στόχοι καικαθορίζεται το μηνιαίο πρόγραμμα εκτέλεσης του προϋπολογισμού και η χρονική πορεία εκπλήρωσης των ετήσιων εκτιμήσεων εσόδων και δαπανών, σε επίπεδο μήνα και τριμήνου καθώς και σωρευτικά από την αρχή του έτους.

Σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσηςπρέπει να  καταρτίζεται και να ψηφίζεται μαζί με τον προϋπολογισμό του Δήμου.

Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας επέλεξε φέτος αυτό να μην συμβεί, γεγονός που καταδεικνύει μια σοβαρή υστέρηση σε σχέση με την αντίστοιχη -εκ του θεσμικού πλαισίου-υποχρέωση. Υστέρηση η οποία δεν περιορίζεται μόνο στην μεταγενέστερη έγκριση του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσηςαπό τον Προϋπολογισμό, αλλά καιστην εισαγωγή του προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο το Μάρτιο του 2025 και ενώ ήδη κοντεύει να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο!!!Μάλιστα, σε λιγότερο από δύο μήνες (μέχρι τέλος Μάϊου) θα πρέπει υποχρεωτικά εκ νέου να πραγματοποιηθεί η αναμόρφωση του Π/Υ και του ΟλοκληρωμένουΠλαισίου Δράσης, μιας και κανονικά αυτό θα έπρεπε να έχει εγκριθεί πριν το τέλος του προηγούμενου έτους.

Από την άλλη μεριά, όσον αφορά την προτεινόμενη από την Δημοτική Αρχή φετινή στοχοθεσία του Δήμου Πατρέων, αυτή σε σχέση με την αντίστοιχη του προηγούμενου έτους,παρουσιάζει μια σημαντική υστέρηση εσόδων σχετικά με τις επιχορηγήσεις, της τάξεως του 11,61%, η οποία παρά την αύξηση της τακτικήςεπιχορήγησης από την πολιτείαεπιμένει να επηρεάζει καθοριστικά τα συνολικώς εκτιμώμενα έσοδα του δήμου στο Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης μειώνοντάς τα κατά 5% σε σχέση με τα περσινά έσοδα.

Παράλληλα,πλέον των ανωτέρω,είναι εμφανής και μία αύξηση των μη εισπραχθέντων βεβαιωμένων οφειλών εντός του 2024 κατά 1,35εκ ευρώ φθάνοντας συνολικά τα 70,27εκ.€.

Ως εκ τούτου, λαμβάνοντας  υπόψη τα παραπάνω η παράταξή μας, και με δεδομένη την ελπίδα η εν λόγω στοχοθεσία δεν θα αποκλίνει ιδιαίτερα από την πραγματικότητα-κάτι που ενδεχομένως μας οδηγήσει σε δυσμενείς ατραπούς και εποπτεία-αποδέχεται το φετινό Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης και η στοχοθεσίανα εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο με την ανοχή της και ψηφίζει λευκό.

 

 

 

 

 

 

 

 

Τραγωδία στην Πάτρα: Αυτή είναι η 45χρονη που έχασε την ζωή της στο τροχαίο στην Οβρυά

Αίγιο: Μεταφέρθηκε ξημερώματα στα δικαστήρια ο 47χρονος που πυροβόλησε 4 παιδιά, για την αποφυγή επεισοδίων

Το Πατρινό Καρναβάλι 2026 πέρασε στην ιστορία – Φαντασμαγορική η Τελετή Λήξης, ραντεβού το 2027! (ΦΩΤΟ)

Καρναβαλικός «πυρετός» συνεπήρε Πατρινούς και επισκέπτες στη Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής (ΔΕΙΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟ)

Ο πιο δύσκολος αγώνας για τον πρώην Δήμαρχο Πατρέων Ανδρέα Φούρα – «Ελπίζω πως θα αντέξω»

Πάτρα: Χαμός σε σχολική εκδρομή – Επιτέθηκαν σε μαθήτρια και την έστειλαν στο νοσοκομείο

Πάτρα: Σοβαρό επεισόδιο με οπαδικά κίνητρα – Άγρια επίθεση από μέλη καρναβαλικού πληρώματος σε δύο νεαρά άτομα, τους έστειλαν στο νοσοκομείο

Θλίψη στην Πάτρα: Έφυγε από τη ζωή ο Άγγελος Φραντζής σε ηλικία 56 ετών