ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας: Έντονη ανησυχία για την τύχη της εμβληματικής ανάπλασης στην πρώην βιομηχανία Λαδόπουλου

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας: 

 

Η Νομαρχιακή επιτροπή Αχαΐας εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την τύχη της εμβληματικής ανάπλασης στην πρώην βιομηχανία Λαδόπουλου, μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, η οποίες έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας και όχι μόνο.

Το μειωμένο – σχεδόν κατά το ήμισυ – φυσικό αντικείμενο στο σύνολο των φορέων που επρόκειτο να εγκατασταθούν στο χώρο, καθώς και για το δήμο Πατρέων σε ποσοστό που προσεγγίζει το 33%, είναι άκρως ανησυχητικό ως γεγονός, γιατί επηρεάζει την έκταση και τον χαρακτήρα του έργου.

Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την έλλειψη ενημέρωσης και διαβούλευσης με το Δημοτικό Συμβούλιο Πατρών, για την τελική πρόταση που αλλάζει άρδην τον χαρακτήρα του έργου. Ενός έργου που είναι επιβεβλημένογια την ανάπλαση μιας έντονα υποβαθμισμένης περιοχής.

Προβληματισμό δημιουργεί επίσης και η κίνηση του Δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη να εγκρίνει με συνοπτικές διαδικασίες την παράταση της σύμβασης παραχώρησης του Λαδόπουλου στην Περιφέρεια. Και μάλιστα μετά από δημόσιες αναφορές ότι δεν είναι σε γνώση στο σύνολο του δημοτικού συμβουλίου το αναθεωρημένο masterplan.

Ένα άλλο καίριο ζήτημα αφορά την αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης του έργου. Η αρχική πρόταση ήταν η χρηματοδότηση να είναι μέσω δημοσίων πόρων αλλά τελικά η Περιφερειακή αρχή αποφάσισε να προχωρήσει σε σύμπραξη δημοσίου με ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ). Εγείρονται σοβαρά ζητήματα σε σχέση με την αλλαγή της διαδικασίας.

Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τα παραπάνω. Θα πρέπει στο δημόσιο διάλογο να απαντηθούν τα ερωτήματα.

1.       Δεν συνιστά ουσιώδη μεταβολή του αντικειμένου της Σύμβασης Σύμπραξης μετά από το μειωμένο φυσικό αντικείμενο σε τέτοιο ύψος;

2.       Είναι σύμφωνος ο δήμος Πατρέων και συναινεί στην χρηματοδότηση του έργου με σύμπραξη του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ);

3.       Είναι ορθή η ανακοίνωση στο Περιφερειακό Συμβούλιο από τον πρόεδρο ότι ο Δήμος είναι γνώστης του αναθεωρημένου masterplanκαι ότι έχει ήδη συμφωνήσει στη μείωση συνολικά του φυσικού αντικειμένου σε ποσοστό που προσεγγίζει το 40%;

Η εμβληματική ανάπλαση της πρώην βιομηχανίας Λαδόπουλου δεν μπορεί να αφεθεί στην τύχη της με κίνδυνο να συρρικνωθεί και να αλλάξει η φυσιογνωμία το σε τέτοιο μέγεθος. Η Πάτρα περίμενε πολύ γι’ αυτό το έργο και πρέπει να της αποδοθεί ακέραιο.

 

Η ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΧΑΪΑΣ

Ονόματα πασίγνωστων Πατρινών στη δικογραφία για το κύκλωμα παράνομου στοιχηματισμού – Διακινούσαν τεράστια “μαύρα” ποσά, κυκλοφορούσαν με πανάκριβα αυτοκίνητα (ΦΩΤΟ)

Τραγωδία στην Πάτρα: Αυτή είναι η 45χρονη που έχασε την ζωή της στο τροχαίο στην Οβρυά

Πάτρα: Τραγική κατάληξη για τον 44χρονο που χάθηκε στις εκβολές του Γλαύκου ενώ ψάρευε – Ποιος είναι ο άτυχος άνδρας

Αχαΐα: Άγνωστος πυροβόλησε και τραυμάτισε ανήλικους-Μεγάλη κινητοποίηση της Αστυνομίας-Νοσηλεύονται σε σοκ

Πάτρα: Τραγωδία τα ξημερώματα στην Οβρυά – 45χρονη νεκρή σε τροχαίο ΦΩΤΟ

Μεγάλη φωτιά σε πτηνοτροφική μονάδα στη Δυτική Αχαΐα – Ακούστηκαν εκρήξεις (ΦΩΤΟ) – ΝΕΟΤΕΡΑ

Το Πατρινό Καρναβάλι 2026 πέρασε στην ιστορία – Φαντασμαγορική η Τελετή Λήξης, ραντεβού το 2027! (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Έρευνες του Λιμενικού για τον εντοπισμό 44χρονου που αγνοείται στις εκβολές του ποταμού Γλαύκου – Είχε πάει για ψάρεμα (ΦΩΤΟ)