Δωρεάν είσοδο στα μουσεία με την κάρτα αλληλεγγύης

09/03/2016 | 08:29

Με γνώμονα την αρχή ότι ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου παρουσίασαν την Τρίτη, στο καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, ένα πρόγραμμα δράσεων που αφορά στους 400.000 δικαιούχους της κάρτας αλληλεγγύης.

Πρώτο μέτρο του προγράμματος αποτελεί η δωρεάν είσοδος των δικαιούχων της κάρτας σε όλα τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της επικράτειας. Το μέτρο τέθηκε ήδη σε ισχύ και η διάρκειά του είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη διάρκεια ισχύος της κάρτας αλληλεγγύης.

Δεύτερο μέτρο, που τα δύο υπουργεία φιλοδοξούν να εφαρμοστεί σύντομα, είναι να δοθεί στους σπουδαστές κρατικών καλλιτεχνικών σχολών (ΚΘΒΕ, Εθνικό Θέατρο, Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης κ.λπ.) ειδικό πάσο για μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού, οι συζητήσεις με τους αρμόδιους οργανισμούς είναι σε εξέλιξη, ώστε να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες του προγράμματος και οι σπουδαστές των συγκεκριμένων σχολών να απολαμβάνουν τα ίδια προνόμια με τους φοιτητές των κρατικών πανεπιστημίων.

«Είναι δύο μέτρα που θέλουν να εκφράσουν τον τρόπο με τον οποίο νοούμε τον πολιτισμό στις σημερινές συνθήκες, αφενός, και πώς νοούμε το περίφημο ‘παράλληλο πρόγραμμα’ του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί προφανώς τέτοια πράγματα δεν εντάσσονται σε μνημονιακές δεσμεύσεις. Είναι απλά δείγματα γραφής για το πώς εννοούμε και το πώς θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την Ελλάδα, όταν περάσει ο κάβος της πρώτης αξιολόγησης» δήλωσε ο Αριστείδης Μπαλτάς, τονίζοντας πως βασική συνιστώσα του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι ο πολιτισμός συνιστά έναν από τους πυλώνες για τη συνολική ανασυγκρότηση και τον συνολικό μετασχηματισμό της χώρας «όχι επειδή ο πολιτισμός μπορεί να φέρει χρήματα στη χώρα, αλλά γιατί ο πολιτισμός είναι στοιχείο αυτογνωσίας, συστατικό της ανθρώπινης ύπαρξης».

«Ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, δεν είναι κάτι το οποίο προστίθεται σε εκείνους που έχουν τη σχετική ευμάρεια, ώστε να ασχοληθούν δευτερογενώς με τα θέματα του πολιτισμού. Ο πολιτισμός είναι συνθήκη ζωής ακόμα και στη μεγαλύτερη ανέχεια ή και μπροστά στον θάνατο. Είναι ό,τι συγκροτεί την ανθρωπινότητα ως ανθρωπινότητα, την ύλη και το πνεύμα μαζί. Από εκεί και πέρα, μπορεί δευτερευόντως, και είναι σημαντικό και αυτό, να φέρει πρόσθετα χρήματα, και διά του τουρισμού, και με άλλους τρόπους στη χώρα» πρόσθεσε.

Με την αναφορά ότι «οι εργάτριες της Νέας Υόρκης ζητούσαν ψωμί και τριαντάφυλλα» ξεκίνησε την παρέμβασή του ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος ήταν παρών στη συνέντευξη.

«Ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια. Ο πολιτισμός είναι στοιχείο και της διεκδίκησης, πάντοτε, και του εργατικού και του λαϊκού κινήματος, αλλά και στοιχείο απαραίτητο για μια ολοκληρωμένη ζωή, ακόμα και τον καιρό της κρίσης, ιδιαιτέρως τον καιρό της κρίσης» επανέλαβε ο κ. Κατρούγκαλος, επισημαίνοντας ότι «τα δείγματα που έχουμε δώσει μέχρι τώρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης είναι σημαντικά και θα συνεχίσουμε».

Όσον αφορά στις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι «βρισκόμαστε στο τέλος μιας πολύ σκληρής διαπραγμάτευσης και για το Ασφαλιστικό που, θέλω να ελπίζω ότι θα καταλήξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο». Στο σημείο αυτό, μάλιστα, ευχήθηκε «η σημερινή συνέντευξη Τύπου να είναι ένα ευχάριστο πρελούδιο σε αυτά που έρχονται».

«Αυτό που συμβαίνει εδώ, σ’ αυτόν τον πολύτιμο τόπο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου έχει μεγάλη σημασία γιατί πράγματι συνδέει τον πολιτισμό με εκείνα τα στρώματα που είναι χτυπημένα από την κρίση, με την ακραία φτώχεια, γιατί όσοι έχουν αυτήν την κάρτα είναι εκείνοι οι 400.000 άνθρωποι, με εισοδήματα κάτω των 400 ευρώ μηνιαίως» υπογράμμισε, από την πλευρά της, η Θεανώ Φωτίου, σημειώνοντας παράλληλα πως «η κάρτα αλληλεγγύης είναι η κάρτα, η οποία δημιούργησε ένα ντόμινο κοινωνικών εγέρσεων, είτε κοινωνικών εταίρων, είτε περιοχών του δημόσιου τομέα» και «πάνω σ’ αυτήν χτίζονται καθημερινά πάρα πολλές δράσεις».

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο Αρ.Μπαλτάς ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Πολιτισμού σχεδιάζει τη διεξαγωγή μεγάλης συναυλίας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, της οποίας τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση των προσφύγων. Λεπτομέρειες για τη συναυλία, που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την ΕΡΤ, θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα, πάντως, με πηγές του υπουργείου ο σχεδιασμός είναι να διεξαχθεί ώς τις 15 Απριλίου.

ΠΗΓΗ: in.gr

Αίγιο: Ο 43χρονος που ξυλοκόπησε γιατρό στο νοσοκομείο την Παρασκευή, πέθανε σήμερα στο ίδιο νοσηλευτικό ίδρυμα! (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο – “Έφυγε” ο γνωστός γκαλερίστας Παναγιώτης Ζέρβας – Αύριο η κηδεία του

Αχαΐα: Άνδρας βρέθηκε νεκρός στην άκρη του δρόμου – Μυστήριο με τα αίτια θανάτου, έρευνα της ΕΛ.ΑΣ

Πάτρα: Στη φυλακή οι δύο από τους τρεις “νταήδες” των πεζόδρομων – Είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος για τους πολίτες

«Τι Ψυχή θα Παραδώσεις, Μωρή; – Μέρος Πρώτο» – Έρχεται στη μεγάλη οθόνη

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ-Πάτρα: Άνδρες γνωστοί στη “νύχτα” έδωσαν ραντεβού για να λύσουν τις διαφορές τους-Στη θέα του όπλου ο ένας εμβόλισε μοτοσικλέτα-Συνελήφθησαν τρία άτομα

Περιτονίτιδα και ισχαιμικό επεισόδιο έδειξε η νεκροψία του 43χρονου μποξέρ που γρονθοκόπησε ορθοπεδικό στο Αίγιο

Τραγωδία στην Αχαΐα: 48χρονος κατέρρευσε στο κυνήγι μπροστά στα μάτια του πατέρα του