Τα πρόσωπα της Φρίντα Κάλο σε μία μοναδική διαδικτυακή έκθεση

26/03/2020 | 20:40

 

Το 2018, το Μουσείο Victoria & Albert στο Λονδίνο είχε πραγματοποιήσει μία έκθεση εξολοκλήρου αφιερωμένη στην Φρίντα Κάλο, η οποία περιελάμβανε ρούχα, σπάνιο αρχειακό υλικό και πολύτιμα αντικείμενα.

Για εσάς, λοιπόν, που δεν ήσασταν αρκετά τυχεροί να επισκεφτείτε την έκθεση, το έργο της Φρίντα Κάλο είναι τώρα προσβάσιμο από το κινητό σας.

Αρκεί να συνδεθείτε στην πλατφόρμα Google Arts & Culture, η οποία θα σας δώσει ελεύθερη πρόσβαση σε πάνω από 800 ζωγραφιές, φωτογραφίες και αντικείμενα που ανήκουν στην καλλιτέχνη.

Αυτή η διαδικτυακή έκθεση της Φρίντα δημιουργήθηκε χάρη στην εξαιρετική συνεργασία της Google με 33 διεθνή μουσεία.

Η Φρίντα Κάλο με μια ματιά

Η Φρίντα Κάλο ήταν μία από τους πιο καινοτόμους και σημαντικούς ζωγράφους του 20ου αιώνα.

Στη ζωγραφική της κυριαρχούν τα έντονα χρώματα.

Το στυλ που χρησιμοποιεί φαίνεται επηρεασμένο από τους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στο Μεξικό αλλά φαίνεται να έχει δεχτεί και επίδραση Ευρωπαϊκών ρευμάτων στα οποία συμπεριλαμβάνονται ο Ρεαλισμός, ο Συμβολισμός και ο Υπερρεαλισμός.

Αρκετά έργα της είναι αυτοπροσωπογραφίες, μέσα από τις οποίες εκφράζεται ο προσωπικός πόνος και η σεξουαλικότητά της.

Θεωρείται ένα αντισυμβατικό style icon, εξαιτίας της ιδιόρρυθμης αίσθησης γούστου και της αγάπη της για τα έντονα ζωντανά χρώματα.

Τα σμιχτά φρύδια και η έντονη σεξουαλικότητα της -που ήταν ιδιαίτερα προκλητικά για την εποχή- ύμνησαν τη γυναικεία χειραφέτηση και ανεξαρτησία.

Ενώ οι τότε γυναίκες ντύνονταν με λεπτά και ντελικάτα φορέματα, εκείνη πειραματιζόταν με παραδοσιακές μεξικάνικες φορεσιές και υπερμεγέθη κοσμήματα από τον προκολομβιανό πολιτισμό.

Θα περάσουν εβδομήντα χρονιά για να αρχίσουν οι μεγάλοι οίκοι μόδας να χρησιμοποιούν το έθνικ στις δημιουργίες τους.

Όπως έγραψε και ο Ντιέγκο Ριβέρα, σύζυγος-δαίμονας της Φρίντα, «Ήταν η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της τέχνης που αντιμετώπισε με απόλυτη και ασυμβίβαστη εντιμότητα, ίσως και με εμπαθή σκληρότητα, όλα αυτά που αφορούν τη γυναίκα».

 

Ανακαλύψτε την έκθεση «Faces of Frida» εδώ.

Συνελήφθη εργαζόμενος ξενοδοχείου στα Χανιά για απόπειρα ασέλγειας σε 17χρονο

Συγκρούστηκαν δύο λεωφορεία στη Λεωφόρο Καραμανλή στη Βούλα – Τουλάχιστον 10 τραυματίες, ανάμεσά τους και ανήλικος

Ο γιατρός του Ντιόγκο Ζότα αποκάλυψε τις τελευταίες ώρες του σταρ της Λίβερπουλ – «Ταξίδεψε νύχτα για να αποφύγει τη ζέστη»

Αχαΐα: Γυναίκα ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από τη θάλασσα

Τι πρέπει να έχετε στο μυαλό σας όταν πάτε βόλτα με τον σκύλο σας τις μέρες που έχει ζέστη

Τσιάρας: Οι εντατικοί έλεγχοι που προαναγγείλαμε έφεραν μαζικές αποχωρήσεις από το πρόγραμμα επιδοτήσεων για βιολογική κτηνοτροφία και μελισσοκομία

Τηλεγράφημα Λουκασένκο στον Τραμπ: Ζήτησε εξομάλυνση των σχέσεων του Μινσκ με την Ουάσινγκτον

Φωτιά στα Χανιά: Κινητοποιήθηκαν 36 πυροσβέστες και δύο ελικόπτερα