Χοζοβιώτισσα Αμοργού : Η ιερή παρακαταθήκη

25/04/2020 | 16:32

 

Μοναδικό δημιούργημα της αιγαιοπελαγίτικης μοναστηριακής αρχιτεκτονικής, η Παναγία η Χοζοβιώτισσα, η αετοφωλιά της Αμοργού, δεσπόζει σε επιβλητική ορθοπλαγιά, πάνω από τη θάλασσα, σε απόσταση 2,5 χιλιομέτρων ΒΑ από την πρωτεύουσα του νησιού.

Στο ανατολικότερο νησί των Κυκλάδων, σε ένα βραχώδες τοπίο άγριας ομορφιάς, οι πιστοί κατάφεραν να δαμάσουν τα στοιχεία της φύσης και να αφήσουν πίσω τους ένα θρησκευτικό μνημείο που αποτελεί ιερή παρακαταθήκη.

Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, η μονή, αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου, ιδρύθηκε την περίοδο της Εικονομαχίας, τον 9ο αιώνα, όταν έφθασε εδώ (στον ορμίσκο της Αγίας Άννας) από το Xόζοβο (τα Χόζοβα) της Παλαιστίνης, με θαυματουργό τρόπο ή φερμένη από  μοναχούς, η εικόνα της Παναγίας, ανακαινίστηκε δε στα τέλη του 11ου αιώνα από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Aλέξιο Α’ Kομνηνό.

Η τοπική παράδοση αποδίδει την ίδρυση της ξακουστής μονής σε θαύμα.

Οι κάτοικοι της περιοχής είχαν αποφασίσει να χτίσουν μια εκκλησία στην ακτή, αλλά συναντούσαν αξεπέραστες δυσκολίες, αφού ό,τι έχτιζαν την ημέρα το βράδυ γκρεμιζόταν.

Τότε ένας ιερέας γονάτισε και προσευχήθηκε.

Όταν ύψωσε το βλέμμα του, αντίκρισε πάνω στην ορθοπλαγιά, κρεμασμένο σε ένα καρφί, το σακίδιο ενός εργάτη.

Θεώρησε το σημείο συμβολικό, κι έτσι οι κάτοικοι άρχισαν να χτίζουν πάνω στον απότομο βράχο την εκκλησία της Παναγίας, που αποτέλεσε και το παλαιότερο τμήμα της μετέπειτα μονής.

Στο σκευοφυλάκιο της Χοζοβιώτισσας, εκτός από την εικόνα της Παναγίας, που τιμάται στις 21 Νοεμβρίου, φυλάσσονται ανεκτίμητα κειμήλια, αξιόλογα δείγματα της μεταβυζαντινής κατά κύριο λόγο εκκλησιαστικής τέχνης.

Την εβδομάδα μετά το Πάσχα πραγματοποιείται περιφορά της εικόνας της Παναγίας στη Χώρα της Αμοργού και τα χωριά του νησιού.

Τραγωδία στην Αχαΐα: 48χρονος κατέρρευσε στο κυνήγι μπροστά στα μάτια του πατέρα του

Περιτονίτιδα και ισχαιμικό επεισόδιο έδειξε η νεκροψία του 43χρονου μποξέρ που γρονθοκόπησε ορθοπεδικό στο Αίγιο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Διάρρηξη σε σπίτι γνωστού Πατρινού με μεγάλη λεία – Αφαίρεσαν μέχρι και συλλεκτική πένα με την υπογραφή του Τζον Κένεντι!

Αχαΐα: Την λήστεψαν οι συγγενείς, την βίασε ο ξάδελφος!

Πάτρα: Νταλίκα διέλυσε βανάκι πάνω σε μάντρα! ΦΩΤΟ

Πάτρα: Άμεση σύλληψη από την ΕΛ.ΑΣ του επίδοξου ληστή του μίνι μάρκετ

Αχαΐα: Στα ίχνη της ΕΛ.ΑΣ σκληρή συμμορία – Τα μέλη της εμπλέκονται σε τουλάχιστον μία ληστεία και μία διάρρηξη οικίας

Πάτρα: 46χρονος κατέρρευσε μέσα στο σπίτι του και κατέληξε