Η Μαρία Φαραντούρη στο «Ημερολόγιο για περαστικούς στα τέλη του αιώνα»

23/05/2020 | 13:34

 

Η αυλαία του Μegaron Online ανοίγει και πάλι την Κυριακή 24 Μαΐου στις 9 το βράδυ για να φιλοξενήσει στην ψηφιακή σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών τη Μαρία Φαραντούρη στη σκηνική καντάτα «Ημερολόγιο για περαστικούς στα τέλη του αιώνα» για άλτο, κόντρα τενόρο, αφηγήτρια, σεξτέτο τζαζ-ροκ και συμφωνικό σύνολο.

Το έργο γράφτηκε ειδικά για τη μεγάλη ερμηνεύτρια από τον καταξιωμένο συνθέτη Περικλή Κούκο (παραγγελία ΟΜΜΑ) και παρουσιάστηκε σε πρώτη εκτέλεση τον Νοέμβριο του 1996.

Η σύνθεση βασίζεται σε λιμπρέτο του σημαντικού σκηνοθέτη και λογοτέχνη Χριστόφορου Χριστοφή, ο οποίος είχε αναλάβει επίσης τη σκηνοθετική επιμέλεια της μουσικής παράστασης. Το λιμπρέτο είναι εμπνευσμένο από το βιβλίο του «Ημερολόγιο για περαστικούς στα τέλη του αιώνα» που κυκλοφόρησε το 1993, με κείμενα περιπλάνησης, νοσταλγίας και στοχασμού. Καλύπτει μια χρονική περίοδο από το 1974 ως το 1992 και διατηρεί όλη την ποιητική διάθεση που υπήρχε στο βιβλίο.

Η μουσική 2 γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Περικλής Κούκος συγκεράζει τη λόγια παράδοση του 20ού αιώνα με στοιχεία της τζαζ και της ροκ. Όπως λέει η Μαρία Φαραντούρη: «Είναι ευτυχία για έναν καλλιτέχνη-ερμηνευτή να συναντιέται με την έμπνευση της δημιουργίας, και μάλιστα σε μια εποχή που λείπουν οι μεγάλες ανατάσεις στην τέχνη, και ειδικότερα στο τραγούδι.».

Το ερμηνευτικό πλαίσιο της καντάτας συμπληρώνουν μια αφηγήτρια (Φιλαρέτη Κομνηνού) και ένας κόντρα τενόρος (Άγγελος Φωτιάδης) που δημιουργούν παράλληλη δράση επί σκηνής. Λαμβάνει επίσης μέρος το Φωνητικό Κουαρτέτο της Χορωδίας Fons Musicalis. Τους πλαισιώνουν η ορχήστρα δωματίου «Οι Σολίστ της Πάτρας» και το τζαζ-ροκ σεξτέτο του Γιώργου Φακανά (ηλεκτρικό μπάσο), στο οποίο συμμετέχουν ο Θανάσης Αποστολόπουλος (πιάνο), ο Αχιλλέας Γουάστωρ (πλήκτρα), ο Νίκος
Καπηλίδης (ντραμς), ο Αντώνης Λαδόπουλος (σαξόφωνο) και ο Απόστολος Τουρκογιώργης (ηλεκτρική κιθάρα).

Τα μουσικά σύνολα και τους σολίστ διευθύνει ο διακεκριμένος μαέστρος Νίκος Τσούχλος. Η μαγνητοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 1996.

ΣΟΚ: 21χρονος κατέρρευσε μπροστά στον υπολογιστή του – Θρήνος στην Εγλυκάδα Πατρών

Πάτρα: Θλίψη για τον θάνατο του “γάτου” Νίκου Παπαδημητρόπουλου

Πάτρα: Πέθανε ο δολοφόνος της Κωνσταντίνας Κουλούρη και της Ρεγγίνας Παπανδρέου

Σήμερα το τελευταίο αντίο στον περιφερειακό σύμβουλο Άρη Τηλιγάδη, που “έφυγε” μετά από μάχη με ασθένεια

Πάτρα: Βρέθηκε νεκρός έξω από το σπίτι του – Τι “βλέπει” η ΕΛ.ΑΣ

“Bγήκαν” μαχαίρια έξω από νυχτερινό κέντρο – Ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο κέντρο της Πάτρας

Πάτρα: “Φως” στα αίτια θανάτου του 21χρονου στην Εγλυκάδα, που κατέρρευσε μπροστά στον υπολογιστή του – Σήμερα η νεκροψία

Σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στην Πάτρα