Χατζηδάκης για East Med: Χτίζουμε έναν συνασπισμό νομιμότητας

26/12/2019 | 17:52

 

Η Ελλάδα χτίζει έναν «συνασπισμό νομιμότητας» με την υπογραφή του αγωγού East Med, είπε μιλώντας στον «Θέμα 104,6» ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης.

«Εμείς λέμε ότι ο αγωγός αυτός είναι ένας αγωγός, που προάγει τη συνεργασία σε ενεργειακό επίπεδο διαφόρων χωρών της ευρύτερης περιοχής και αυτό είναι αλήθεια. Ο Ερντογάν είχε βγει και είπε ότι αυτός ο αγωγός, δεν μπορεί να γίνει γιατί περνάει μέσα από τα δικά μας χωράφια. Αυτό δεν ισχύει και βάση των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Η υπογραφή αυτή είναι μια απόδειξη ότι οι εμπλεκόμενες χώρες, προχωρούν μπροστά με αποφασιστικότητα χτίζοντας ένα «συνασπισμό νομιμότητας» και υπεράσπισης του διεθνούς δικαίου», τόνισε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Ο κύριος Χατζηδάκη, όπως είπε «η ενέργεια σε πολλές και διαφορετικές περιοχές του πλανήτη είναι γέφυρα συνεργασίας και όχι εντάσεων, όπως έχει γίνει στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Με βάση το διεθνές δίκαιο» και εξέφρασε την λύπη του για την τακτική που ακολουθεί η Τουρκία.

«Λυπούμεθα που η Τουρκία δεν το καταλαβαίνει. Εάν το αντιληφθεί δεν θα είναι μόνο προς το δικό μας όφελος αλλά και προς το δικό της», είπε.

«Η Ιταλία μελετάει το θέμα από περιβαλλοντικής πλευράς και έχει και τον TAP», είπε σχετικά με τη στάση της Ιταλίας που δεν συμμετέχει στην υπογραφή του αγωγού στις 2 Ιανουαρίου. Ο υπουργός ωστόσο τόνισε ότι τον αγωγό στηρίζει και η ευρωπαϊκή επιτροπή όπου συμμετέχει στην χρηματοδότηση.

Ο υπουργός Ενέργειας όπως είπε: «Μπορούμε να προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε τις όποιες εντάσεις με την προϋπόθεση ότι θα εγκαταλείψουμε τους λεονταρισμούς και την αναχρονιστική προσέγγιση και ότι θα υιοθετήσουμε μια σύγχρονη πολιτική που είναι προς όφελος και των δυο λαών. Την ίδια στιγμή έχουμε και το νου μας και κοιτάμε πέρα από τη διάσταση της εξωτερική πολιτική και τις ένοπλες δυνάμεις».

«Η ΔΕΗ έχει ανέβει πολλά σκαλιά»

Αναφερόμενος στη ΔΕΗ, είπε ότι «η επιτήρηση είχε να ανέβει μια ανηφόρα, έχει ανέβει πολλά σκαλιά, ανεβαίνει με τη σκάλα, όχι με το ασανσέρ. Έχει πιστοληπτική αναβάθμιση, έχει ανέβει και η μετοχή της και ταυτόχρονα μετά τα μέτρα του καλοκαιριού, έχει σύμμαχό της ένα καινούριο νόμο και ένα καινούριο business plan. Έτσι θα προχωρήσει προς το μέλλον μαζί με συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα».

Για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο κύριος Χατζηδάκης αναφερόμενος στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είπε ότι, «πιστεύω ότι θα σκεφτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με καθαρό αέρα στο Μέτσοβο που είναι και θα κάνει την καλύτερη επιλογή».

Τραγωδία στην Αχαΐα – “Έσβησε” 6χρονη

Δικηγόρος Ειρήνης Μουρτζούκου: «Αυτά που θα πει θα προκαλέσουν σοκ – Η δολοφονία του Παναγιωτάκη θα συγκλονίσει περισσότερο από όλες»

Πάτρα: Άνδρας βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του

Κ. Αχαΐα: Οδήγηση τέλος για τον 63χρονο που δεν είχε δίπλωμα, παραβίασε STOP και τραυμάτισε σοβαρά εργαζόμενη του “Βοήθεια στο Σπίτι”

Πάτρα: Συνελήφθη μεθυσμένος οδηγός αυτοκινήτου που έκανε αναστροφή και τραυμάτισε οδηγό μοτοσικλέτας – Δεν είχε ούτε δίπλωμα!

Δυτ. Ελλάδα: Σοβαρό επεισόδιο μεταξύ τριών ατόμων – Βγήκαν μαχαίρια!

Αδιανόητη τραγωδία στο Αγρίνιο – Πατέρας παρέσυρε με το όχημά του και σκότωσε το 2χρονο παιδί του

Στην Πάτρα η Ειρήνη Μουρτζούκου: Πήρε προθεσμία να απολογηθεί την Κυριακή – «Φόνισσα» φώναζαν συγκεντρωμένοι έξω από τα δικαστήρια (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)