Πρόκληση Oruc Reis: Ο Μητσοτάκης ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς

11/08/2020 | 08:16

 

 

Τηλεφωνική επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης θα έχει επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς έπειτα από τα γεγονότα με το Oruc Reis.

Δραματική νύχτα με το Oruc Reis να πλέει μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Δραματική ήταν η νύχτα που πέρασε στο Ανατολικό Αιγαίο με το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis να πλέει από τις 17:30 τη Δευτέρα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αγνοώντας τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις από τις φρεγάτες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού για αποχώρηση από την περιοχή.

Η Άγκυρα κλιμάκωσε χθες επικίνδυνα την ένταση καθώς εξέδωσε νέα Navtex-απάντηση στην ελληνική αντί-Navtex βγάζοντας τα ερευνητικά πλοία Oruc Reis, Ataman στην περιοχή για έρευνες.

Από εκείνη την ώρα και έπειτα δύο ελληνικές φρεγάτες, οι οποίες από την πρώτη στιγμή που το Oruc Reis μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το καλούν να αποχωρήσει, παρακολουθούν κάθε του κίνηση. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση από τους Τούρκους. Και το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι απλό αλλά ταυτόχρονα και ιδιαίτερα κρίσιμο:

Ποια θα είναι η επόμενη κίνηση της Αθήνας αν το Oruc Reis συνεχίσει να αγνοεί τα μηνύματα των ελληνικών φρεγατών;

«Κόκκινη γραμμή» για την Ελλάδα θεωρείται η έναρξη των ερευνών. Αν το Oruc Reis ρίξει τα καλώδια στο βυθό και ξεκινήσει έρευνες τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Ακόμα και αυτό της στρατιωτικής δράσης. Ως πρώτη ενέργεια είναι το να σπεύσει ελληνικό σκάφος και να κόψει τα καλώδια του τουρκικού ερευνητικού.

Το ίδιο ακριβώς είχε κάνει το 2018 η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» όταν το ερευνητικό Barabaros επιχείρησε να ποντίσει καλώδια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Αυτό, ωστόσο, που κάνει ιδιαίτερα κρίσιμες τις επόμενες ώρες είναι το πώς θα δράσουν τα συνοδευτικά πλοία των Τούρκων σε μια τέτοια περίπτωση.

Οποιαδήποτε εκτίμηση αυτή την ώρα είναι παρακινδυνευμένη και όλα δείχνουν να κρέμονται από μια κλωστή.

Τα πιο αγχώδη παιδιά μεγαλώνουν με αυτό τον τύπο γονιού

Το αντιφλεγμονώδες ελληνικό βότανο που καταπολεμά διαβήτη και κατάθλιψη

Αχαΐα: Ένας τραυματίας μετά από σύγκρουση ΙΧ με τρακτέρ

Εμμηνόπαυση: Το απρόσμενο σύμπτωμα στα μαλλιά που στεναχωρεί πολύ 1 στις 2 γυναίκες

Βουλιαγμένη: Οι πολίστριες της τραγούδησαν Άννα Βίσση στα επινίκια της κατάκτησης του πρωταθλήματος

Φωτιά σε κατάστημα στο Περιστέρι

Καιρός: Που θα σημειωθούν οι περισσότερες βροχές – Υποχωρεί η αστάθεια από αύριο

Έφυγε από τη ζωή ο Βασίλης Καρδάσης, πρώην Πρόεδρος του ΕΑΠ και Καθηγητής Ιστορίας