Ελληνοτουρκικά: Το παρασκήνιο της συνάντησης Δένδια – Τσαβούσογλου στη Μπρατισλάβα

09/10/2020 | 14:06

 

Σε “ουδέτερο έδαφος”, σε διεθνές φόρουμ για την Ασφάλεια στη Μπρατισλάβα, στα όρθια, με τις απαραίτητες μάσκες, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα, σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, οι επικείμενες διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών και η ημερομηνία επανεκκίνησης, η οποία πρέπει να καθοριστεί από την Άγκυρα και παραμένει στο… προσεχώς. Στο σύντομο τετ-α-τετ έγινε αναφορά στις νέες τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία, με αιχμή το άνοιγμα της παραλίας της Αμμοχώστου. Η συνάντηση που είχε προαναγγελθεί εδώ και καιρό από τα τουρκικά ΜΜΕ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ήταν “ολιγόλεπτη” και κατά τη διάρκειά της υπήρξε συμφωνία για να δοθεί ημερομηνία επανεκκίνησης των διερευνητικών επαφών, με την πρωτοβουλία για τον καθορισμό του χρονοδιαγράμματος να ανήκει αποκλειστικά στην Τουρκία, μέσα σε ένα σκηνικό συνεχών προκλήσεων. Άλλωστε αυτό που έχει ήδη συμφωνηθεί είναι η πρώτη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών να πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη.

Επρόκειτο για μια “πολιτισμένη συζήτηση” των δύο ΥΠΕΞ, όπως την περιγράφουν όσοι βρέθηκαν στον χώρο, σύμφωνα με “ΤΑ ΝΕΑ”. Μια συνάντηση που είχε όμως και κάποιες στιγμές έντασης. Για μια “συνομιλία στο πόδι”, που κράτησε περίπου 25 λεπτά μίλησε ο Τσαβούσογλου σε Τούρκους δημοσιογράφους, λέγοντας ότι “ακόμη και κάτω από δύσκολες συνθήκες, είναι ωφέλιμο ο διάλογος να συνεχίζεται”. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υπεραμύνθηκε του ανοίγματος της παραλίας της Αμμοχώστου και υποστήριξε ότι θα ήταν χρήσιμο “να προβούμε το επόμενο διάστημα και σε άλλα τέτοιου είδους βήματα προς όφελος όλων”. “Η Τουρκία εξελίσσεται σε ταραχοποιό για την σταθερότητα στην περιοχή μας” ήταν το μήνυμα Δένδια από την Μπρατισλάβα, όπως μεταφέρθηκε στις συναντήσεις του με άλλους ομολόγους του.

Πινακίδες
10/05/2025 | 21:17

Γιατί πολλοί σκύλοι συμπεριφέρονται σαν γάτες;

Πάτρα: Το βουλκανιζατέρ που εφημερεύει την Κυριακή

68χρονος Βρετανός βρέθηκε νεκρός στην άκρη του δρόμου

Ζέτα Μακρυπούλια: «Με ενδιέφερε πάρα πολύ ο έρωτας, όλη μου η προσοχή ήταν στραμμένη εκεί»

Μαρκ Ρούτε: Tο ΝΑΤΟ παραμένει στο πλευρό της Ουκρανίας

Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Ρίτσαρντ Λίνκλεϊτερ επιστρέφει στο Φεστιβάλ των Καννών

Η ανέξοδη μάσκα ομορφιάς που θα μειώσει την ερυθρότητα στο πρόσωπο σου

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι 13 ανήλικοι που κατηγορούνται ότι ήταν μέλη της «συμμορίας των ακροδεξιών»