Παρέμβασή του Γιώργου Α. Παπανδρέου στην Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης

24/10/2021 | 12:09

Από την παρέμβασή του Γιώργου Α. Παπανδρέου στη Δεύτερη Ολομέλεια της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης – 24 Οκτωβρίου 2021 

 

 

 

Το Μέλλον της Ευρώπης είναι ένα μοναδικό έργο διαφορετικών κοινωνιών. Για τη δημιουργία ενός ειρηνικού μέλλοντος, αν θέλουμε να διασφαλίσουμε το ευρωπαϊκό μας οικοδόμημα, πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι αυτή η σημαντική μετάβαση σε μια μελλοντική πράσινη κοινωνία θα πραγματοποιηθεί με ειρηνικό τρόπο.  

 

Για να το πετύχουμε αυτό υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις:  

 

– Να είναι μια κοινωνικά δίκαιη μετάβαση, όπου οι ανισότητες, όπως η συγκέντρωση του πλούτου στους φορολογικούς παραδείσους, αντιμετωπίζονται κατά μέτωπο. 

 

– Να είναι μια συμμετοχική δημοκρατική μετάβαση, μία μετάβαση που θα ανήκει στους πολίτες μας και ιδιαίτερα στη νέα γενιά. 

 

– Να είναι μια εκπαιδευτική διαδικασία, όπου τα σχολεία και τα πανεπιστήμια γίνονται καταλύτες μιας νέας οικονομίας, από τις πράσινες θέσεις εργασίας και τις δεξιότητες έως το σχεδιασμό προγραμμάτων σπουδών για ανθεκτική και ισχυρή εθνική ή ευρωπαϊκή ιθαγένεια. 

 

Αυτό το μέλλον, δεν μπορεί να αποφασιστεί με μια προσέγγιση από πάνω προς τα κάτω. 

 

Χωρίς ενεργό συμμετοχή των πολιτών, θα δώσουμε έδαφος σε όσους ενθαρρύνουν τη δημαγωγία, εκμεταλλεύονται το φόβο, προωθούν παράλογες θεωρίες, ρατσισμό και ακραίο εθνικισμό. 

 

Προτείνω τη θεσμοθέτηση αυτών των νέων μορφών συμμετοχικής δημοκρατίας στην ΕΕ, από τις συνελεύσεις πολιτών έως τη διαδικτυακή «Αγορά». Να συγκεντρώσουμε τη σοφία των πολιτών, να διασφαλίσουμε ότι η φωνή των πολιτών και των νέων, θα ακούγεται και θα λαμβάνεται πάντα υπόψη. 

 

Και φυσικά σε αυτήν τη διαδικασία θα συμπεριλάμβανα τα Δυτικά Βαλκάνια. Πρέπει να συμπεριληφθούν.  

 

Να δημιουργήσουμε μια Ευρώπη, όχι των ελίτ, αλλά για και από τους λαούς της. 

Αίγιο: Ο 43χρονος που ξυλοκόπησε γιατρό στο νοσοκομείο την Παρασκευή, πέθανε σήμερα στο ίδιο νοσηλευτικό ίδρυμα! (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο – “Έφυγε” ο γνωστός γκαλερίστας Παναγιώτης Ζέρβας – Αύριο η κηδεία του

Άγριος ξυλοδαρμός γιατρού στο νοσοκομείο Αιγίου από ασθενή – Τον χτύπησε με μπουνιές στο πρόσωπο

Αχαΐα: Άνδρας βρέθηκε νεκρός στην άκρη του δρόμου – Μυστήριο με τα αίτια θανάτου, έρευνα της ΕΛ.ΑΣ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ-Πάτρα: Άνδρες γνωστοί στη “νύχτα” έδωσαν ραντεβού για να λύσουν τις διαφορές τους-Στη θέα του όπλου ο ένας εμβόλισε μοτοσικλέτα-Συνελήφθησαν τρία άτομα

Aποκλειστικό: Με δράση και καταγωγή από την Αχαΐα ο «Έλληνας Εσκομπάρ» της κοκαΐνης

Πάτρα: Στη φυλακή οι δύο από τους τρεις “νταήδες” των πεζόδρομων – Είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος για τους πολίτες

Πάτρα: Σοκαριστικό τροχαίο με σύγκρουση δύο δικύκλων – Η τρελή πορεία της μηχανής – ΦΩΤΟ