Αλ. Τσίπρας: Το ΕΣΥ χρειάζεται ανασυγκρότηση που απαιτεί πόρους αλλά και θεσμικό αναπροσανατολισμό

07/06/2022 | 16:56

Την άποψη ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ανασυγκρότηση της δημόσιας υγείας περιλαμβάνει εκτός από μισθολογικές παρεμβάσεις και θεσμικό αναπροσανατολισμό εξέφρασε ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο του Συνεδρίου που διοργανώνει το ygeiamou.gr με θέμα “Το Σύστημα Υγείας στη Νέα Εποχή”.

«Πρέπει να παραδεχθούμε ότι η πανδημία ανέδειξε τεράστιες ελλείψεις σε παγκόσμια κλίμακα, σε πανευρωπαϊκή και στη χώρα μας», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι κατά τα μνημονιακά χρόνια σημειώθηκε «δραματική αφαίμαξη» της δημόσιας υγείας με αποτέλεσμα τώρα να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με «δραματικούς δείκτες» θνησιμότητας και παραπέμποντας στη Μαύρη Βίβλο για την Υγεία που δημοσίευσε πρόσφατα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο Αλ. Τσίπρας, αναφερόμενος στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Υγεία τόνισε ότι δεν περιλαμβάνει μια ακραία αύξηση των δαπανών αλλά τη στήριξη του με 3 δισ. την επόμενη τριετία προκειμένου να υπάρξει αντιστοίχιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

«Αν ερχόμουν και σας έλεγα ότι πρέπει να δώσουμε 3 δισ. για αμυντικές δαπάνες δεν θα μου λέγατε “πού τα βρήκες τα λεφτά”. Γιατί όταν μιλάμε για τη δημόσια υγεία πάντοτε υπάρχει αυτή η ερώτηση;», διερωτήθηκε.

Όπως ανέφερε, στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπάρχει πρόβλεψη για τη στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού, συμπεριλαμβανομένων προλήψεων και ανακατανομής πόρων προκειμένου να υπάρξουν κίνητρα για τους νέους γιατρούς να παραμείνουν στο ΕΣΥ αλλά ταυτόχρονα ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, όπως και στη βελτίωση της διασυνδεσιμότητας και του ατομικού φακέλου ασθενούς και στην πρόληψη.

 

 ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Διάρρηξη σε σπίτι γνωστού Πατρινού με μεγάλη λεία – Αφαίρεσαν μέχρι και συλλεκτική πένα με την υπογραφή του Τζον Κένεντι!

Αχαΐα: Την λήστεψαν οι συγγενείς, την βίασε ο ξάδελφος!

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Βαρύ χτύπημα της Ασφάλειας Πάτρας σε συμμορία απατεώνων-Απέσπασαν πάνω από 120.000 ευρώ-Συνελήφθη γυναίκα, “στο κόλπο” και ενεχυροδανειστήρια της πόλης

Πάτρα: Νταλίκα διέλυσε βανάκι πάνω σε μάντρα! ΦΩΤΟ

Πάτρα: 46χρονος κατέρρευσε μέσα στο σπίτι του και κατέληξε

Πάτρα: Άμεση σύλληψη από την ΕΛ.ΑΣ του επίδοξου ληστή του μίνι μάρκετ

Αχαΐα: Στα ίχνη της ΕΛ.ΑΣ σκληρή συμμορία – Τα μέλη της εμπλέκονται σε τουλάχιστον μία ληστεία και μία διάρρηξη οικίας

Πάτρα: Παρέσυρε 27χρονη αστυνομικό με το ΙΧ της