Ν. Δένδιας: Ζητήματα εθνικής κυριαρχίας δεν μπορούν να είναι αντικείμενο διαλόγου οιασδήποτε χώρας

13/11/2023 | 20:14

“Οποιαδήποτε συζήτηση μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας και οποιαδήποτε σοβαρή ελπίδα για ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μας, 100 χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, θα πρέπει να λάβει υπόψη ότι ο διάλογος αυτός πρέπει να θεωρεί απολύτως δεδομένες τις προβλέψεις της Συνθήκης της Λωζάνης, όπως επίσης και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσα, στο πλαίσιο των αρχών του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Ζητήματα εθνικής κυριαρχίας δεν μπορούν να είναι αντικείμενο διαλόγου οιασδήποτε χώρας”.

Αυτό κατέστησε σαφές ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στον χαιρετισμό του, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της ημερίδας της Σχολής Εθνικής Άμυνας, με θέμα “Η Συνθήκη της Λωζάνης: 100 έτη μετά την υπογραφή της”, η οποία πραγματοποιείται στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ).

“Αυτό άλλωστε είναι και το θεμέλιο της ξεκάθαρης στάσης που πήρε η χώρα μας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία”, πρόσθεσε και ξεκαθάρισε ότι “διάλογος δεν νοείται άνευ ορίων, δεν νοείται εκτός οιουδήποτε πλαισίου. Οι συζητήσεις μεταξύ κρατών δεν συνιστούν φιλοσοφικές αναζητήσεις ή αναζητήσεις εν κενώ δικαίου”.

Όσον αφορά τη Συνθήκη της Λωζάνης, ο κ. Δένδιας παρατήρησε ότι “ουδείς στην διεθνή κοινότητα πρέπει να αφεθεί να οραματίζεται αμφισβητήσεις ή αν θέλετε, με κομψότερη διατύπωση λόγου, “επικαιροποιήσεις” της Συνθήκης της Λωζάνης. Διότι στην πραγματικότητα ουδείς επιτρέπεται να ονειρεύεται και να φαντάζεται αλλαγή συνόρων είτε στην ευρύτερη περιοχή μας, είτε οπουδήποτε αλλού. Και πρέπει σαφέστατα να καταδικάσουμε κάθε στάση αναθεωρητισμού”, επανέλαβε.

“Η Ελληνική Δημοκρατία αντιμετωπίζει τη Συνθήκη ως εχέγγυο της εδαφικής ακεραιότητας, αλλά και της πολιτικής ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής μας και βεβαίως και της Ελληνικής Δημοκρατίας και αυτό δεν επιδέχεται οιασδήποτε παρερμηνείας”, σχολίασε περαιτέρω.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπενθύμισε ότι “η Συνθήκη της Λωζάνης είναι μια διεθνής συμφωνία. Εκτός από την Ελλάδα και την Τουρκία, την έχουν υπογράψει και άλλες χώρες, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Ρουμανία και το τότε Βασίλειο των Σερβών, Κροατών και Σλοβένων.

Με την προηγούμενη ιδιότητά μου, ως υπουργός Εξωτερικών της πατρίδας μας, είχα κατά το δυνατόν προσπαθήσει να αναδείξω αυτό το στοιχείο της Συνθήκης της Λωζάνης, επισκεπτόμενος όλες τις χώρες που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη.

Ως στατιστικό μέγεθος όλες αυτές τις χώρες συνολικά τις είχα επισκεφθεί 46 φορές, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας. Οι θέσεις της Ιαπωνίας όσον αφορά το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, παρεμπιπτόντως είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την Ελλάδα, ταυτίζονται σχεδόν με τις ελληνικές θέσεις, όπως και άλλων χωρών της ευρύτερης περιοχής (Φιλιππίνες, Ινδονησία, Αυστραλία), επισήμανε.

Είναι λοιπόν εξαιρετική ευκαιρία να υπάρξει μια βαθιά συζήτηση για την Συνθήκη της Λωζάνης, ειδικά στο πλαίσιο της Σχολής Εθνικής Αμύνης. Μιας Συνθήκης, παρεμπιπτόντως, που ορισμένα άρθρα της δεν έχουν τηρηθεί και μπορώ να σας αναφέρω το άρθρο 14 πχ, που αφορά τα δικαιώματα των Ελλήνων της Ίμβρου και της Τενέδου και το καθεστώς διακυβέρνησης των νησιών αυτών.

Η συζήτηση αυτή νομίζω, όχι μόνο προάγει τη γνώση, αλλά προάγει και την ευρύτερη αντίληψη της βασικότητας της Συνθήκης αυτής για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή μας”, κατέληξε.

Στην έναρξη των εργασιών της ημερίδας παρέστησαν επίσης ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Κεφαλογιάννης, ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, αντιναύαρχος Φραγκίσκος Λελούδας, ως εκπρόσωπος του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, ο επιτελάρχης ΓΕΑ, υποπτέραρχος Ιωάννης Μπιρμπίλης, ως εκπρόσωπος του αρχηγού ΓΕΑ, αντιπτεράρχου Θεμιστοκλή Μπουρολιά, ο υποδιοικητής ΓΕΠΣ- ΔΙΔΟΕ (Γενικής Επιθεώρησης Στρατού-Διοίκησης Δογμάτων Εκπαίδευσης), υποστράτηγος Γεώργιος Μπακόλας, ως εκπρόσωπος του αρχηγού ΓΕΣ, αντιστρατήγου Άγγελου Χουδελούδη, ο αρχιεπιστολέας ΓΕΝ, υποναύαρχος Γεώργιος Φλώρος, ως εκπρόσωπος του αρχηγού ΓΕΝ, αντιναυάρχου Ιωάννη Δρυμούση, ο υποστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας Εμμανουήλ Δουρβετάκης, ως εκπρόσωπος του αρχηγού της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγου Λάζαρου Μαυρόπουλου, ο υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος Δημήτρης Καλανιώτης, ως εκπρόσωπος του αρχηγού του Π.Σ. αντιστράτηγου Γεωργίου Πουρναρά και η υποπλοίαρχος ΛΣ Σμάρω Μπουρδούμπα, ως εκπρόσωπος του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής, αντιναυάρχου Γεωργίου Αλεξανδράκη.

ereportaz.gr

Ονόματα πασίγνωστων Πατρινών στη δικογραφία για το κύκλωμα παράνομου στοιχηματισμού – Διακινούσαν τεράστια “μαύρα” ποσά, κυκλοφορούσαν με πανάκριβα αυτοκίνητα (ΦΩΤΟ)

Τραγωδία στην Πάτρα: Αυτή είναι η 45χρονη που έχασε την ζωή της στο τροχαίο στην Οβρυά

Πάτρα: Τραγική κατάληξη για τον 44χρονο που χάθηκε στις εκβολές του Γλαύκου ενώ ψάρευε – Ποιος είναι ο άτυχος άνδρας

Αχαΐα: Άγνωστος πυροβόλησε και τραυμάτισε ανήλικους-Μεγάλη κινητοποίηση της Αστυνομίας-Νοσηλεύονται σε σοκ

Μεγάλη φωτιά σε πτηνοτροφική μονάδα στη Δυτική Αχαΐα – Ακούστηκαν εκρήξεις (ΦΩΤΟ) – ΝΕΟΤΕΡΑ

Πάτρα: Τραγωδία τα ξημερώματα στην Οβρυά – 45χρονη νεκρή σε τροχαίο ΦΩΤΟ

Ο ξακουστός θίασος «VARATE» ξανακτιπά απόψε με την τραγοδία «ΜΥΔΙΑ»

Πάτρα: “Έφυγε” από την ζωή ο “γίγαντας” της πυγμαχίας Αλέξης Πεφάνης