Ερώτηση της Σ. Αναγνωστοπούλου για τον “Ορισμό Γενικού Διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος”

03/04/2024 | 22:00

Σε ερώτηση της βουλευτή Αχαΐας της Νέας Αριστεράς αναφέρονται τα εξής:

Ο ν. 5062/2023  για το «ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥΣ» ψηφίστηκε από την κυβέρνηση τον περασμένο Νοέμβριο  και ορίζει τις προϋποθέσεις  “αξιοκρατικής” επιλογής των διοικήσεων των νομικών προσώπων του δημοσίου. Ενδεικτικές διατάξεις: άρθρο 5 παρ.1,2, και 15 παρ.3.

Ο εν λόγω νόμος κατηγοριοποιεί τα νομικά πρόσωπα και σύμφωνα με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, ΦΕΚ 199 Α΄/2023, ορίστηκε, ότι η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (εφεξής, ΕΒΕ) ανήκει στην ομάδα Α του εν λόγω νόμου.
Επιπλέον, ο ν.4452/2017 προβλέπει ότι «ο Γενικός Διευθυντής της ΕΒΕ είναι δημόσιος λειτουργός και διορίζεται για τετραετή θητεία, ανανεώσιμη μόνο μία (1) φορά», καθώς και ότι «ως Γενικός Διευθυντής της ΕΒΕ επιλέγεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ένας από τους τρεις (3) πρώτους υποψηφίους που περιλαμβάνονται στον ανωτέρω πίνακα της Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης». Είναι, δηλαδή, απολύτως σαφές ότι ο Γενικός Διευθυντής της ΕΒΕ δεν είναι δημόσιος υπάλληλος, αλλά δημόσιος λειτουργός και ο διορισμός του γίνεται από την Κυβέρνηση. Ασκεί, δηλαδή, ο ΓΔ της ΕΒΕ καθήκοντα Διευθύνοντα Συμβούλου, που περιγράφει ειδικά ο ν.4452/2017. Ο νόμος δεν προβλέπει τη θέση Διευθύνοντα Συμβούλου στην ΕΒΕ, αλλά προβλέπει αντ’ αυτού τη θέση Γενικού Διευθυντή με αρμοδιότητες και καθήκοντα ανάλογα ή ίδια μ’ αυτά του Διευθύνοντα Συμβούλου. Ο ΓΔ της ΕΒΕ ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Στις 2 Νοεμβρίου 2023, λίγες ώρες προτού ψηφιστεί στη Βουλή ο ν. 5062, δημοσιεύτηκε η 126092/Γ4 «Προκήρυξη πλήρωσης θέσης Γενικού Διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος  (ΕΒΕ)». Η προκήρυξη αυτή προβλέπει τα προσόντα διορισμού που ορίζει ο ν.4452/2017, και όχι αυτά του ν.5062/2023.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

-Είναι ενήμερο το Υπουργείο Εσωτερικών για την προκήρυξη που αφορά την επιλογή του Γενικού Διευθυντή της ΕΒΕ, η οποία ακυρώνει και αναιρεί τον ν.5062/2023;  Αν ναι, συμφωνεί το Υπουργείο Εσωτερικών για τη συνέχιση της διαδικασίας επιλογής ΓΔ στην ΕΒΕ, παρά τη δημοσίευση του ν.5062/2023;
Θα εφαρμοστεί  ο ν. 5062/2023 που πριν λίγους μήνες ψηφίστηκε από τη Βουλή ή θα εφαρμόσετε αυτόν à la carte, με την ΕΒΕ να αποτελεί παράδειγμα αναίρεσής του;  

Πάτρα: Νέος πρόεδρος στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ – Αλλαγή σκυτάλης μετά από χρόνια

Πάτρα: Θρήνος για 35χρονη από την Περιβόλα – Γέννησε το δεύτερο παιδάκι της και πέθανε 15 μέρες μετά!

Αχαΐα: Επιτέθηκαν σε μεταφορέα με ΙΧ – Προσπάθησαν να εμβολίσουν την μοτοσικλέτα του και στη συνέχεια τον ξυλοκόπησαν

Αναπάντητα ερωτήματα για τον χαμό της 35χρονης μητέρας από την Πάτρα – “Έφυγε” την ώρα που θήλαζε το μωρό της ΦΩΤΟ

Σοβαρό ατύχημα και χειρουργείο στο ΚΑΤ για τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη – Αναρρώνει στο νοσοκομείο

Βαρύ πένθος για τον αιφνίδιο θάνατο της 35χρονης μητέρας από την Πάτρα που μόλις είχε γεννήσει – Τα πιθανά αίτια, συγκλονίζει η μητέρα της

Τσικνοπέμπτη στην Πάτρα: Δεν θα πραγματοποιηθούν οι βραδινές εκδηλώσεις, κανονικά οι πρωινές

Αυτή είναι η αιτία θανάτου της 34χρονης από την Πάτρα δύο εβδομάδες μετά τον τοκετό – Τι έδειξε η Ιατροδικαστική