«Ξαφνικό θάνατο» στις συντάξεις ζητά το ΔΝΤ – Συνεχίζονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις

06/03/2017 | 23:45

Με διαφωνίες σε όλα τα μεγάλα θέματα ξεκινούν σήμερα Δευτέρα οι επαφές κυβέρνησης – Θεσμών στην Αθήνα χωρίς να είναι ορατή προοπτική συμφωνίας ως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου.

Σήμερα αναμένονται επαφές των τεχνικών κλιμακίων το πρωί και συναντήσεις των υπουργών με τους επικεφαλής το απόγευμα.

Το ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει καθόλου την τακτική του και η Ντέλια Βελκουλέσκου επιμένει σε ξαφνικό θάνατο των συντάξεων. Το Ταμείο απαιτεί κατάργηση των προσωπικών διαφορών στις συντάξεις άμεσα.

Βασική διαφορά είναι στο δημοσιονομικό κενό για το 2019, με το Ταμείο να επιμένει στις προβλέψεις του για 2% του ΑΕΠ, ζητώντας τα αντίστοιχα μέτρα για την κάλυψή του, ύψους 3,6 δισ. Ευρώ. Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία για την ελληνική οικονομία, η εκτίμηση αυτή θα πρέπει να αναθεωρηθεί προς τα κάτω.

Το πρωί της Δευτέρας θα διαφανεί εάν τα πράγματα οδηγούνται σε αδιέξοδο ή εάν υπάρχει περιθώριο γεφύρωσης των  μεγάλων διαφορών.

Το μεγαλύτερο αγκάθι είναι ενδεχομένως τα εργασιακά.

Με τη χαρακτηριστική φράση «το ΔΝΤ δεν φαίνεται να καταλαβαίνει τι σημαίνουν βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» περιέγραψε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας το κλίμα και το αποτέλεσμα της συνάντησης μεταξύ της Έφης Αχτσιόγλου και των εκπροσώπων των πιστωτών.

Η συνάντηση διήρκησε περίπου 50 λεπτά της ώρας και κατέληξε σε αδιέξοδο σε ό,τι αφορά στα βασικά θέματα της ατζέντας των εργασιακών σχέσεων, με κυρίαρχο την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Το υπουργείο Εργασίας επανέφερε στη σημερινή συζήτηση όλο το πλαίσιο των προτάσεων του που αναβαθμίζουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και δίνουν πρωτεύουσα σημασία στον ρόλο των κλαδικών συμβάσεων έναντι των επιχειρησιακών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ ήταν για μία ακόμη φορά κατηγορηματικά αντίθετο σε οποιαδήποτε παρέμβαση αφορά στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και στον καθορισμό των μισθών.

Χαρακτηριστικό της σημερινής συνάντησης είναι ότι από την αρχή της διαπραγμάτευσης κατεγράφη διαφωνία σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο και αυτή η εξέλιξη είχε ως αποτέλεσμα να μην προσχωρήσει η διαπραγμάτευση σε λεπτομέρειες των ζητημάτων της εργασιακής ατζέντας.

Πηγή: newsbeast.gr

Πάτρα: Στη φυλακή οι δύο από τους τρεις “νταήδες” των πεζόδρομων – Είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος για τους πολίτες

Τραγωδία στην Αχαΐα: 48χρονος κατέρρευσε στο κυνήγι μπροστά στα μάτια του πατέρα του

Περιτονίτιδα και ισχαιμικό επεισόδιο έδειξε η νεκροψία του 43χρονου μποξέρ που γρονθοκόπησε ορθοπεδικό στο Αίγιο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Διάρρηξη σε σπίτι γνωστού Πατρινού με μεγάλη λεία – Αφαίρεσαν μέχρι και συλλεκτική πένα με την υπογραφή του Τζον Κένεντι!

Αχαΐα: Την λήστεψαν οι συγγενείς, την βίασε ο ξάδελφος!

Πάτρα: Νταλίκα διέλυσε βανάκι πάνω σε μάντρα! ΦΩΤΟ

Σήμερα η κηδεία του 43χρονου Περικλή που κατέληξε στο Νοσοκομείο Αιγίου-Είχε κατηγορηθεί για επίθεση σε γιατρό του ίδιου Νοσοκομείου

Πάτρα: Άμεση σύλληψη από την ΕΛ.ΑΣ του επίδοξου ληστή του μίνι μάρκετ