Επίδομα θέρμανσης: Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της πλατφόρμας – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

19/12/2020 | 15:18

Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα επιδόματος θέρμανσης, το οποίο συνολικά θα ανέλθει σε 84 εκατ. ευρώ.
Η υπουργική απόφαση αναμένεται εντός της επόμενης εβδομάδας και σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα να ανοίξει το αργότερο στις 22 Δεκεμβρίου.
Η διεύρυνση του καταλόγου των επιδοτούμενων καυσίμων πέραν του πετρελαίου φαίνεται ότι καθυστερεί τις διαδικασίες.
Το επίδομα ξεκινάει από τα 80 ευρώ και μπορεί να φθάνει τα 600-700 ευρώ και θα καταβληθεί στους δικαιούχους μέχρι το τέλος του έτους.
Για να πάρει κάποιος το επίδομα θέρμανσης πρέπει να βάλει το διπλάσιο ποσό από αυτό που θα λάβει. Επίσης, τα χρήματα που θα πάρει πρέπει να τα ξοδέψει, αλλιώς τα επιστρέφει.
Στους δικαιούχους εντάσσονται για πρώτη φορά και όσοι χρησιμοποιούν φυσικό αέριο ή υγραέριο, αλλά και τα νοικοκυριά ορεινών οικισμών με πληθυσμό έως 2.500 κατοίκους που χρησιμοποιούν καυσόξυλα και πέλετ.
Για να γίνει πιο δίκαιη η καταβολή του επιδόματος η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών χώρισε τις περιοχές ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες (σε 200.000 τετραγωνάκια 750Χ750 μέτρα). Η λογική είναι πως το ύψος του επιδόματος θα υπολογίζεται με βάση το πόσες ημέρες του χρόνου η θερμοκρασία μιας περιοχής υποχωρεί κάτω από τους 15,5 βαθμούς Κελσίου.
Έτσι, προέκυψαν ζώνες και συντελεστές, με τους οποίους θα πολλαπλασιάζεται το επίδομα και θα προκύπτει το επίδομα που δικαιούται το κάθε νοικοκυριό.
Το επίδομα δικαιούνται φυσικά πρόσωπα για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ως εξής:

Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.
Έγγαμοι φορολογούμενοι, καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης οι οποίοι είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
Μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ που κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Τραγωδία στην Πάτρα: Αυτή είναι η 45χρονη που έχασε την ζωή της στο τροχαίο στην Οβρυά

Πάτρα: Τραγική κατάληξη για τον 44χρονο που χάθηκε στις εκβολές του Γλαύκου ενώ ψάρευε – Ποιος είναι ο άτυχος άνδρας

Αχαΐα: Άγνωστος πυροβόλησε και τραυμάτισε ανήλικους-Μεγάλη κινητοποίηση της Αστυνομίας-Νοσηλεύονται σε σοκ

Πάτρα: Τραγωδία τα ξημερώματα στην Οβρυά – 45χρονη νεκρή σε τροχαίο ΦΩΤΟ

Το Πατρινό Καρναβάλι 2026 πέρασε στην ιστορία – Φαντασμαγορική η Τελετή Λήξης, ραντεβού το 2027! (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Έρευνες του Λιμενικού για τον εντοπισμό 44χρονου που αγνοείται στις εκβολές του ποταμού Γλαύκου – Είχε πάει για ψάρεμα (ΦΩΤΟ)

Θλίψη στην Πάτρα: Έφυγε από τη ζωή σε τροχαίο η εκπαιδευτικός Καίτη Μαυράκη, σύζυγος του πνευμονολόγου Γιάννη Λύχρου

Πατρινό Καρναβάλι 2026 – Νυχτερινή ποδαράτη παρέλαση: Ένα ατέλειωτο πεδίο χαράς, εξωστρέφειας και γιορτής! ΔΕΙΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ