ΥΠΕΝ: 100 ερωταπαντήσεις για το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»

25/03/2021 | 20:13

 

Νέες διευκρινίσεις και οδηγίες για τη συμμετοχή των νοικοκυριών στο πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ εξέδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς επίκειται η έναρξη των εργασιών για όσους εντάχθηκαν στο πρόγραμμα στο πλαίσιο της τελευταίας προκήρυξης.

Εξοικονομώ – Αυτονομώ
Το ΥΠΕΝ διευκρινίζει μεταξύ άλλων ότι:

-Οι πληρωμές προς τους προμηθευτές θα πρέπει να γίνουν πριν την υποβολή της αίτησης εκταμίευσης της επιδότησης η οποία θα πρέπει να συνοδεύεται από τις αποδείξεις πληρωμής, ψηφιοποιημένες.

– Προκαταβολή από το πρόγραμμα χορηγείται μόνο στην περίπτωση που ο ωφελούμενος έχει εγκεκριμένο δάνειο. Η προκαταβολή ισούται με το 70 % του δανείου (και όχι του επιλέξιμου προϋπολογισμού του έργου).

-Η εξόφληση των δαπανών μπορεί να γίνει και με πιστωτική κάρτα.

-Επιτρέπεται η αλλαγή προμηθευτών καθώς και η υποβολή δαπανών διαφορετικών από αυτές που περιγράφονται στην αίτηση. Όμως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τηρούνται τα ανώτατα όρια ανά υποκατηγορία παρέμβασης που ορίζονται στον Οδηγό Εφαρμογής του Προγράμματος.

-Αν το ακίνητο μεταβιβαστεί κατά την διάρκεια υλοποίησης του έργου, χάνει το δικαίωμα των ωφελημάτων του Προγράμματος, δηλαδή δεν μπορεί να συνεχίσει η αίτηση με άλλον ιδιοκτήτη. Σε περίπτωση που το ακίνητο μεταβιβαστεί μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, ο νέος ιδιοκτήτης θα πρέπει να αποδεχτεί τις υποχρεώσεις που προκύπτουν λόγω της υπαγωγής της κατοικίας στο Πρόγραμμα και αναφέρονται στον Οδηγό Εφαρμογής του Προγράμματος (π.χ. να διατηρήσει το έργο για τουλάχιστον τρία έτη από την τελική εκταμίευση του δανείου ή/και της επιχορήγησης από το πρόγραμμα της «άμεσης ενίσχυσης»).

Σε σοβαρή κατάσταση με μηνιγγοεγκεφαλίτιδα ο μαθητής του 6ου ΕΠΑΛ Αθήνας – Δεν σχετίζεται το κρούσμα με αυτά της Πάτρας

ΕΦΕΤ: Ανακαλείται τσουρέκι με γέμιση πραλίνα φουντουκιού

Παρουσιάζεται στην Πάτρα το βιβλίο «Θεματογραφία Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας»

Συνελήφθη ο Χρήστος Μαυρίκης για την απόπειρα δωροδοκίας Αρεοπαγίτη

Μητρόπολη Πατρών: Παράκληση για τις Πανελλήνιες εξετάσεις

Ταϊβάν: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πεζούς σκοτώνοντας 3 ανθρώπους

Ο Χρήστος Μαυρίκης αναζητείται για την απόπειρα δωροδοκίας σε δικαστή του Αρείου Πάγου

Ηλεία: Τον δρόμο για τις φυλακές πήρε ο 23χρονος που μαχαίρωσε θανάσιμα ομοεθνή του