Χατζηδάκης: Παραγραφή οφειλών στον ΕΦΚΑ στη 10ετία

12/08/2022 | 15:53

Οι παραγραφές των οφειλών στην εφορία κατεβαίνουν από την 20ετία στην 10ετία,  ωστόσο όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης «μιλάμε για παραγραφή οφειλών οι οποίες δεν έχουν αναζητηθεί μέσα σε μια 10ετία από τον ΕΦΚΑ. Όσες έχουν αναζητηθεί δεν παραγράφονται».

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο υπουργός ανέφερε πως εάν παραγράφονταν και οφειλές που έχουν αναζητηθεί υπάρχει ο ηθικός κίνδυνος να μην πληρώνει κανένας και θα κατέρρεε το ασφαλιστικό σύστημα, εξήγησε.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε, επίσης, ότι στο νομοσχέδιο του υπουργείου περιλαμβάνεται η εναρμόνιση των οφειλών της ΑΑΔΕ με τις οφειλές του ΕΦΚΑ.

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στις εκκρεμείς συντάξεις, την αύξηση του κατώτατου μισθού και το θέμα των παρακολουθήσεων.

Εκκρεμείς συντάξεις

Σχετικά με τι εκκρεμείς συντάξεις, ο υπουργός είπε ότι μετά τον δεκαπενταύγουστο θα έχουμε τα επίσημα στοιχεία και εκτίμησε ότι θα έχουμε τελειώσει και με τις εκκρεμότητες του 2019.

Σημείωσε, δε, ότι για το 2020 έχει μείνει μόνο ένα 2,5% εκκρεμοτήτων και για το 2022 το 75% έχει ήδη πάρει σύνταξη. Το πρόβλημα, ωστόσο, παραμένει στο δημόσιο όπου υπάρχει καθυστέρηση.

Ο κ. Χατζηδάκης είπε επίσης ότι είναι θέμα μηνών η καταβολή των επικουρικών συντάξεων.

Αύξηση κατώτατου μισθού

Ο υπουργός ερωτώμενος για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού το 2023 είπε ότι είναι πιθανό να συμβεί την Πρωτομαγιά.

Όπως εξήγησε τον Ιανουάριο θα γίνει ο προσδιορισμός, μετά θα μεσολαβήσει μια περίοδος διαβούλευσης και στο τέλος θα προταθεί από την κυβέρνηση το ύψος της αύξησης.

Υπόθεση υποκλοπών

Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης σχολίασε το θέμα των παρακολουθήσεων. Τόνισε ότι όλη αυτή η ιστορία ήταν ένα λάθος, που επισκιάζει το κυβερνητικό έργο.

«Το λάθος αυτό τιμωρήθηκε. Είμαστε ανοιχτοί να πάρουμε κι άλλες πρωτοβουλίες και περιμένουμε προτάσεις», είπε.

Πάτρα: Νέος πρόεδρος στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ – Αλλαγή σκυτάλης μετά από χρόνια

Πάτρα: Θρήνος για 35χρονη από την Περιβόλα – Γέννησε το δεύτερο παιδάκι της και πέθανε 15 μέρες μετά!

Αχαΐα: Επιτέθηκαν σε μεταφορέα με ΙΧ – Προσπάθησαν να εμβολίσουν την μοτοσικλέτα του και στη συνέχεια τον ξυλοκόπησαν

Αναπάντητα ερωτήματα για τον χαμό της 35χρονης μητέρας από την Πάτρα – “Έφυγε” την ώρα που θήλαζε το μωρό της ΦΩΤΟ

Σοβαρό ατύχημα και χειρουργείο στο ΚΑΤ για τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη – Αναρρώνει στο νοσοκομείο

Πάτρα: Γερό τρακάρισμα στα Μποζαΐτικα – Ενεπλάκησαν τρία οχήματα (ΦΩΤΟ)

Βαρύ πένθος για τον αιφνίδιο θάνατο της 35χρονης μητέρας από την Πάτρα που μόλις είχε γεννήσει – Τα πιθανά αίτια, συγκλονίζει η μητέρα της

Κατάρρευσε το σημείο που είχε υποστεί καθίζηση στην “111” – Αδύνατη η οδική σύνδεση της Δίβρης με την Πάτρα (ΦΩΤΟ)