Άνοδο 5,9% κατέγραψε στην διάρκεια του 2022 το ΑΕΠ

07/03/2023 | 14:32

Ανάπτυξη της τάξης του 5,9% επετεύχθη στην ελληνική οικονομία πέρυσι, μετά και την άνοδο του ΑΕΠ κατά 5,2% το δ’ τρίμηνο του 2022.

Η άνοδος κατά 5,9% (με τον προϋπολογισμό να προβλέπει 5,6%) και με το ΑΕΠ να διαμορφώνεται στα 192,1 δισ. ευρώ έναντι 181,3 δισ. ευρώ το 2021, δημιουργεί καλύτερες συνθήκες τόσο για το πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού όσο και για το δημόσιο χρέος ως ποσοστού του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τους τριμηνιαίους και ετήσιους εθνικούς λογαριασμούς που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ, η ανάπτυξη πέρυσι προήλθε από τις εξελίξεις στα εξής μεγέθη:

*Η τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε 5,5% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 7,8% και εκείνη της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε 1,6%).

*Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου) αυξήθηκαν 21,7%.

*Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν 4,9%, ενώ οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση 10,2%.

Παράλληλα, η άνοδος του ΑΕΠ κατά 5,2% το δ’ τρίμηνο πέρυσι σε σχέση με το αντίστοιχο του 2021, οφείλεται στα εξής:

*Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 2,4% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 4,2% και αυτή της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε 1,9%.

*Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν 14,8%.

*Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση 3,5% (οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν 3,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 5,1%).

*Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση 7,5% (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 4,8% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 12,9%).

Ενώ, μεταξύ δ’ τριμήνου και γ’ τριμήνου πέρυσι, το ΑΕΠ αυξήθηκε 1,4%. Η άνοδος αυτή προήλθε από τις εξής εξελίξεις στα βασικά μεγέθη:

*Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε 1,2% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 1,8% και εκείνη της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε 0,3%).

*Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν 8,5%.

*Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση 0,8% (οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν 2,8%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 0,7%).

*Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση 6,3% (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 4,5%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 11,1%).

Όπως σημειώνει η ΕΛΣΤΑΤ, υπήρξε αναθεώρηση των περυσινών τριμήνων, ιδίως του γ’ τριμήνου, καθώς συμπεριελήφθησαν τα έσοδα από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης μέσω του προσωρινού μηχανισμού Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Ωστόσο, τονίζεται ο προσωρινός χαρακτήρας της ταξινόμησής τους ως φόρων επί των προϊόντων και ως εκ τούτου ως στοιχείων επιδρώντων αυξητικά στο ΑΕΠ. Πιθανή αναταξινόμησή τους σε συνέχεια έκδοσης κατευθυντήριων οδηγιών από τη Eurostat στο πλαίσιο της τελικώς εναρμονισμένης αντιμετώπισης των συναλλαγών αυτών (αλλά και όλων των σχετιζόμενων με την ενέργεια συναλλαγών), ενδέχεται να αναιρέσει, μερικώς ή ολικώς, την ανωτέρω θετική επίδραση. Σε κάθε περίπτωση, οι κατευθυντήριες οδηγίες θα ενσωματωθούν αρχικά στους λογαριασμούς Γενικής Κυβέρνησης και στα στοιχεία της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος και στη συνέχεια στους τριμηνιαίους και ετήσιους εθνικούς λογαριασμούς και ενδέχεται να οδηγήσουν σε αναθεωρήσεις (π.χ. αναταξινόμηση συναλλαγών).

Κλειστή η Ιόνια Οδός από Άρτα μέχρι Αμφιλοχία μετά την κατολίσθηση και το ρήγμα 200 μέτρων – Θα αργήσει η αποκατάσταση του έργου

Πάτρα: Βρήκε νεκρό τον 30χρονο σύζυγό της – Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

Πάτρα: Παρανάλωμα του πυρός δύο αυτοκίνητα-Πεπεισμένες οι Αρχές για εμπρησμό (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Στη φυλακή ο γνωστός Πατρινός επιχειρηματίας για το σκάνδαλο με τα 3 εκατομμύρια ευρώ με φόντο την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία

Πάτρα: Αναστάτωση από τροχαίο στην Ακτή Δυμαίων – Όχημα “καβάλησε” τη νησίδα και μπήκε στο αντίθετο ρεύμα (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Τροχαίο με δίκυκλο στην εθνική οδό – Ένας τραυματίας-Φωτο & Βίντεο

Πάτρα: Το “μαγαζί” είχε από κοκαΐνη μέχρι χάπια έκσταση – Συνελήφθησαν δύο άτομα για εγκληματική οργάνωση – Έρευνες σε σπίτια της πόλης

Αχαΐα: Αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει, νοσηλεύονταν σε κώμα και κατέληξε σε νοσοκομείο της Αττικής