K. Χατζηδάκης: Υπερβήκαμε τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% το 2023

10/02/2024 | 22:00

Το 2023 ήταν μία ακόμα δύσκολη χρονιά με δημοσιονομικό κόστος για την κυβέρνηση. Διπλές εκλογές και φυσικές καταστροφές ανάγκασαν, μεταξύ άλλων, το οικονομικό επιτελείο να διαθέσει σημαντικά κονδύλια για την αποζημίωση και αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν.

Παρόλα αυτά, από τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών φαίνεται ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ το 2023 επιτεύχθηκε. «Τώρα σύντομα που θα βγουν τα επίσημα στοιχεία κατορθώσαμε και υπερέβημεν το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα που είχε τεθεί 1,1% του ΑΕΠ στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της χώρας» ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σε εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Καθοριστικός παράγοντας για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου ήταν η πορεία των δημοσίων εσόδων τα οποία, σύμφωνα με τον υπουργό, πέρυσι αυξήθηκαν κατά 9,2%. Αύξηση ο οποία, σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη, επιτεύχθηκε χωρίς την επιβολή νέων φόρων αλλά περισσότερο εξαιτίας της ανάπτυξης και του περιορισμού της φοροδιαφυγής και λιγότερο λόγω της επίπτωσης του πληθωρισμού ο οποίος υποχώρησε σε σχέση με το 2022.

Όσον αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι δεν θα καταγραφούν σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με την πρόβλεψη για 2,4% το προηγούμενο έτος αν και οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα κυμανθεί στα επίπεδα του 2%. Αντίθετα «απόσταση» καταγράφεται στις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης και της «αγοράς» αναφορικά με τον ρυθμό ανάπτυξης για το 2024. Σύμφωνα με τον φετινό προϋπολογισμό η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,9%. Εκτιμήσεις οι οποίες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των επενδύσεων κατά 15,1% με τη συμβολή και των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Εν αναμονή των νέων χειμερινών προβλέψεων της Κομισιόν την Παρασκευή 15 του μηνός, με βάση τις Φθινοπωρινές προβλέψεις, το 2024 ο ρυθμός ανάπτυξης θα φτάσει στο 1,3%.

Πάτρα: Ανείπωτη θλίψη για τον 27χρονο Δημήτρη Λιόπετα, θύμα του τροχαίου στην οδό Αμερικής

Πάτρα: “Αυτό είναι το αίμα της κόρης μου” – Ο πατέρας της 8χρονης που τραυματίστηκε στο θανατηφόρο τροχαίο στην Ακτή Δυμαίων ξεσπά (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Νεκρός ο οδηγός της μοτοσικλέτας που παρασύρθηκε από ΙΧ στην Αμερικής

Πάτρα – ΝΕΟΤΕΡΑ: Θανατηφόρο το τροχαίο στην Ακτή Δυμαίων – Νεκρή η γυναίκα που παρασύρθηκε από μηχανή – Στο νοσοκομείο με τραύματα το ανήλικο κορίτσι που ήταν μαζί της – ΦΩΤΟ

Πάτρα: Η 71χρονη “γιαγιά” έχασε την ζωή της για να προστατεύσει την 8χρονη – Σοκαριστικές λεπτομέρειες για το τροχαίο στην Ακτή Δυμαίων

Τροχαίο στην Ακτή Δυμαίων: Η 86χρονη Τιτίκα Βασιλοπούλου έσωσε με τον θάνατό της τη μικρή Μαρία!

Πάτρα: Σοβαρό τροχαίο στην οδό Αμερικής-Ο οδηγός του ΙΧ έφυγε “για το Νοσοκομείο” από το σημείο-Εντοπίστηκε στο Ρίο από τους αστυνομικούς (ΝΕΟΤΕΡΑ)

Συγκλονισμένη η Πάτρα από το σοκαριστικό τροχαίο που στοίχισε την ζωή του Δημήτρη Λιόπετα – Λουλούδια και κεριά στο σημείο ΦΩΤΟ