Συνελήφθησαν για τρομοκρατία δήμαρχοι τεσσάρων κουρδικών πόλεων στην Τουρκία

15/10/2019 | 18:04

Στο πλαίσιο “αντιτρομοκρατικών” ερευνών συνελήφθησαν φιλοκούρδοι δήμαρχοι τεσσάρων πόλεων της νοτιοανατολικής Τουρκίας, σύμφωνα με αξιωματούχο του κόμματός τους.

Οι “συνδήμαρχοι” τεσσάρων πόλεων της νοτιοανατολικής Τουρκίας, των Χακάρι, Γιουκσέκοβα, Ερτζίς και Νουσαϊμπίν, στις οποίες ζουν κυρίως Κούρδοι, συνελήφθησαν τα χαράματα, δήλωσε ο αξιωματούχος του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Οι πόλεις, που ελέγχονται από το HDP, διευθύνονται από “συνδημάρχους”, έναν άνδρα και μία γυναίκα, με στόχο την εμπέδωση της ισότητας μεταξύ των φύλων.

Remaining Time-0:01
Fullscreen
Mute

Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, συνελήφθησαν στο πλαίσιο ερευνών για συμμετοχή στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ή για σχέσεις με την οργάνωση αυτή, που χαρακτηρίζεται “τρομοκρατική” από την Άγκυρα.

Οι συλλήψεις αυτές λαμβάνουν χώρα ενώ η Τουρκία διεξάγει επίθεση στη Συρία εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), μίας οργάνωσης που υποστηρίζεται από τις δυτικές χώρες, όμως χαρακτηρίζεται “τρομοκρατική” από την Άγκυρα για τις σχέσεις της με το PKK.

Αυτή η στρατιωτική επιχείρηση συνοδεύεται από την καταστολή των επικριτών της στο εσωτερικό της Τουρκίας, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίοι κατηγορούνται ότι κάνουν “τρομοκρατική προπαγάνδα”.

Μετά την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες συλλήψεις, σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ.

Έρευνα για “τρομοκρατική προπαγάνδα” διεξάγεται σε βάρος των συμπροέδρων του HDP, του Σεζάι Τεμελί και της Περβίν Μπουλντάν, αφού επέκριναν την επιχείρηση εναντίον της YPG.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί τακτικά το HDP ότι είναι μία

“πολιτική βιτρίνα” του PKK.

Το HDP, πολλοί αξιωματούχοι του οποίου έχουν συλληφθεί τα τρία τελευταία χρόνια, απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές και καταγγέλλει ότι είναι θύμα καταστολής επειδή αντιπολιτεύεται τον Ερντογάν.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Πηγή ΦΩΤΟ αρχείου: DPA

Γερμανία: «Σείστηκε» η «Allianz Arena» στο αντίο του Μίλερ

Τα μυστικά για ένα τέλειο Γαλλικό Φιλί

Σεπόλια: «Του έριξαν δύο φορές και φύγανε» λέει ο πατέρας του 17χρονου που τραυματίστηκε στους πυροβολισμούς

Περπάτημα: Πόσα λεπτά την ημέρα μας βοηθούν να χάσουμε τα έξτρα κιλά;

ΛΔ Κονγκό: Τουλάχιστον 104 νεκροί από τις πλημμύρες στις όχθες της λίμνης Τανγκανίκα

Μπενφίκα – Σπόρτινγκ 1-1: Ισοπαλία στο πορτογαλικό ντέρμπι με «μαγικό» Βαγγέλη Παυλίδη

Μάκης Βορίδης για το μεταναστευτικό: «Για τους παράνομους μετανάστες πρέπει να υπάρχει κύρωση – Αυτό σημαίνει φυλακή»

Ατλέτικο Μαδρίτης – Σοσιεδάδ 4-0: Ο εντυπωσιακός Σέρλοθ «καθάρισε» για τους γηπεδούχους