Σεισμός 6,8 Ρίχτερ στην Τουρκία: 14 νεκροί – Κατέρρευσαν κτήρια – Δείτε τις πρώτες εικόνες

24/01/2020 | 20:20

 

Ισχυρός σεισμός 6,8  Ρίχτερ σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην επαρχία Ελαζίγ στην ανατολική Τουρκία. Στις 12 το βράδυ, Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι υπάρχουν ήδη 14 νεκροί και τουλάχιστον 2 τραυματίες. Πρόκειται για επιφανειακό σεισμό, αφού το εστιακό του βάθος υπολογίζεται στα δέκα χιλιόμετρα, ενώ έγινε αισθητός στη Συρία, το Ισραήλ και το Ιράκ.  Από την πλευρά του το Σεισμολογικό Κέντρο του Καντιλί  κατέγραψε τον σεισμό στους 6,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Οι πρώτες εικόνες από την περιοχή είναι εικόνες καταστροφής, αφού κτήρια έχουν καταρρεύσει και εκφράζονται φόβοι ότι άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στα ερείπια.

Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής έχουν βγει πανικόβλητοι στους δρόμους, ενώ ήδη έχει αρχίσει ο «χορός» των μετασεισμών.

Ο ισχυτότερος μετασεισμός που έχει καταγραφεί έως αυτή την ώρα είναι της τάξης των 5,4 ρίχτερ, ενώ προηγήθηκαν δονήσεις 5,1 και 5 Ρίχτερ, αλλά και δεκάδες μικρότερες.

Σεισμός 6,8 Ρίχτερ στην Τουρκία: 14 νεκροί - Κατέρρευσαν κτήρια - Δείτε τις πρώτες εικόνες

Το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται στο κορυφαίο σημείο της διείσδυσης της αραβικής τεκτονικής πλάκας στην ευρωπαϊκή, είπε στο protothema.gr ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, Ευθύμιος Λέκκας. Συνεπώς, πρόκειται για μια περιοχή γνωστή για τη σεισμικότητά της, ενώ ο σεισμός των 6,8 Ρίχτερ δεν επηρεάζει τον ελλαδικό χώρο. Ωστόσο, δήλωσε ιδιαίτερα ανήσυχος για την έκταση των καταστροφών που έχουν προκληθεί. 

Ο κ. Λέκκας διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι την Βυρηττό. Ήταν πολύ ισχυρός και πιθανότατα έχει προκαλέσει μεγάλες ζημιές.

Πρόσθεσε δε,  ότι θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί μεγέθους ακόμη και 6,5 ρίχτερ.

Ο κ. Λέκκας διευκρίνισε ότι δεν προήλθε από το πολύ γνωστό ρήγμα της Ανατολίας ούτε έχει σχέση με του πολύ πρόσφατους σεισμούς στην Μικρά Ασία απέναντι από την Λέσβο.

 

 

Σφοδρότατο και πολύ επιφανειακό χαρακτήρισε σε δηλώσεις του, τον σεισμό ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευκρινίζοντας ότι προήλθε από το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας μέσα στην Τουρκία. Και ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι περιμένουμε ισχυρούς μετασεισμούς.

Ήδη, στα ερείπια των γκρεμισμένων κτηρίων πολίτες αναζητούν τους δικούς τους ανθρώπους, ενώ σπεύσουν σωστικά συνεργεία. Το 2010, στην ίδια επαρχία είχε γίνει σεισμός 6 Ρίχτερ με 50 νεκρούς.

Ο πρόεδρος της Διαχείρισης Καταστροφών και Επειγόντων Περιστατικών στην Τουρκία, Μεχμέτ Γκιούλογλου δήλωσε λίγα λεπτά μετά τον σεισμό στην Τουρκία: «Οι ομάδες μας έχουν ξεκινήσει εργασίες στο σημείο, παρακολουθούμε τις εξελίξεις». Τουρκικές οργανώσεις αρωγής στέλνουν ομάδες στην πληγείσα περιοχή.

Κρατικά ΜΜΕ στη γειτονική Συρία μετέδωσαν ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε περιοχές της χώρας. Μέσα μαζικής ενημέρωσης στον Λίβανο μετέδωσαν ότι η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στη Βηρυτό και την Τρίπολη.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι υπάρχουν τέσσερις νεκροί και δύο τραυματίες. 

 

 

Σεισμός 6,8 Ρίχτερ στην Τουρκία: 14 νεκροί - Κατέρρευσαν κτήρια - Δείτε τις πρώτες εικόνες

Σύμφωνα με μαρτυρίες ο σεισμός έγινε αισθητός  και στο Ισραήλ, το Ιρακ και τη Συρία.  

Εκφράζονται φόβοι για θύματα και ζημιές από την ισχυρότατη σεισμική δόνηση.

ΣΟΚ: 21χρονος κατέρρευσε μπροστά στον υπολογιστή του – Θρήνος στην Εγλυκάδα Πατρών

Τραγωδία στην Παναγοπούλα: Η μοίρα “έφερε” μαζί με το γάμο την κηδεία!-Η απόφαση της συντρόφου του 54χρονου νεκρού να παντρέψει σήμερα την κόρη της και να τιμήσει τον αδικοχαμένο Μάκη

Αχαΐα – Τραγωδία δίχως τέλος: Και δεύτερος νεκρός στο φρικτό τροχαίο στην Ολυμπία Οδό, ένας νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Πάτρα: Χαμός στην Αγ. Σοφίας, επιτέθηκαν σε κοπέλα και αστυνομικό ΦΩΤΟ

Τραγωδία με δύο νεκρούς στην εθνική οδό: Επί ένα χιλιόμετρο το ΙΧ της 70χρονης κινείτο ανάποδα στο δρόμο – Σοκαριστικές λεπτομέρειες

Πάτρα: Θλίψη για τον θάνατο του “γάτου” Νίκου Παπαδημητρόπουλου

Πάτρα: Πέθανε ο δολοφόνος της Κωνσταντίνας Κουλούρη και της Ρεγγίνας Παπανδρέου

Πέθανε ξαφνικά η 28χρονη κόρη της Μπέσσυς και του Διαμαντή Λαιμού – Θρήνος στην εφοπλιστική οικογένεια