Τσουνάμι στην Ινδονησία: Εικόνες ολέθρου με 222 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες και αγνοούμενους

23/12/2018 | 19:46

Εικόνες απόλυτης καταστροφής και ολέθρου έρχονται από την πόλη Sunda Strait της Ινδονησίας, μετά το φονικό τσουνάμι που έπληξε τις ακτές της, προκαλώντας τον θάνατο 222 ανθρώπων, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό. Το φονικό κύμα προκλήθηκε από ηφαιστειακή δραστηριότητα στον κρατήρα Κρακατόα, γεγονός που συντέλεσε καθοριστικά, όπως όλα δείχνουν, στην «εκατόμβη» των νεκρών στην πόλη του νησιωτικού συμπλέγματος.

Οι υπεύθυνοι της αρμόδιας αρχής για την παρακολούθηση εκδήλωσης τσουνάμι, δήλωσαν ότι το σύστημα ενεργοποιείται μετά από σεισμική δραστηρίότητα, κάτι που δεν συνέβη στην προκειμένη περίπτωση.

Οι εικόνες από τον όλεθρο που έπληξε την πόλη της Ινδονησίας προκαλούν σοκ, καθώς εκτός των 222 νεκρών, άλλα 843 άτομα έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία, ορισμένα εκ των οποίων σοβαρά, και άλλα 28 αγνοούνται. Η πόλη Sunda Strait πάντως έχει κυριολεκτικά ισοπεδωθεί σε ένα μεγάλο ποσοστό και ιδιαίτερα στις παραλιακές συνοικίες της. Δρόμοι έχουν κατακλυστεί από τόνους λάσπης και δομικών υλικών, σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ οι σακούλες με τα πτώματα που είναι διάσπαρτα σε πολλά σημεία, ενισχύουν το δράμα των κατοίκων, οι οποίοι ήταν εντελώς απροετοίμαστοι και ανίσχυροι να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη τραγωδία που τους βρήκε.
Τσουνάμι στην Ινδονησία: Εικόνες ολέθρου με 222 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες και αγνοούμενους

Η ετυμηγορία των αρχών είναι ότι το τσουνάμι προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα. Η πόλη Sunda Strait βρίσκεται ανάμεσα στα νησιά Java και Sumatra και αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ξηράς μεταξύ της θάλασσας Java και του Ινδικού Ωκεανού.

Το φονικό κύμα έπληξε τις ακτές της μικρής πόλης στις 21:30 τοπική ώρα, δίχως καμία προειδοποίηση από τις αρχές. Εκείνη την ώρα πολύς κόσμος βρισκόταν στους δρόμους και δη στα παραλιακά κέντρα διασκέδασης, ανάμεσά τους και αρκετοί τουρίστες.

Νεκροί αναφέρθηκαν και σε άλλες περιοχές που «χτύπησε» το τσουνάμι και συγκεκριμένα στις περιοχές Pandeglang και Serang του νησιού Java, αλλά και στην επαρχία Lampung στη Σουμάτρα. 

Δείτε βίντεο από τη στιγμή που το τσουνάμι «χτυπά» ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη συναυλία: 

Πώς το ηφαίστειο προκάλεσε το φονικό τσουνάμι

Οι υποβρύχιες ηφαιστειακές εκρήξεις, οι οποίες είναι σχετικά σπάνιες, μπορούν να προκαλέσουν τσουνάμι λόγω της ξαφνικής μετατόπισης των υδάτων, σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο Πληροφοριών για τα Τσουνάμι.

Μετά την τραγωδία, ο οργανισμός διαχείρισης καταστροφών ζήτησε από τον πληθυσμό να εγκαταλείψει τις παράκτιες περιοχές κατά μήκος του στενού, καθώς συνεχίζεται η δραστηριότητα του ηφαιστείου και υπάρχει κίνδυνος νέων τσουνάμι. Η προειδοποίηση θα παραμείνει ενεργή προς το παρόν μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου. «Στην περίπτωση των σεισμών, η πιθανότητα να υπάρξει ένα δεύτερο τσουνάμι είναι πολύ μικρή. Αλλά όταν αυτό έχει προκληθεί από έκρηξη ηφαιστείου, το σενάριο είναι διαφορετικό», τόνισε ο Ραχμάτ Ριγιόνο, διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Κλιματολογίας και Γεωφυσικής της Ινδονησίας, όπως μετέδωσε το Πρακτορείο Antarα.

Τσουνάμι στην Ινδονησία: Εικόνες ολέθρου με 222 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες και αγνοούμενους
Τέταρτη πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο η Ινδονησία, με πάνω από 260 εκατομμύρια κατοίκους, είναι από τις πιο επιρρεπείς σε καταστροφές στη Γη. Οι γεωλόγοι ονομάζουν την περιοχή «Δακτύλιο της Φωτιάς», καθώς τέμνονται τεκτονικές πλάκες και προκαλούν μέρος των ηφαιστειακών εκρήξεων και των σεισμών του πλανήτη.

Στις 28 Σεπτεμβρίου, ένας σεισμός μεγέθους 7,5 Ρίχτερ στο κέντρο του νησιού Σουλαουέζι, προκάλεσε ένα τσουνάμι που άφησε 2.102 νεκρούς και περισσότερους από 200.000 άστεγους, κυρίως στην πόλη Πάλου και τα περίχωρά της.

Εκατοντάδες άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται μήνες μετά την καταστροφή που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός.

Στις 26 Δεκεμβρίου 2004, ένα τσουνάμι που προκλήθηκε από έναν υποθαλάσσιο σεισμό 9,3 Ρίχτερ ανοικτά των ακτών της Σουμάτρα, προκάλεσε τον θάνατο 220.000 ανθρώπων σε διάφορες χώρες του Ινδικού Ωκεανού, εκ των οποίων 168.000 στην Ινδονησία. Ήταν η μεγαλύτερη καταστροφή αυτού του είδους στη σύγχρονη ιστορία.

Το 1883, η έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα αποτέλεσε μια από τις χειρότερες ηφαιστειακές εκρήξεις στην ιστορία καθώς έχασαν τη ζωή τους περίπου 36.000 άνθρωποι. Η ηφαιστειακή τέφρα τότε έφτασε ακόμη και στην αμερικανική ήπειρο. Η γεωμορφολογία των νησιών αυτών άλλαξε μάλιστα έπειτα από αυτή την έκρηξη και το ηφαίστειο Κρακατόα εξαφανίστηκε κάτω από τη θάλασσα. Ωστόσο, γύρω στο 1930 ένα νέο νησί εμφανίστηκε περίπου στην ίδια τοποθεσία, επίσης με ένα ηφαίστειο που συνεχίζει να ανεβαίνει κάθε χρόνο. Στην Ινδονησία βαφτίστηκε «Anak Krakatau», που σημαίνει ο «γιος του Κρακατόα».

Αίγιο: Ο 43χρονος που ξυλοκόπησε γιατρό στο νοσοκομείο την Παρασκευή, πέθανε σήμερα στο ίδιο νοσηλευτικό ίδρυμα! (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο – “Έφυγε” ο γνωστός γκαλερίστας Παναγιώτης Ζέρβας – Αύριο η κηδεία του

Αχαΐα: Άνδρας βρέθηκε νεκρός στην άκρη του δρόμου – Μυστήριο με τα αίτια θανάτου, έρευνα της ΕΛ.ΑΣ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ-Πάτρα: Άνδρες γνωστοί στη “νύχτα” έδωσαν ραντεβού για να λύσουν τις διαφορές τους-Στη θέα του όπλου ο ένας εμβόλισε μοτοσικλέτα-Συνελήφθησαν τρία άτομα

Πάτρα: Στη φυλακή οι δύο από τους τρεις “νταήδες” των πεζόδρομων – Είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος για τους πολίτες

«Τι Ψυχή θα Παραδώσεις, Μωρή; – Μέρος Πρώτο» – Έρχεται στη μεγάλη οθόνη

Περιτονίτιδα και ισχαιμικό επεισόδιο έδειξε η νεκροψία του 43χρονου μποξέρ που γρονθοκόπησε ορθοπεδικό στο Αίγιο

Aποκλειστικό: Με δράση και καταγωγή από την Αχαΐα ο «Έλληνας Εσκομπάρ» της κοκαΐνης