Πώς θα μάθουμε στα παιδιά να συγχωρούν;

 

 

Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει πώς μπορούμε να μάθουμε στα παιδιά να συγχωρούν με απλό τρόπο που να ταιριάζει στην ηλικία τους.

Πρόσφατη μελέτη προτείνει ότι μαθαίνοντας στα παιδιά να κατανοούν τις απόψεις των άλλων θα μπορούσαμε να τα βοηθήσουμε να συγχωρούν πιο εύκολα, εξοικειώνοντάς τα με την έννοια της συγχώρεσης. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η διδασκαλία των παιδιών να ζητούν ειλικρινή συγγνώμη μπορεί να τα βοηθήσει να λάβουν συγχώρεση από τους άλλους.

Πώς συγχωρούν τα παιδιά;

«Η συγχώρεση είναι σημαντική σε παιδιά και ενήλικες για την αποκατάσταση των σχέσεων και τον περιορισμό των μελλοντικών συγκρούσεων», επισημαίνει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Αλλά δεν γνωρίζαμε πολλά για το τι κάνει τα παιδιά πιο πιθανό να συγχωρούν τους άλλους, ιδιαίτερα από την πρώιμη παιδική ηλικία έως την εφηβεία. Αυτό θέλαμε να εξερευνήσουμε με τη μελέτη μας» αναφέρει η ίδια.

Τρία ήταν τα κύρια ευρήματα της μελέτης.

Πρώτον, τα παιδιά είναι πιο πιθανό να συγχωρήσουν κάποιον εάν έχουν ζητήσει συγγνώμη. Δεύτερον, τα παιδιά είναι πιο πιθανό να συγχωρήσουν άτομα που είναι «ομαδικά». Τρίτον, όσο πιο προηγμένες είναι οι δεξιότητες της «Θεωρίας του Νου» ενός παιδιού, τόσο πιο πιθανό είναι να συγχωρήσει τους άλλους.

Η θεωρία του νου περιλαμβάνει την ικανότητα να κατανοείτε ότι οι πεποιθήσεις, οι προθέσεις και οι επιθυμίες κάποιου άλλου είναι διαφορετικές από τις δικές σας.

Βρήκαμε ότι τα παιδιά έχουν εξελιγμένες ικανότητες να συγχωρούν τους άλλους, λένε οι ερευνητές. Τα παιδιά είναι ικανά να αποκαταστήσουν τις σχέσεις με τους άλλους και συνήθως ενδιαφέρονται να το κάνουν.

Που να εστιάσετε

Οι ερευνητές εντόπισαν δύο πράγματα στα οποία οι γονείς και οι δάσκαλοι μπορεί να θέλουν να επικεντρωθούν σε σχέση με τη συγχώρεση.

Το ένα είναι να βοηθάτε τα παιδιά να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι να ζητούν συγγνώμη με ουσιαστικό τρόπο. Τα παιδιά είναι ικανά να διακρίνουν μια ανειλικρινή συγγνώμη και η ανειλικρινής συγγνώμη δεν συμβάλλει στην ενθάρρυνση της συγχώρεσης.

Η συγγνώμη πρέπει να κάνει σαφές ότι κάποιος καταλαβαίνει γιατί αυτό που έκανε ήταν λάθος. Αυτό, με τη σειρά του, κάνει τα άλλα παιδιά πιο πιθανό να τους δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία.

To δεύτερο που θέλετε να εστιάσετε είναι να βοηθήσετε τα παιδιά να κατανοήσουν τις προοπτικές άλλων ανθρώπων, ακόμα κι αν είναι διαφορετικοί από εσάς ή τα ίδια.

https://www.imommy.gr/

Γερμανία: Γιατρός ερευνάται ως ύποπτος για τη δολοφονία ασθενών στο πλαίσιο υποβοηθούμενης ευθανασίας

Νέα σεισμική δόνηση στον Πύργο

Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία απειλούν με επαναφορά κυρώσεων την Τεχεράνη, αν δεν υπάρξει συμφωνία για το πυρηνικό της πρόγραμμα

Στο Λονδίνο ο Εμμανουέλ Μακρόν: «Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι στρατηγικός εταίρος, σύμμαχος και φίλος»

Αγρίνιο: Οδηγήθηκε ξανά στην φυλακή δύο χρόνια μετά την αιματηρή επίθεση με μαχαίρι σε πλατεία

Αεροδιακομιδές: Βάση ετοιμότητας και επιφυλακής στην Αιτωλοακαρνανία

«Πόλεμος» των δύο οικογενειών στη δίκη για τον φόνο της Κυριακής Γρίβα: «Τι κάνατε για να προστατεύσετε το κορίτσι σας από τον γιο μου;» – «Ντροπή σου, την σκότωσε!»

Συνάντηση του νέου προεδρείου του Εμπορικού Συλλόγου με τον Κώστα Πελετίδη