Τουρκία: Περισσότεροι από 80 οι νεκροί από τις βομβιστικές επιθέσεις το 2016

21/03/2016 | 09:54

Περισσότεροι από 80 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε τέσσερις επιθέσεις αυτοκτονίας το 2016 στην Τουρκία, η οποία είναι χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, που αντιμετωπίζει πολλαπλές απειλές ασφάλειας, τόσο στο εσωτερικό της, όσο και στα σύνορά της.

Η Τουρκία συμμετέχει επίσης στον υπό τις ΗΠΑ διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους που δραστηριοποιείται στο Ιράκ, αλλά και στη Συρία.

Παράλληλα, η Τουρκία διεξάγει πολεμικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων μαχητών στα νοτιοανατολικά σύνορά της, μετά την κατάρρευση -τον περασμένο Ιούλιο- συμφωνίας εκεχειρίας, η εφαρμογή της οποίας τηρήθηκε για 2,5 χρόνια. Η σημερινή κατάσταση έχει προκαλέσει το πιο άγριο ξέσπασμα βίας, από τη δεκαετία του ’90.

Οι τελευταίες βομβιστικές επιθέσεις έχουν προκαλέσει προβληματισμό για την ικανότητα της Τουρκίας να προστατευτεί από την εξάπλωση των πολεμικών απειλών στο έδαφος της Συρίας, αλλά και στις κουρδικές περιοχές.

Μία οργάνωση προσκείμενη στο εκτός νόμου Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) έχει αναλάβει την ευθύνη για τις δύο πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα στην Άγκυρα, που κόστισαν τη ζωή 66 ανθρώπων. Η Τουρκία από την πλευρά της, θεωρεί ότι η κλιμάκωση της βίας από το κουρδικό στοιχείο πυροδοτείται από τις νίκες των Κούρδων μαχητών στις βόρειες περιοχές της Συρίας.

Ένας Τούρκος, μέλος του Ισλαμικού Κράτους είναι υπεύθυνος για τη χθεσινή βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, που κόστισε τη ζωή σε τρεις Ισραηλινούς και έναν Ιρανό, ενώ τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό των Εσωτερικών, Εφκάν Αλά.

Στο μεταξύ, σε κατάσταση μέγιστης επιφυλακής έχουν τεθεί οι αστυνομικές αρχές στην Τουρκία, μετά τη χθεσινή αιματηρή βομβιστική επίθεση σε έναν από τους πιο εμπορικούς δρόμους της Κωνσταντινούπολης. Από την επίθεση, σκοτώθηκαν τρεις Ισραηλινοί και ένας Ιρανός, ενώ τραυματίστηκαν δεκάδες άνθρωποι.

Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, οι αρχές ασφαλείας της χώρας του προσπαθούν να διευκρινίσουν αν στόχος της επίθεσης ήταν πολίτες του Ισραήλ, διερευνώντας αν στην επίθεση έχει ανάμειξη το Ισλαμικό Κράτος. «Υπάρχουν πληροφορίες ότι την επίθεση πραγματοποίησε μέλος του Ισλαμικού Κράτους. Ωστόσο, οι πληροφορίες αυτές, δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί και τις ελέγχουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι τρεις πολίτες του σκοτώθηκαν στην επίθεση. Δύο από αυτούς, είχαν και την αμερικανική υπηκοότητα. Στη χθεσινή επίθεση σκοτώθηκε κι ένας Ιρανός πολίτης.

Λικέρ Baileys
22/12/2025 | 19:32

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Διάρρηξη σε σπίτι γνωστού Πατρινού με μεγάλη λεία – Αφαίρεσαν μέχρι και συλλεκτική πένα με την υπογραφή του Τζον Κένεντι!

Αχαΐα: Την λήστεψαν οι συγγενείς, την βίασε ο ξάδελφος!

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Βαρύ χτύπημα της Ασφάλειας Πάτρας σε συμμορία απατεώνων-Απέσπασαν πάνω από 120.000 ευρώ-Συνελήφθη γυναίκα, “στο κόλπο” και ενεχυροδανειστήρια της πόλης

Πάτρα: Νταλίκα διέλυσε βανάκι πάνω σε μάντρα! ΦΩΤΟ

Πάτρα: 46χρονος κατέρρευσε μέσα στο σπίτι του και κατέληξε

Πάτρα: Άμεση σύλληψη από την ΕΛ.ΑΣ του επίδοξου ληστή του μίνι μάρκετ

Αχαΐα: Στα ίχνη της ΕΛ.ΑΣ σκληρή συμμορία – Τα μέλη της εμπλέκονται σε τουλάχιστον μία ληστεία και μία διάρρηξη οικίας

Πάτρα: Παρέσυρε 27χρονη αστυνομικό με το ΙΧ της