Παιδί: 10 φράσεις που πρέπει να του λέτε όταν συζητάτε ένα πρόβλημα

Έρευνες έχουν δείξει ότι η ενσυναίσθηση είναι ένα σπάνιο και πολύτιμο πλεονέκτημα. Η συναισθηματική νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει ένα παιδί να οικοδομήσει σχέσεις και να εξομαλύνει συγκρούσεις.

Αλλά πώς μπορείτε να αυξήσετε τα επίπεδα συναισθηματικής ευφυΐας του παιδιού; Οι ειδικοί ενθαρρύνουν τους γονείς να χρησιμοποιούν τις παρακάτω φράσεις όταν τους δίνεται η ευκαιρία:

1. «Θα μπορούσες να μου πεις περισσότερα γι’ αυτό;»

Οι άνθρωποι που δεν έχουν αυτογνωσία ενδιαφέρονται μόνο για τις δικές τους σκέψεις και απόψεις. Όμως οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι ενδιαφέρονται για το πώς αισθάνονται οι άλλοι και τι έχουν να πουν.

Επικοινωνήστε με τρόπο που ενθαρρύνει το παιδί να μιλήσει για τα συναισθήματα και τις εμπειρίες του και χρησιμοποιήστε τις απαντήσεις του ως ευκαιρία μάθησης.

2. «Σε καταλαβαίνω»

Λέγοντας στο παιδί ότι το καταλαβαίνετε, δημιουργείτε ένα ασφαλές περιβάλλον με ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας.

3. «Καταλαβαίνω τι λες, αλλά…»

Αυτή η φράση αναδεικνύει μια άλλη σημαντική πτυχή της συναισθηματικής νοημοσύνης: την ικανότητα να ενεργείτε διπλωματικά όταν αντιμετωπίζετε δύσκολες καταστάσεις (ιδίως αν έχετε παιδί στην εφηβεία). Αν διαφωνείτε, εκφράστε το με διακριτικό, μη συγκρουσιακό τρόπο. Ο στόχος είναι να διευκολύνετε την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

4. «Πώς αισθάνεσαι γι’ αυτό;»

Για να κάνετε το παιδί να αισθανθεί ότι το αναγνωρίζρτε και το σέβεστε, δώστε προσοχή και αφιερώστε χρόνο για να καταλάβετε τι το απασχολεί. Καθώς ακούτε, κάντε προσπάθεια να μπείτε στη θέση του με ουσιαστικό τρόπο.

5. «Δεν είμαι σίγουρος για το τι συμβαίνει. Μπορείς να μου εξηγήσεις το πρόβλημα;»

Χρησιμοποιήστε αυτή τη φράση όταν γνωρίζετε ότι το παιδί έχει ένα πρόβλημα και θέλετε να το προσκαλέσετε να μοιραστεί τις σκέψεις του.

6. «Τι εννοείς;»

Όταν ζητάτε από το παιδί διευκρινίσεις, του ζητάτε να πει κάτι με διαφορετικό τρόπο ή να σας δώσει περισσότερες πληροφορίες ώστε να καταλάβετε καλύτερα περί τίνος πρόκειται.

7. «Μπράβο!»

Το να δείχνετε την εκτίμησή σας έχει μεγάλη σημασία. Αναγνωρίζει τις προσπάθειες και τα επιτεύγματα του παιδιού. Έτσι, δημιουργείτε αμέσως μια θετική ατμόσφαιρα.

8. «Θα ήθελα τη βοήθειά σου σε αυτό το θέμα»

Μέσω αυτής της φράσης επιτρέπετε στο παιδί να νιώσει περήφανο για τον εαυτό του και τις ικανότητές του στην επίλυση προβλημάτων.

9. «Αυτή η κατάσταση με ανησυχεί [ή με μπερδεύει ή με αναστατώνει]»

Όταν υπάρχει ένα πρόβλημα, δεν πρέπει να εστιάζετε στο παιδί που το δημιούργησε, αλλά στη συνολική κατάσταση. Με αυτόν τον τρόπο, δεν το κατηγορείτε και δεν το βάζετε σε θέση άμυνας.

10. «Συγγνώμη»

Μη φοβάστε να πείτε ότι λυπάστε. Όταν κάνετε ένα λάθος, παραδεχτείτε το και ζητήστε ειλικρινά συγγνώμη. Έτσι, το παιδί θα μαθαίνει ότι είναι εντάξει να παραδεχόμαστε τα λάθη μας.

 

IMOMMY.GR

Κηδεύονται στην Πάτρα

Πάτρα: Τριπλή εθελοντική αιμοδοσία την Τετάρτη

Πάνω από 1 κιλό ηρωίνη “ξετρύπωσαν” οι αστυνομικοί στο Αίγιο – Καίριο “χτύπημα” των Αρχών

Νίκος Παπαδόπουλος: «Βανδάλισαν την πίστη ενός ολόκληρου λαού»

Πειραγμένες αντλίες – Νοθευμένα καύσιμα: Πώς γίνεται η κομπίνα

Ο παίκτης που κατέληξε στο νοσοκομείο από χτύπημα οπαδού στο Σαραβάλι: «Ήμασταν στο ίδιο λύκειο, θα το πάω μέχρι τέλους!»

Πόσο ζουν τα χρυσόψαρα; Πώς να βοηθήσετε το ψάρι σας να ζήσει πολύ

Πιερρακάκης: Η Ελλάδα σχεδιάζει να αποπληρώσει τα δάνεια από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης 10 χρόνια νωρίτερα