Νέα τουρκική πρόκληση -Διαβάζουν το Κοράνι στην Αγιά Σοφιά

07/06/2016 | 09:42

Πρώτη μέρα του Ραμαζανιού τη Δευτέρα και στις δύο μετά τα μεσάνυχτα, η τουρκική κρατική τηλεόραση TRT μετάδωσε απευθείας εκπομπή από την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, όπου διαβάστηκε και κοράνι. Η απόφαση αυτή καταδικάζεται από το υπουργείο Εξωτερικών που εξέδωσε ανακοίνωσε για το θέμα μιλώντας για εμμονές και έλλειψη σεβασμού εκ μέρους των Τούρκων

Κατά την πρώτη μέρα της εκπομπής, η οποία θα μεταδίδεται κάθε νύχτα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού από την Αγία Σοφία, καλεσμένος ήταν ο επικεφαλής της κρατικής Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων Μεχμέτ Γκιορμέζ.

Ο Γκιορμέζ κατά τη διάρκεια της εκπομπής είπε ότι η μετάδοση από την Αγία Σοφία γίνεται μετά από ειδική άδεια του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, στο οποίο υπάγεται το μουσείο της Αγίας Σοφίας.

Πέρσι τον Απρίλιο είχε οργανωθεί στην Αγία Σοφία έκθεση με αφορμή την 1.444η επέτειο της γέννησης του Μωάμεθ. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης αυτής είχε διαβαστεί για πρώτη φορά κοράνι στην Αγία Σοφία, από τότε που αυτή είχε μετατραπεί σε μουσείο το 1935.

Καταδικάζει το ΥΠΕΞ

Το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για το θέμα:

«Καταδικάζουμε ως οπισθοδρομική την ανακοίνωση των τουρκικών Αρχών για τον προγραμματισμό της ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, επ’ ευκαιρία του Ραμαζανιού.

Εμμονές, που αγγίζουν τα όρια της θρησκοληψίας, για μουσουλμανικές τελετές σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι  ακατανόητες και φανερώνουν έλλειψη σεβασμού και επαφής με την πραγματικότητα. Επιπλέον, τέτοιες ενέργειες δεν είναι συμβατές με σύγχρονες, δημοκρατικές και κοσμικές κοινωνίες».

Κλειστή η Περιμετρική μέσα στις γιορτές από τους αγρότες – Έπεται κυκλοφοριακή κατάρρευση στην Πάτρα!

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Βαρύ χτύπημα της Ασφάλειας Πάτρας σε συμμορία απατεώνων-Απέσπασαν πάνω από 120.000 ευρώ-Συνελήφθη γυναίκα, “στο κόλπο” και ενεχυροδανειστήρια της πόλης

Οι “έξυπνες” κάμερες μπήκαν και στην Πάτρα – Σε ποια σημεία θα μας καταγράφουν

Πάτρα: Άνοιξε η κυκλοφορία στο μπλόκο της Περιμετρικής-Οι αγρότες παρέδωσαν δύο λωρίδες μετά από συμφωνία μα την Αστυνομία-Πώς θα γίνεται η κυκλοφορία-ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Πάτρα: 46χρονος κατέρρευσε μέσα στο σπίτι του και κατέληξε

Πάτρα: Νέο “χτύπημα” της Δίωξης Ναρκωτικών – Χειροπέδες σε μάνα και γιο

Αγρίνιο: Σμπαράλια έγινε αυτοκίνητο μετά από τροχαίο με εγκλωβισμό του οδηγού (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Τον πλάκωσαν στο ξύλο με ρόπαλα – Μία σύλληψη από την ΕΛ.ΑΣ